جنب پل حافظ
بازار بر سر دو راهی
گروه بورس- همایون دارابی: بورس اوراق بهادار تهران روز دوشنبه شاهد تعادل نسبی بود تا شاخص کل افت اندک ۶ واحدی را تجربه کند. معاملهگران روز دوشنبه در شرایطی فعالیت خود را شروع کردند که همچنان نگرانی سیاسی را در گوشه ذهن خود داشتند. هرچند که مخالفت روسیه و چین، شانس توافق سریع در مورد تحریم کشورمان را از میان برده است اما وضعیت سیاسی در منطقه خاورمیانه، همچنان شرایط را ملتهب کرده است. در تحولات سیاسی، چین با تاکید بر گفتوگو و رایزنی برای حل موضوع هستهای ایران اعلام کرد: تحریم راه حل موضوع هستهای ایران نیست.
سخنگوی وزارت خارجه چین با اشاره به گزارش آژانس بینالمللی انرژی اتمی گفت: چین همواره بر مخالفت خود با تحریم تاکید کرده است. در این میان اما نگاهها به سوی مسکو است. جایی که این کشور با تغییر تدریجی سیاست در سوریه، برای حفظ آخرین حوزه نفوذ سنتی خود در خاورمیانه، راه را برای هرگونه توافقی در مورد تحریم کشورمان بسته است. در این میان، ناامیدی غرب از اجماع در شورای امنیت، احتمال طرح یکجانبه تحریمها را فراهم کرده است. در حوزه بینالملل هم بازگشایی بازارهای جهانی در روز دوشنبه تعادل نسبی را به همراه داشت. بر این اساس، بهای مس در حد ۷هزار و ۷۳۱دلار در هر تن، آلومنیوم ۲هزار و ۱۴۴دلار، سرب یک هزار و ۹۹۰دلار و روی یک هزار و ۹۲۵دلار و بیلت فولادی ۵۳۰دلار در هر تن رقم خورده است. در رویدادی دیگر، کمیسیون مطالعات مس شیلی (بزرگترین صادرکننده مس جهان) در گزارشی متوسط قیمت فلز مس برای سال آینده میلادی را معادل ۷هزار و ۹۷۳دلار در هر تن پیشبینی کرده است. اما مهمترین تحول روز دوشنبه سخنان رییس سازمان بورس و اوراق بهادار در مورد جزئیات جلسه با وزیر صنعت، معدن و تجارت بود که در این جلسه مساله دریافت عوارض از سنگآهنیها مورد بحث قرار گرفت. هر چند که تا کنون نتیجهای مکتوب از این جلسه منتشر نشده و شنیدهها نتیجه نهایی را به رایزنی وزیر و هیات دولت موکول کرده است، اما به نظر میرسد موضع شرکتهای سنگآهنی برای عدم پرداخت عوارض قویتر شده است.
به گفته دکتر صالحآبادی چند روزی بود که از آقای غضنفری تقاضای برگزاری این جلسه را داشتم تا با توجه به اهمیت موضوع افزایش هزینه بهرهبرداری سنگآهن بر روی بازار سرمایه و شرکتهای مرتبط که به طور مستقیم و غیر مستقیم ۱۵ تا ۲۰ درصد بازار سرمایه را متاثر میکرد، مباحثی در میان گذاشته شود که خوشبختانه آقای وزیر این جلسه را نهایی کردند. در این میان، معاملهگران در انتظار نامه رسمی وزارت صنایع، معادن و تجارت هستند که در آن موضوع عوارض معادن سنگآهن روشن خواهد شد. از سوی دیگر، برخی حواشی جلسه اخیر نشان از احتمال تعمیم موضوع حقوق پروانه یا حقوق دولتی به دیگر معادن در سال آینده نیز دارد. این در حالی است که روز دوشنبه، مجلس شورای اسلامی به یک فوریت طرح خروج پست بانک از شرکتهای مشمول واگذاری قانون اجرای سیاستهای کلی اصل ۴۴ رای داد. در مقدمه توجیهی این طرح که به امضای ۳۵ نفر از نمایندگان رسیده، به خدمات بانکی ارائه شده توسط پستبانک در شهرهای توسعه نیافته و روستاهای دور افتاده اشاره شده و آمده است که با توجه به اینکه هیچ بانک خصوصی خود را مکلف به ارائه این خدمات منحصر به فرد به دلیل عدم سودآوری نمیکند، توقف ارائه سهام پستبانک نظر دولت خواهد بود؛ این مصوبه یک گام به عقب در اجرای اصل ۴۴ به شمار میرود. در گروه بانکی، روز دوشنبه سخنان وزیر امور اقتصاد که به تشریح وضعیت پرونده اختلاس بانک صادرات پرداخت، از اهمیت برخوردار بود. وی کل LC تسویه نشده گروه آریا را ۱۹۰۰ میلیارد تومان عنوان کرد که تنها برای ۲۰۰ میلیارد تومان آن وثیقه اخذ شده است. سیدشمسالدین حسینی این مبلغ را بدهی بانک صادرات دانست و افزود: از نظر حقوقی، السی، تعهدی برگشتناپذیر برای بانک صادرکننده است اما با رایزنیهای انجام شده توزیع ریسک در کل سیستم بانکی انجام میشود تا فشار تنها به یک بانک وارد نشود. سخنگوی اقتصادی دولت از اقداماتی برای نقد کردن دارایی گروه آریا و بازگشت آن به سیستم بانکی خبر داد که باید به تایید دادستان برسد. اعلام مسوولیت بانک صادرات در پرداخت السیها احتمالا این بانک را با وضعیت دشوار نقدینگی مواجه خواهد کرد. در گروه بانکی، انتقال ۱۰درصد سهام بانک انصار به همراه اول روز دوشنبه نیز ادامه یافت و ۹/۰درصد دیگر از سهام انصار به همراه اول منتقل شد. در عین حال، بانک پارسیان روز دوشنبه شاهد توقف نماد برای برگزاری جلسه هیات مدیره جهت تصویب افزایش سرمایه ۲۱درصدی این شرکت بود.
در گروه تجهیزات، صف فروش صدرا جمعآوری شد. پیشتر، دومین تعدیل منفی صدرا در سال جاری این نماد را علیرغم حمایت سهامدار عمده به صف فروش کشانده بود.در این گروه، مدیریت پروژههای نیروگاهی ایران در اطلاعیهای دریافت ۱۰۰میلیون یورو مطالبات معادل ۱۸۰میلیارد تومان را به اطلاع سهامداران رساند. در همین حال، شنیدهها از موافقت اولیه مدیران مپنا برای تهاتر بخشی از مطالبات این شرکت و وزارت نیرو از طریق قیمتگذاری و مزایده پژوهشکده نیرو خبر میدهد. در صورتی که پژوهشکده در مزایده بدون خریدار بماند، مالکیت آن به مپنا منتقل خواهد شد. در تحولی دیگر، کار پذیرش نیروگاه عسلویه مپنا در فرابورس با پیشرفتهایی همراه شده است. در گروه شیمیایی، پتروشیمی تازه وارد کرمانشاه با صف خرید در روز دوشنبه مواجه شد. قیمت مناسب عرضه این نماد و علاقه سرمایهگذاران عمده برای خرید بخشی از سهام این شرکت موجب تشکیل صف شده است. در این گروه، پردیس امروز آخرین روز معاملاتی خود در فرابورس را تجربه کرده و به زودی معاملات این نماد در بورس اوراق بهادار تهران از سر گرفته خواهد شد. در گروه حمل و نقل، امروز بازار حضور کشتیرانی والفجر را شاهد خواهد بود. ۱۰درصد سهام والفجر در حالی امروز راهی تابلو خواهد شد که این شرکت در گزارش ۶ماهه ۹۴درصد سود خود را معادل ۱۳۵ریال پوشش داده است. این شرکت با سرمایه ۴۳میلیارد تومانی، سود شرکت اصلی را ۱۴۴ریال و تلفیق را ۱۵۱ریال اعلام کرده است. در گروه قندی، قند پیرانشهر روز دوشنبه در بازگشایی نماد پس از تقسیم سود نقدی با جهش نزدیک به ۴۰درصدی قیمت همراه شد. حرکت قیمتی شرکتهای قندی باوجود وضعیت بازار فروش محصولات و واردات گسترده، نگرانی بخشی از کارشناسان بازار را ایجاد کرده است.
در مجموع بازار روز دوشنبه بازاری متعادل اما ضعیف و کمعمق بود که در آن شاخص با ۹۹/۵واحد افت به ۲۵هزار و ۳۶۶ واحد رسید. ارزش معاملات نیز دیروز به ۷/۳۶میلیارد تومان رسید که ۳۳درصد آنرا معاملات بانک انصار تشکیل داد. از ۲۱۳نمادی که روز دوشنبه به روی تابلو رفتند، ۱۳۶نماد با کاهش قیمت و ۷۳نماد با رشد ارزش معامله شدند.
ارسال نظر