ایران‌خودرو: فردا مجمع برگزار می‌شود

گروه بورس- مجمع عمومی عادی سالانه شرکت ایران خودرو صبح روز یکشنبه سی‌ام تیرماه برگزار می‌شود.

به گزارش روابط عمومی ایران‌خودرو، فروش خالص گروه صنعتی ایران خودرو در سال ۱۳۸۶بالغ بر ۸۰هزار و ۲۶۰میلیارد ریال است. همچنین سود خالص گروه ایران خودرو در سال ۱۳۸۶معادل ۵۱۸۰میلیارد ریال است. این درحالی است که سرمایه شرکت از پنج‌هزار میلیارد به ۶۳۰۰‌میلیارد ریال رسید. گفتنی است؛ شرکت ایران خودرو با وجود چالش‌هایی از قبیل افزایش نرخ یورو و افزایش نهاده‌های تولید از جمله فولاد و مواد شیمیایی، ۸۶درصد سود پیش‌بینی شده را پوشش داده است.در همین ارتباط مدیرعامل شرکت سرمایه‌گذاری سمند نیز در گفت‌وگو با ایسنا، در خصوص اینکه چرا با توجه به اینکه نسبت P/E شرکت‌های خودروساز حدود دو واحد است ولی باز استقبال خوبی از سهام آنها نمی‌شود؟ گفت: در سه چهار سال گذشته در صنعت خودرو اتفاقاتی رخ داد که این صنعت را از بعد سود و زیان از استقبال مد نظر سهامدار و سرمایه‌گذار دور کرد که دلیل اصلی آن را نیز می‌توان از بعد هزینه‌ها و کنترل قیمت‌ها مطرح کرد. بر اساس این گزارش، علی شیخی با بیان این مطلب افزود: هزینه‌ صنعت خودرو هم از جهت ارزی و هم از نظر ریالی افزایش داشته است، که در نتیجه آن سود مورد انتظار سهام‌دار کاهش یافته که با این کاهش، مسائل بازار سرمایه نیز بروز می‌کند و خیلی از افراد سهام خود را واگذار می‌کنند. وی افزود: در چهار سال گذشته نرخ برابری یورو از ‌هزار تومان به ۱۴۶۰ تومان افزایش یافته است. فروش ایران خودرو نیز در چند سال گذشته ثابت بود و تولیدات ایران خودرو بین۵۰۰ تا ۵۵۰‌هزار دستگاه در سال‌های اخیر تقریبا ثابت مانده است ولی هزینه‌ها به خصوص هزینه‌های متغیر مثل قیمت مواد، دستمزدها و منابع مالی افزایش داشته است که این موضوع باعث می‌شود ضمن کاهش حاشیه‌ سود، به دلیل عدم استقبال از صنعت خودرو نتوانیم شرکت‌ها را واگذار کنیم. در این میان حتی برای رضایت سهامدار بخشی از منابعی را صرف خرید سهام شرکت‌های قطعه ساز خود کرده‌ایم که فلسفه وجودی آنها کمک به منابع ایران خودرو بود.

افزایش بیش از ۲۰۰‌میلیارد تومانی هزینه‌ها

به گفته وی عدم استقبال سهامداران از صنعت خودرو دلایل درونی و بیرونی مثل فرصت‌های سرمایه‌گذاری در بورس و خارج آن داشته است. سال گذشته بیش از ۱۲۰‌میلیارد تومان افزایش هزینه از جهت افزایش نرخ ارز داشتیم و قیمت مواد به لحاظ افزایش قیمت نفت در مواد پتروشیمی ۹۰‌میلیارد تومان افزایش یافت که در مجموع می‌توان گفت شاهد افزایش هزینه بیش از ۲۰۰‌میلیارد تومانی بودیم که این افزایش در قیمت محصولات ما منعکس نشد که بخشی از آن را به وسیله کنترل هزینه‌ها و بخشی دیگر از آن را از طریق نزدیک کردن قیمت کارخانه به بازار خودرو جذب کردیم.

