گروه بورس- اعظم شریفی: معاملات این هفته بورس تهران با حمایت حقوقی‌های بازار به ویژه در نماد نفت و گاز پارسیان شاهد تغییر مالکیت گسترده از حقیقی به حقوقی بود؛ به نحوی که ۴۰۰ میلیارد ریال تغییر مالکیت حقیقی به حقوقی در روزهای این هفته ثبت شده است. به گزارش خبرنگار ما، توقف نماد قندی‌ها در ابتدای هفته در کنار حضور نفت و گاز پارسیان موجب شد معاملات این هفته بورس تهران در فضایی مثبت دنبال شود تا پس از مدت‌ها بازار نقدینگی قابل توجهی را در خود شاهد باشد. این در حالی است که در غیاب قندی‌ها معاملات این هفته با پیشروی گروه ساختمانی و نوسان‌های مثبت چند خودرویی همراه بود.

شروعی متعادل

روز شنبه در نماد بانک پاسارگاد، آتیه‌اندیشان مس فروشنده و صندوق بازنشستگی نفت خریدار این سهم بودند. اما اعتضاد غدیر بیش از یک میلیون سهم زامیاد را به فروش رساند، همچنین تجلی سامانه به همراه کالسیمین خریدار «کروی» بودند. در همین حال، سرمایه‌گذاری تدبیر ۹۰هزار سهم سرمایه‌گذاری پردیس را خریداری کرد؛ دانایان پارس اما خریدهای اندکی را در دو نماد اعتبار ایران و بالاست تجربه کرد و سرمایه‌گذاری سپه نیز بلوک ۱۰میلیون سهمی چادرملو را جابه‌جا نمود. در این روز، صندوق بازنشستگی نفت علاوه بر خرید سهام بانک پاسارگاد خریدار سهم شرکت‌های پتروشیمی خارک، فولاد خوزستان، بانک‌های ملت، کارآفرین و لیزینگ رایان سایپا نیز بود.

سرمایه‌گذاری غدیر فروشنده بیش از ۲میلیون سهم از سهام شرکت نفت و گاز پارسیان بود.

روز شنبه گروه صنعتی صفا ۷۵۰ هزار سهم فولاد امیرکبیر کاشان را خریداری کرد و در نماد بانک ملت این بار صندوق آتیه کارکنان این بانک در نقش فروشنده ظاهر شد.

اما در نماد گروه بهمن همچنان سرمایه‌گذاری توسعه انرژی هور خریدار این سهم خودرویی بود و در نماد سامان گستر یک شخص حقیقی فروشنده ۲۵۰ هزار سهمی بود. در نماد بانک سرمایه نیز توسعه تجارت اندیشه آریا همچنان در ردیف خریداران این سهم قرار گرفت.

حقوقی‌ها در بازار کم تحرک

روز یکشنبه تجلی سامانه بیش از ۴۰۰ هزار سهم «کروی» را خریداری کرد و سرمایه‌گذاری تدبیر هم در مقام خریدار ۱۰۰ هزار سهم سرمایه‌گذاری پردیس را خرید؛ معادن و فلزات علاوه بر خرید سهام کابل‌های قندی خریدار سهام فولاد خراسان نیز بود. در این روز سرمایه‌گذاری سمند فروشنده دو سهم قطعات اتومبیل ایران و ایران خودرو بود، صندوق نفت خریدار سهام ۵ شرکت پتروشیمی خارک، فولاد خوزستان، سنگ آهن چادرملو و دو نماد بانکی ملت و پاسارگاد بود. در نماد ایران خودرو هم سرمایه‌گذاری صنعت و معدن خریدهای اندکی را تجربه کرد؛ اما سیمان تامین از جمله شرکت‌های زیر مجموعه تامین اجتماعی خریدار ۶۱۰ هزار سهم سیمان فارس و خوزستان بود. رصد معاملات یکشنبه حاکی از آن است که بلوک ۲۰ میلیون سهمی میدکو به گروه مالی پاسارگاد رسید. سرمایه‌گذاری ایساتیس پویا به همراه شخص حقیقی خریدار «فولای» بودند. از سوی دیگر پارس بازرگان همچنان خریدهای خود را در نماد نفت پارس ادامه داد. بیمه کوثر هم یکشنبه خریدهای اندکی را در دونماد کاشی سعدی و سینا تجربه کرد، همچنین خدمات پس از فروش تراکتورسازی فروشنده ۲۰۰ هزار سهمی تراکتورسازی بود.

