شروین شهریاری
*پرسش از آقای بستکی: ارزش ذاتی سهام سرمایه‌گذاری امید با توجه به افزایش سرمایه و برنامه‌های توسعه شرکت چقدر خواهد بود؟
پاسخ: شرکت سرمایه‌گذاری امید از جمله واحدهای تحت مالکیت بانک سپه است که با دارا بودن ارزش بازار 3800 میلیارد تومانی پس از سرمایه‌گذاری غدیر در جایگاه دوم هلدینگ‌های بزرگ بورس تهران قرار دارد.


ارزش سبد سهام سرمایه‌گذاری این شرکت در بورس و خارج بورس بالغ بر 3600 میلیارد تومان است که حدود 80 درصد آن به سرمایه‌گذاری در سهام گل گهر و چادرملو اختصاص دارد؛ بنابراین محوریت پرتفولیوی «وامید» را می‌توان بر صنعت سنگ‌آهن متمرکز دانست.
برای ارزش‌گذاری سهام، مطابق روش شرکت‌های سرمایه‌گذاری باید از روش محاسبه خالص ارزش دارایی‌ها استفاده شود. جدول زیر جزئیات محاسبه مزبور را نشان می‌دهد:
در خصوص ارقام جدول و آخرین وضعیت شرکت باید به چند نکته توجه داشت:
۱- رقم حقوق صاحبان سهام و مازاد ارزش سرمایه‌گذاری‌های بورسی نسبت به بهای تمام شده از اطلاعات و صورت‌های مالی شش ماهه منتهی به ۳۱ تیرماه ۱۳۹۰ استخراج شده است.
مقایسه قیمت سهام موجود در پرتفولیوی شرکت به تاریخ مزبور با قیمت‌های کنونی حکایت از تغییر معنادار ارزش سبد سهام دارد.
همچنین با توجه به تحقق بخش عمده سودآوری مورد انتظار شرکت در شش ماه نخست سال مالی (که آثار آن در حقوق صاحبان سهام پایان تیر ماه منعکس شده است) انتظار نوسان قابل ملاحظه در رقم خالص ارزش دارایی‌ها تا پایان سال مالی (۳۰ دی ماه) در صورت تغییر نکردن قیمت سهام سرمایه پذیر (به ویژه چادرملو و گل‌گهر) وجود نخواهد داشت.
2- بهای تمام شده سرمایه‌گذاری‌های خارج بورسی شرکت معادل 185 میلیارد تومان است که در مقایسه با ارزش روز سرمایه‌گذاری‌های بورسی، سهمی حدود 5 درصد را به خود اختصاص داده است. با توجه به کوچک بودن سهم سرمایه‌گذاری غیربورسی و نیز دشواری ارزش‌گذاری آنها، در این محاسبه با رعایت جانب احتیاط هیچ گونه مازاد ارزش نسبت به بهای تمام شده در این بخش در نظر گرفته نشده است.
۳- شرکت‌های سرمایه‌گذاری در بورس تهران در حال حاضر به طور میانگین در قیمتی معادل ۲۰ درصد کمتر از خالص ارزش دارایی‌های خود معامله می‌شوند. محاسبه فوق نشان می‌دهد که نسبت قیمت به خالص ارزش دارایی‌ها (P/NAV) در مورد امید ۹۰ درصد است. بنابراین، می‌توان گفت سرمایه‌گذاران سهام «وامید» را ۱۰ درصد بیشتر از متوسط صنعت از لحاظ نسبت مزبور قیمت‌گذاری کرده‌اند.
در واکاوی دلایل این رویکرد، علاوه بر تمرکز سرمایه‌گذاری‌های شرکت بر صنعت پرمزیت سنگ‌آهن می‌توان به انتظار بازار از انجام سرمایه‌گذاری‌های جدید از محل افزایش سرمایه اخیر شرکت اشاره کرد. یادآور می‌شود امید در تیرماه یک افزایش سرمایه 100 درصدی ( از 500 به 1000 میلیارد تومان) را از روش «صرف» با پذیره‌نویسی سهام جدید در قیمت 3560 ریال اجرایی کرده است. بیش از 90 درصد از اوراق سهام جدید عرضه شده در این پذیره‌نویسی توسط یک نهاد حقوقی به نام «صندوق بازنشستگی و پس‌انداز کارکنان بانک‌ها» احتمالا با هماهنگی قبلی خریداری شده است.
یکی از دلایل احتمالی اجرای روش مزبور برای افزایش سرمایه می‌تواند منع بانک مرکزی از توسعه سرمایه‌گذاری مستقیم بانک‌ها در شرکت‌ها باشد. بدین ترتیب شرکت در پایان تیرماه ۵۰۰ میلیارد تومان نقدینگی جدید را به ترازنامه خود وارد کرده است که می‌تواند برای سرمایه‌گذاری‌های جدید به کار گرفته شود. البته معادل همین رقم سود پرداختنی به سهامدار عمده در بخش بدهی‌ها خودنمایی می‌کند که در صورت تسویه، عملا افزایش سرمایه اخیر منجر به توسعه ظرفیت «وامید» در انجام سرمایه‌گذاری‌های جدید در افق زمانی کوتاه مدت نخواهد شد.
4- سرمایه‌گذاری امید به تازگی طی اطلاعیه ای انعقاد قرارداد پروژه توسعه فاز سوم یک میدان نفتی به نام «دارخوین» را با همکاری سه شریک دیگر به اطلاع بازار رسانده است. پروژه توسعه میدان نفتی دارخوین با هدف دستیابی به تولید روزانه 71 هزار بشکه نفت از منطقه ای در شمال خرمشهر در مدت 5/5 سال به ارزش 6/1 میلیارد دلار تعریف شده است. شرکت اعلام کرده است با توجه به آغاز اجرای پروژه 18 ماه پس از قرارداد، رویداد مذکور تاثیری در سودآوری شرکت در کوتاه مدت نخواهد داشت.
۵- به تازگی شایعاتی در بازار سهام از فروش بلوک مدیریتی شرکت توسعه معادن و فلزات (یکی دیگر از مالکان عمده چادرملو و گل گهر) به ارزش بیش از یک میلیارد دلار توسط صندوق بازنشستگی کارکنان فولاد شنیده می‌شود و از سرمایه‌گذاری امید به عنوان یکی از خریداران احتمالی یاد شده است. با در نظر گرفتن وضعیت ترازنامه امید، بدهی موجود در بخش سود سهام پرداختنی و نیز تعهدات بالقوه آتی برای اجرای پروژه نفتی، تحقق این فرضیه نیازمند تامین مالی قابل توجه برای شرکت یا انعطاف در شرایط نقد و اقساط معامله مزبور است.
6- سرمایه‌گذاری امید پیش‌بینی سودآوری هر سهم برای سال مالی منتهی به 30 دی ماه را 471 ریال اعلام کرده است. با توجه به واگذاری بخشی از دارایی‌ها به شرکت واسطه جهت انتشار صکوک و نیز افزایش فعالیت یکی از شرکت‌های زیرمجموعه (زرین پرشیا امید) در زمینه واردات کالاهای اساسی، تعدیل مثبت سودآوری به میزان حداقل ده درصد در سال مالی جاری محتمل به نظر می‌رسد.
Shahriary_sh@yahoo.com