EPS سال ۸۶، ده‌درصد فراتر از پیش‌بینی‌ها

شیخی همچنین در خصوص EPS سال گذشته شرکت ایران خودرو گفت: آخرین رقمی که برای EPS سال ۸۶ اعلام و حسابرسی شده بود، ۱۰‌درصد بیشتر از برنامه‌ای بود که برای آن پیش‌بینی شده بود.

فروش سهام بانک پارسیان صحت ندارد

وی همچنین در مورد اینکه آیا فروش سهام بانک پارسیان ایران خودرو صحت دارد؟ گفت: اگر ایران خودرو قصد واگذاری داشته باشد، آثار خوبی از بعد سود و زیان دارد ولی چنین قصدی را فعلا نداریم و هیچ مذاکره‌ای برای آن انجام نشده است.

بیشترین جذب سود عملیاتی توسط بانک‌ها

شیخی در ادامه با اشاره به اینکه سال گذشته از هفت‌هزار‌میلیارد تومان فروش حدود ۸۰۰‌میلیارد تومان سود عملیاتی شرکت کسب کرده است، گفت: این سود بین اشخاصی که منابع مالی را تامین کرده‌اند، تقسیم می‌شود.

۲۵۰۰‌میلیارد سرمایه برای ۵۵۰‌هزار دستگاه خودرو

به گفته‌ وی ایران خودرو شرکتی است که سالانه چیزی حدود ۵۵۰‌هزار دستگاه تولید دارد. اگر فرض کنیم به طور متوسط چهار میلیون تومان روی هر خودرو سرمایه‌گذاری نیاز باشد، برای این میزان تولیدات حداقل دو‌هزار و ۵۰۰‌میلیارد تومان نیاز به سرمایه‌گذاری است. بنابراین شرکت هم نیاز به سرمایه‌گذاری ثابت و هم سرمایه در گردش دارد که از طریق سهامداران یا سیستم بانکی تامین می‌شود. اگر این دو‌هزار و ۵۰۰‌میلیارد تومان منابعی که نیاز است حدود ۴۰۰ تا ۵۰۰‌میلیارد تومان آن توسط سهامداران تامین شود، مابه‌التفاوت آن را باید از جایی تامین کنیم. ما بدهی ۲۵۰۰‌میلیارد تومانی را می‌بینیم ولی ارزش افزوده آن را نمی‌بینیم.

بعد از مجمع، بازارگردانی را ادامه می‌دهیم

وی همچنین تاکید کرد: سازمان بورس به دنبال عوض کردن مدل بازارگردانی است در حال حاضر مدل فعلی بیشتر جنبه حمایت دارد که در مدل جدید دامنه‌ تغییرات با بازارگردان است. البته ترتیبات طوری اتخاذ شده که از محل بازارگردانی، شرکت بازارگردان سودی ببرد. در دو سال گذشته شرکت‌های بازارگردان عمدتا خریدار بودند. برنامه ما نیز این است که بعد از مجمع بازار گردانی را ادامه دهیم.

امسال بیش از ۱۲۰‌میلیارد تومان سود تقسیم می‌کنیم

وی افزود: روی بحث تقسیم سود نیز رشد خوبی داشته‌ایم. پیشنهاد هیات مدیره نیز تقسیم همه‌ سود بوده است. سال گذشته حدود ۱۲۰‌میلیارد تومان تقسیم سود داشتیم که این رقم امسال بیشتر خواهد شد.