بنابراین گزارش، بانک دی نیز خریدار یک میلیون سهمی بوعلی بود، همچنین گروه توسعه ملی بیش از ۸۹۰ هزار سهم بانک اقتصاد نوین را خریداری کرد.

تحرکات حقوقی‌ها در بازار

روز دوشنبه بانک تجارت کماکان خریدار سرمایه‌گذاری ملی بود، بانک کارآفرین در نماد سرمایه‌گذاری سپه و اقتصاد نوین در گازلوله فروشنده شدند. اما صندوق بازنشستگی نفت همچنان خریدهای خود را در نمادهای لیزینگ ایرانیان، پتروشیمی خارک، فولاد خوزستان، چادرملو و بانک‌های ملت، پاسارگاد، صادرات و لیزینگ رایان سایپا ادامه داد. در نماد مسکن تهران،سرمایه‌گذاری مسکن باز هم یک بلوک ۱۵ میلیونی از این سهم را به فروش رساند، در این نماد صندوق بیمه روستاییان و عشایر خریدار بود؛ عشایر در فولاژ هم خریدار ۳۰۰ هزار سهمی بود. در نماد سرمایه‌گذاری امید نیز صندوق بازنشستگی کارکنان بانک‌ها خریدار بلوک ۵۰ میلیونی این سهم بود.

در نماد کنتورسازی، مسکن و ساختمان جهان اقدام به خرید اندکی در این سهم نمود، در این نماد بیمه دی هم جز خریداران بود. بانک دی با خرید ۸۵۰ هزار سهم بوعلی از این سهم حمایت کرد و پس از مدت‌ها نفت و گاز پارسیان اقدام به خرید در نماد پالایش نفت تبریز نمود. در بانک سرمایه همچنان شرکت توسعه تجارت اندیشه آریا خریدار بیش از ۴۰۰ هزار سهم این شرکت بود و در نماد سرمایه‌گذاری خوارزمی، امید سپهر خریدار سنگین این نماد بود. سیمان تامین نیز خریدار سیمان فارس و خوزستان بود.

حقوقی‌ها چه خریدند و چه فروختند؟

در بازار مثبت روز سه‌شنبه شاهد فروش بیش از ۷/۲ میلیون سهم سرمایه‌گذاری سپه توسط بانک کارآفرین بودیم. در این روز سرمایه‌گذاری مهر و توسعه‌ گهران امید در نماد «وسپه» خریدار بودند. بین‌المللی توسعه ساختمان ۲ میلیون سهم آ س پ و یک میلیون سهم باغمیشه را به فروش رساند. در نماد «ومعادن» هم فولاد صبا نور سهام این شرکت را خریداری نمود، همچنین اعتضاد غدیر در نماد مسکن شمال شرق فروشنده ۳ میلیونی این سهم ساختمانی بود. در این حال، ایران و فرانسه هم یک میلیون از سهام مسکن تهران را فروخت و در مقابل این شرکت خریدار ۳۷۵ هزار سهمی «وصنعت» بود. در نماد مسکن تهران نیز سرمایه‌گذاری مسکن فروشنده یک بلوک ۶ میلیونی دیگر از این سهم بود؛ در حالی که صندوق بازنشستگی کشوری بلوک ۳۹ میلیونی سهام پتروشیمی مارون را عرضه کرد.

طی روز سه‌شنبه در نماد لیزینگ رایان سایپا، سرمایه‌گذاری سایپا فروشنده ۵۰۰ هزار سهمی بود. از سوی دیگر سرمایه‌گذاری غدیر هم فروشنده یک میلیون سهم نفت و گاز پارسیان و فروشنده ۴۰۰ هزار سهم «ثاخت» بود. همچنین در نماد سرمایه‌گذاری امید خریدار عمده همچنان صندوق بازنشستگی کارکنان بانک‌ها بود و در نماد ملی مس هم صندوق بازنشستگی ملی مس در مقام خریدار ظاهر شد.

اما بیمه روستاییان و عشایر به خرید ۴۰۰ هزار سهم غدیر اکتفا کرد و ساتا باز هم در نماد حفاری شمال با خرید بیش از ۹ میلیون سهم فعال شد.

روز سه‌شنبه سرمایه‌گذاری مهر به فروش‌های سنگین خود در نماد کاشی سینا ادامه داد.

از مجموع تحولات هفته جاری می‌توان نتیجه گرفت که ورود شرکت نفت و گاز پارسیان با وجود فشار بر نقدینگی بازار، بار دیگر پس از مدت‌ها سکون، حقوقی‌ها را به تحرک واداشته و آنها را به خرید دوباره سهام ترغیب کرده است.