پرسش و پاسخ - ۹ تیر ۸۷
درخواست از خوانندهای از طریق تلفن: لطفا تحلیلی از ارزش ذاتی سهام شرکت سیمان فارس و خوزستان ارائه دهید.
درخواست از خوانندهای از طریق تلفن: لطفا تحلیلی از ارزش ذاتی سهام شرکت سیمان فارس و خوزستان ارائه دهید.
«سفارس» شرکتی با ماهیت فعالیت «هلدینگ» است، بدین معنا که سهام مجموعهای از شرکتهای سیمانی را تحت مدیریت خود دارد. برای ارزشگذاری این شرکت، باید مشابه روش تحلیل شرکتهای سرمایهگذاری، به محاسبه خالص ارزش داراییها (NAV) اقدام کنیم. جزئیات این محاسبه در جدول زیر نمایش داده شده است:
در ارزشگذاری سهام «سفارس» باید به چند نکته توجه داشت:
1 - برای محاسبه مازاد ارزش بازار سرمایهگذاریها نسبت به بهای تمام شده در جدول فوق، اقدام به ارزشگذاری سهام شرکت سیمان آبیک شده است. بدین منظور با در نظر گرفتن آخرین EPS (حدود 40تومان) و لحاظ کردن حداقل P/E صنعت سیمان (6) برای این شرکت، ارزش هر سهم آن 240تومان به دست آمده که این رقم یک برآورد حداقلی از ارزش بازار سهام این شرکت است. گفتنی است «سابیک» به تازگی در فهرست شرکتهای بورس تهران درج شده، اما هنوز اقدام در راستای عرضه اولیه آن توسط شرکت مادر (فارس و خوزستان) صورت نگرفته است.
۲ - در محاسبه فوق، ارزش بازار سرمایهگذاریهای خارج بورسی معادل بهای تمام شده در نظر گرفته شده که این مساله احتیاط زیادی را در برآورد NAV منعکس می کند. به ویژه آنکه در سبد سهام خارج بورسی، مالکیت ۹۴درصدی سیمان فارس نو، مالکیت ۴۱درصدی در سیمان خوزستان و مالکیت ۳۰درصدی در سیمان ساوه جلب توجه میکند که در مجموع بهای تمام شدهای معادل ۲۴۵میلیارد تومان دارند. بدیهی است در صورت ارزشگذاری این شرکتها، NAV مورد محاسبه دستخوش تغییراتی در جهت مثبت خواهد شد.
3 - حقوق صاحبان سهام در جدول فوق با فرض تحقق سود 241ریالی «سفارس» برای سال مالی منتهی به 31 اردیبهشت 87 در نظر گرفته شده است.
۴ - جدول زیر روند تغییرات سود عملیاتی شرکت در چند دوره مالی را نشان میدهد:
همان طور که از ارقام جدول فوق پیداست، سودآوری عملیاتی شرکت با روندی کاهنده به پیش رفته است.
عمدهترین علت این مساله به ثبات دستوری نرخ سیمان باز میگردد که اولا بازار سهام شرکتهای سیمانی را با رکود و نزول مواجه کرده و امکان کسب درآمد «سفارس» از محل فروش سرمایهگذاریها را تقریبا منتفی کرده است، دوم اینکه رشد درآمد شرکتهای سیمانی به واسطه این سیاست متوقف شده و متعاقب آن رشد درآمد حاصل از سرمایهگذاریهای «سفارس» نیز عملا محدود شده است. بنابراین هرگونه تصمیم در خصوص اصلاح سیاست نرخگذاری سیمان، تاثیری بسیار مهم در روند سودآوری عملیاتی این شرکت ایفا خواهد کرد. همچنین باید توجه داشت که محاسبه NAV در جدول فوق بر اساس وضعیت نامناسب کنونی سهام شرکتهای زیرمجموعه در بورس انجام شده و در صورت تغییرات نرخ سیمان، این محاسبه دچار تغییرات معناداری در جهت رشد NAV خواهد شد.
۵ - «سفارس» پیش بینی درآمد خالص هر سهم برای سال مالی منتهی به ۳۱ اردیبهشت ۸۸ را ۲۶۱ ریال اعلام کرده که در این برآورد هیچ گونه افزایش نرخی بابت فروش سیمان در شرکتهای سرمایهپذیر لحاظ نکرده است. البته برنامه فروش سیمان آبیک در همین سال مالی برنامهریزی شده که تحقق درآمد ۵۳ریالی به ازای هر سهم از این محل، منوط به عرضه موفقیتآمیز سهام این شرکت در بورس اوراق بهادار خواهد بود.
Shahriary_sh@yahoo.com
ارسال نظر