ارزش سهام سایپا نیز مثل ایران خودرو رشدی نداشته است

مدیرعامل شرکت سرمایه‌گذاری سمند در پاسخ به سوالی مبنی بر اینکه آیا ایران خودرو برنامه‌ای دارد تا مثل سایپا بتواند در شاخص سهام تاثیرگذار باشد؟ گفت: حدود چهار تا پنج ماه است که قیمت سهام سایپا ۲۰۰ تومان ثابت مانده است و این مساله بدان معنی است که تاثیر مثبتی در شاخص‌ نداشته است. البته ارزش سهام سایپا نیز مثل ایران خودرو رشدی نداشته است. در یک سال و نیم گذشته ارزش سهام سایپا در مرز دو‌هزار‌میلیارد تومان با سرمایه‌هزار‌میلیارد تومانی ثابت بوده است. از بعد سودآوری، شرکت ایران خودرو با سرمایه ‌۵۰۰‌میلیارد تومان حدود هفت‌هزار و ۵۰۰‌میلیارد تومان را یدک می‌کشد و شرکت سایپا با سرمایه ‌هزار‌میلیارد تومان با تنوع تولید محدودتر ۳۵۰۰‌میلیارد تومان فروش را انجام می‌دهد، پس هزینه مالی کمتری پرداخت می‌کنند و سود بیشتری نیز عاید سهام‌دار می‌شود. سایپا یک چهارم تا یک سوم فروش سرانه ایران خودرو را دارد، ولی ایران خودرو مطمئنا در سال ۸۷ یک پرش در سود خواهد داشت.

۲۶۰۰‌میلیارد بدهی ایران خودرو در صورت مالی سال ۸۵

در این مراسم همچنین شیخ‌الملوکی، مشاور مالی مدیرعامل، در خصوص تعهدات مالی ایران خودرو به بانک‌ها اظهار کرد: این تعهدات برای شرکت بزرگی مثل ایران خودرو عدد پوشیده‌ای نیست، در صورت مالی سال ۸۵ ایران‌خودرو ۲۶۰۰‌میلیارد تومان به نظام بانکی بدهکار است. امسال نتوانستیم این رقم را نگهداریم و با توجه به سیاست انقباضی که بانک‌ها پیشه کردند این رقم را به دو‌هزار و ۳۵۰‌میلیارد تومان رساندند و همان طور که می‌دانیم ایران خودرو در فهرست معروف ۹۸ شرکتی بود که بدهی‌های زیادی داشتند. با ایرادی که ما به آن وارد دانستیم این لیست نیز منتفی شد.

گردش مالی ایران‌خودرو معادل گردش مالی بانک‌ها

وی افزود: شرکتی که هفت‌هزار‌میلیارد تومان گردش مالی دارد نمی‌تواند بی‌نیاز از نظام بانکی باشد. در میان شرکت‌های خودروساز نیز ایران خودرو خارج از استاندارد جهانی تسهیلات از بانک اخذ نکرده است. باید بدانیم گردش هفت‌هزار‌میلیارد تومانی ایران‌خودرو، ۲۲‌هزار‌میلیارد تومان برای بانک‌ها گردش پولی ایجاد کرده و این نکته مطرح است که آیا ایران خودرو به بانک‌ها وابسته است یا بانک‌ها به ایران خودرو؟ متاسفانه نظام بانکی‌ ما به دلیل محدودیت سرمایه توان ارائه تسهیلات به ما را ندارند و نرخ هزینه مالی آنها بسیار متفاوت با کشورهای دیگر است.

بانک‌ها برنده اصلی در شرکت ایران خودرو

وی خاطرنشان کرد: با توجه به اینکه تراز نامه سال ۸۶ و سود و زیان آن هنوز حسابرسی نشده مجاز به اعلام آن نیستیم ولی تفاوت زیادی با سال ۸۵ در این خصوص نداشته‌ایم برای شرکت اصلی هزینه‌های مالی ۴۶۰‌میلیارد تومان است و برنده اصلی در شرکت ایران خودرو بانک‌ها هستند. به گفته وی اگر ایران خودرو در سال ۸۶ مضیقه‌ مالی نداشت، می‌توانست تولید بیشتری بکند و زمانی می‌توان نگران بدهی‌های شرکت بود که منابعی که از بانک‌ها اخذ شده به هزینه تبدیل شود، اما در شرکت ایران‌خودرو ارزش افزوده ایجاد شده است.