سایه روشن «شپنا»

ایسنا - طبق برنامه اعلام شده توسط بورس قرار است در روز یکشنبه ۹ تیرماه تعداد ۲۰۸میلیون و ۱۱۲هزار و ۹۰۵ سهم ( معادل ۵درصد) از سهام شرکت پالایشگاه نفت اصفهان به عنوان هشتمین شرکت مشمول اصل ۴۴ برای اولین بار پس از پذیرش و درج نام شرکت در فهرست شرکت‌های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران در تابلوی اصلی بازار اول و در نماد (شپنا) عرضه شود.

مصطفی نیک رفتار، کارشناس ارشد مالی،عرضه سهام پالایشگاه اصفهان را مورد توجه قرار داد و گفت: پالایشگاه اصفهان از دو پالایشگاه شماره یک و دو با ظرفیت‌های مساوی یک صد هزار بشکه در روز تشکیل شده است و هم‌اکنون با ایجاد افزایش ظرفیت، توان فراورش ۳۷۵هزار بشکه نفت خام را در روز دارد.

وی نقاط ضعف و قوت پالایشگاه را مورد توجه قرار داد و اظهار کرد: تکنولوژِی به کار گرفته شده در این مجتمع از نوع قدیمی است و در رده ضریب پیچیدگی نسبتا پایین رده بندی می‌شود، در نتیجه به دلیل قدمت تکنولوژی از بهره‌وری پایینی برخوردار است، به عنوان مثال میزان نفت کوره و مالچ تولیدی از فرآورده‌های سبک‌تر مانند بنزین و نفت سفید به مراتب بیشتر است که فاقد ارزش فروش بوده و زیان سنگینی را به مجتمع تحمیل می‌کند.

وی اضافه کرد: البته پالایشگاه اصفهان طرح توسعه‌ای تحت عنوان طرح (گرانروی) در دست اجرا دارد تا از نفت کوره و رسوب برج‌های تقطیر مجددا بتواند فرآورده‌های میان تقطیر استحصال کند که اجرای این طرح زمان و سرمایه‌گذاری سنگین را می‌طلبد. همچنین پالایشگاه اصفهان با ظرفیت ۳۷۵هزار بشکه در روز۱۲۰۰ نفر پرسنل به کار گرفته است که نیروی کار اضافی از کارایی و بهره‌وری مجتمع به شدت می‌کاهد.

وی تنها نقطه قوت شرکت را وجود بازار داغ و تقاضای دایمی برای محصولات اصلی شرکت از قبیل بنزین و گازوئیل و بنزین جت و نفتا دانست.

نیک رفتار با اشاره به اینکه در یک بازار رقابتی و آزاد تمام پالایشگاه‌های ایران در سطح تکنولوژِی کنونی سودآور نخواهند بود، تصریح کرد: مطابق اطلاعات و صورت‌های مالی ارائه شده بیش از۸۰درصد سود سال ۸۶ و ۸۷ پالایشگاه اصفهان ناشی از تخفیف شش تا ۳/۶درصد بر روی نفت خام دریافتی از دولت است. البته شرکت قرارداد پنج ساله جهت تامین خوراک با شرکت پالایش و پخش فرآورده‌های نفتی منعقد کرده است که بر اساس آن قیمت نفت خام تحویلی پس از کسر شش درصد میانگین ماهانه FOB خلیج فارس است و همچنین شرکت فرآورده‌های خود را به قیمت بازارهای جهانی در داخل کشور به فروش خواهد رساند.

وی در ادامه گفت: در حال حاضر میانگین قیمت نفت خام تحویلی در سال ۱۳۸۷ براساس هر بشکه ۱۰۰ دلار و پس از کسر شش درصد تخفیف ۹۴ دلار و قیمت دلار را ۹۰۰۲ ریال، بودجه کرده است. بنابراین تعیین قیمت خوراک در سطح ۹۴ دلار حداقل تا سه سال آینده امیدوارکننده است و می‌تواند حاشیه امنی را برای سودآوری شرکت تضمین کند، اگرچه همواره نوسانات قیمت نفت را باید از مخاطرات بالقوه شرکت مدنظر داشت.

این تحلیل گر مالی با اشاره به اینکه آخرین ترازنامه و سود و زیان پالایشگاه اصفهان منتهی به اسفند ماه ۸۶ در مجموع تصویر مطلوبی از وضعیت مالی و حساب‌های شرکت را نشان می‌دهد، عدم وجود تعهدات و تسهیلات بانکی را از نکات مهم در صورت‌های مالی شرکت دانست و خاطرنشان کرد: سایر بدهی‌های شرکت نیز اهمیت قابل توجهی ندارد، از همین رو نسبت حقوق صاحبان سهام به دارایی‌های شرکت بیش از ۸۸درصد است که این بالاترین نسبت مالکانه در بین تمام شرکت‌های صنعتی و تولیدی پذیرفته شده در بورس تاکنون است و این نسبت بیانگر ظرفیت خالی استقراض بانکی جهت پیش برد طرح‌های توسعه و بهینه سازی خطوط تولید خواهد بود و به جز نسبت‌های سودآوری سایر نسبت‌های مالی نیز به استانداردهای جهانی نزدیک است.

وی عنوان کرد: بدیهی است که تداوم سودآوری شرکت در گرو تصمیمات دولت و قانونگذاران در تعیین نرخ منصفانه خوراک و سایر یارانه‌های اعطایی است.

در همین حال اسماعیل غلامی در گفت‌وگو با مهر از عرضه ۵درصد سهام پالایشگاه اصفهان در بورس خبر داد و پیش‌بینی کرد که سهام این شرکت فردا با استقبال خریداران مواجه شود.

معاون سازمان خصوصی سازی با بیان اینکه این شرکت ۳۰درصد محصولات نفتی کشور را تولید می‌کند، افزود: سهام پالایشگاه اصفهان بسیار سودآور است.

وی با اشاره به سود آوری بسیار بالای سهام شرکت کشتیرانی طی یک ماه اخیر پس از واگذاری اظهار داشت: پالایشگاه اصفهان نیز مانند کشتیرانی از ارزش بالایی برخوردار است.

غلامی با بیان اینکه هم‌اکنون مسوولان سازمان خصوصی سازی در حال بازدید از این پالایشگاه هستند، گفت: علاوه بر این سهام شرکت مخابرات نیز طی دو هفته آتی در بورس عرضه خواهد شد.

وی از زمان واگذاری سهام بانک‌های مشمول اصل ۴۴ در بورس اظهار بی‌اطلاعی کرد.