در دهه ۱۹۳۰ میلادی، بنا به ضرورت برقراری همکاری بین‌المللی میان بورس‌های اوراق بهادار در نقاط مختلف دنیا، اتاق بازرگانی بین‌المللی که مقر آن در شهر پاریس واقع بود، اقدام به تاسیس سازمانی با نام اداره بین‌المللی بورس‌های اوراق بهادار نمود که امروزه تحت‌عنوان فدراسیون جهانی بورس‌ها (WFE) شناخته می‌شود. پس از آغاز جنگ دوم جهانی فعالیت این اداره متوقف شد و تا سال ۱۹۵۷، نهادی در این خصوص فعالیت نمی‌کرد. سپس مذاکرات و همکاری‌های غیررسمی میان برخی از بورس‌های اروپایی مجددا آغاز شد و به مدت چهار سال ادامه یافت، تا آنکه در سال ۱۹۶۱، فدراسیون بین‌المللی بورس‌های اوراق بهادار با عنوان FIBV تاسیس شد و به تدریج ابعاد خود را گسترده‌تر نمود. طی چندین سال فعالیت این نهاد، اعضای جدیدی از جمله بازارهای مشتقه، مراکز تسویه و پایاپای و دیگر ارائه‌دهندگان خدمات مالی به آن پیوستند. از این رو، در نشست مجمع عمومی سال ۲۰۰۱، با اکثریت آرا، این نهاد به فدراسیون جهانی بورس‌ها تغییرنام یافت. این فدراسیون در حال حاضر مشتمل‌بر ۵۶ بورس عضو از نقاط مختلف جهان می‌باشد. کل ارزش بازار اعضای فدراسیون در پایان سال ۲۰۰۷ میلادی به حدود ۶۱تریلیون دلار رسید و ارزش مجموع اوراق بهادار معامله شده از مرز ۱۰۰تریلیون دلار گذشت. علاوه‌بر اعضای دائمی، در حال حاضر تعداد ۲۱بورس به صورت وابسته با فدراسیون همکاری می‌کنند.

فدراسیون جهانی بورس‌ها به عنوان معتبرترین نهاد قانونی صنعت بورس، تمامی جنبه‌های دادوستد اوراق بهادار را از لحاظ فنی، تجاری، حقوقی یا اقتصادی مدنظر قرار می‌دهد و طی چهار دهه فعالیت خود، مطالعات فراوانی را بر روی پدیده خودانتظامی، اجرای مصوبات، توقف معاملات، روش دادوستد اوراق و موارد دیگر انجام داده است.

هدایت فدراسیون توسط هیات‌مدیره‌ای متشکل از ۱۵ بورس عضو صورت می‌گیرد. رییس نایب‌رییس و اعضای هیات‌مدیره هر دو سال یک بار در مجمع عمومی انتخاب می‌شوند. ریاست هیات در حال حاضر در اختیار بورس ایتالیا است و بورس اختیار معاملات شیکاگو نیابت آن را برعهده دارد.

تعدادی کمیته کاری برای بررسی موضوعات مهم و نیازمند تعامل بین اعضا، در سطح بین‌المللی تشکیل می‌گردد. تجربه نشان داده که کمیته‌های مزبور به علت امکان حضور تمامی اعضا، زمینه‌ای منحصر‌به‌فرد را برای بحث و تبادل‌نظر در زمینه موضوعات تاثیرگذار بر صنعت بورس فراهم می‌آورد.

نشست‌های کمیته، مجامع عمومی و همایش‌ها به طور مرتب و به منظور انتقال دانش و تخصص از سوی فدراسیون برگزار می‌شود.

ارائه خدمات به اعضا

فدراسیون جهانی بورس‌ها عموما در مواجهه با معضلات احتمالی از جمله در زمینه توسعه بازار، محصولات بورسی، مدیریت مالی، سامانه‌های اطلاعاتی، انطباق با قوانین و مقررات و بحث رقابت نقش مهمی را بر عهده دارد و به اعضا، خدمات مشاوره‌ای ارائه می‌کند. همچنین فدراسیون جهانی بورس‌ها به عنوان وکیل صنعت بورس، بدون توجه به منافع کشورها یا بازار خاصی نقش حمایتی خود را در قبال اعضا ایفا می‌کند. فدراسیون همچنین به نیابت از طرف اعضا، ارائه و تقویت سیاست‌های چندجانبه را مورد توجه قرار داده و در صورت لزوم، با مسوولان مربوطه به گفت‌و‌گو می‌پردازد. موضوعاتی که در حال حاضر در این بخش دارای اولویت هستند شامل نظارت، قانونگذاری، فناوری، افشای اطلاعات مالی و مسائل حقوقی است.

عضویت و فعالیت‌های بورس تهران

بورس تهران از سال ۱۹۹۲ میلادی به عضویت کامل این فدراسیون درآمده و همواره به خصوص پس از تغییرات ساختاری اخیر، در مجامع و نشست‌های آن حضوری فعال داشته و با این کار سعی نموده تا ضمن کسب معیارهای مورد نظر، امکان آشنایی بیشتر با اعضای این فدراسیون، که عمده‌ترین فعالان بازار سرمایه جهانی را دربرمی‌گیرد، فراهم آورد و راه برای بین‌المللی شدن بازار بورس ایران هموار سازد. از این رو تاکنون تفاهم‌نامه‌هایی میان بورس تهران و بورس‌های اندونزی، مالزی و بحرین به امضا رسیده و پیش‌نویس دو تفاهم‌نامه دیگر به بورس‌های هنگ‌کنگ و تایوان ارسال شده تا پس از بررسی و موافقت به امضا برسند. در زمینه اطلاع‌رسانی نیز بورس تهران علاوه بر آمار ماهیانه عملکرد خود، گزارش‌های موردی و پرسشنامه‌های سالانه را به دقت تکمیل و در اختیار دبیرخانه فدراسیون قرار می‌دهد.