بازار ضعیف

گروه بورس- همایون دارابی: بورس اوراق بهادار روز گذشته تحت تاثیر عرضه‌های سنگین سهام که از روز شنبه آغاز شده بود و همچنین انتشار برخی اطلاعات در مورد گروه خودرویی رو به ضعف گذاشت. شاخص کل نیز ۷۹ واحد افت کرد و به ۲۵هزار و ۴۷۵واحد رسید. در بازار دیروز معامله‌گران در شرایطی فعالیت خود را آغاز کردند که انتشار برخی اطلاعیه‌های شفاف سازی در مورد گروه خودرویی این گروه را تحت فشار قرار داد.

براساس این اطلاعیه‌ها که به صورت استعلام از سازمان حمایت از مصرف‌کنندگان و تولید‌کنندگان و مدیریت کل صنایع ماشین سازی و نیرومحرکه وزارت صنعت، معدن و تجارت منعکس شده است، افزایش قیمت محدودی برای برخی از مدل‌های تولیدی شرکت‌ها منظور شده است. با توجه به انتظار بازار برای رشد بیشتر قیمت‌ها این امرفشاری را بر گروه خودرویی در ابتدای وقت معاملاتی وارد آورد.

در همین حال با گذشت زمان، انتشار اطلاعیه پیش‌بینی سود سرمایه‌گذاری رنا که سود سال آینده این شرکت را کمتر از سال جاری اعلام کرده نیز موجب شد تا سرمایه‌گذاری سایپا به صف فروش برود.

در بازار دیروز معامله‌گران شاهد گشایش نماد بانک انصار در تالار بودند. این گشایش نیز بار دیگر نامناسب بودن روش حراج تک قیمتی را در گشایش نماد شرکت‌های تازه وارد به بورس به نمایش گذاشت تا در شرایطی که فروشندگان قصد عرضه سهام خود در نرخ کمتر از ۲هزار ریال را داشتند؛ این نماد در نرخ ۲هزار و ۶۵۰ریال قیمت اولیه خود را تجربه کند.

کارشناسان بازار تکرار تجربه در نمادهای گشایش یافته به روش حراج تک قیمتی را نشاندهنده لزوم تجدید نظر در این روش ارزیابی می‌کنند.

در همین حال نحوه قیمت‌گذاری و عرضه سهام جدید انتقادات مهمی را به نقش موسسات تامین سرمایه تشکیل شده در بازار وارد کرده است .در شرایطی که این موسسات با هدف‌هایی از جمله ساماندهی عرضه‌های اولیه تاسیس شده، اما تاکنون نقشی فراتر از یک شرکت سرمایه‌گذاری از این موسسات دیده نشده است.

در همین حال ضعف ارائه تحلیل به سهامداران از سوی موسسات تامین سرمایه در برخورد با شرکت‌های تازه حتی به اندازه درج یک تحلیل در سایت‌های این موسسات موضوعی است که کارشناسان بازار بر آن تاکید دارند.

در بازار دیروز در گروه بانکی، حق‌تقدم‌های استفاده نشده بانک تات با معامله ۱۴۰میلیون برگه به پایان رسید.

در گروه مخابرات، معامله‌گران با خبرهایی در مورد راه‌اندازی نخستین شبکه تلویزیونی ایران بر بستر شبکه مخابراتی مواجه بودند.

براساس این خبرها این شبکه تحت عنوان شبکه شیما از سوی سازمان صدا و سیمای کشور در ۲۵ مرکز مخابراتی در مناطق ۲ و ۸ مخابرات استان تهران راه‌اندازی شده و به زودی تمام سطح شهر تهران و پس از آن در مراکز استان‌ها و سپس در تمامی شهرهای کشور خدمات این شبکه در دسترس علاقه‌مندان قرار می‌گیرد. شرکت مخابرات ایران پیش از این از ارائه سرویس IPTV خبر داده بود اما به دلیل فقدان محتوا آن را رها کرده بود.

اکنون با ورود سازمان صدا و سیما برای تامین محتوای آن، شبکه شیما به‌زودی به جمع شبکه‌های تلویزیونی منتهی بر بستر IP خواهد پیوست. در همین حال بحث تغییر نرخ تلفن ثابت نیز دیروز در خبرگزاری‌های مختلف منعکس بود. در این باره رییس هیات مدیره مخابرات ایران گفت: پیشنهاد تعرفه دقیقه‌ای ۲۵ و ۴۰ تومانی برای مکالمات شهری و بین‌شهری صحت ندارد.

مصطفی سیدهاشمی اظهار کرد:‌ این اخبار صحت ندارد و شرکت مخابرات در پیشنهاد تعرفه به مسائل اقتصادی، اجتماعی و معیشتی مردم توجه می‌کند و هیچ‌گاه چنین ارقامی از سوی مخابرات پیشنهاد نشده است.

وی افزود: در خصوص تعرفه بین‌ شهری خبر رقم ۴۰۰ ریال به ازای هر دقیقه منتشر شده که این خبر اصلا درست نیست؛ زیرا بحث Flat کردن، تعرفه داخل استانی، مطرح است. روز گذشته گروه انفورماتیکی نیز با عرضه‌های سنگین مواجه شدند.

فن آوا و خدمات انفورماتیک عرضه سنگین داشتند. در این میان خدمات انفورماتیک در حالی دیروز پس از عرضه سنگین اولیه با صف خرید مجدد مواجه شد که این شرکت در اطلاعیه‌ای با هدف شفاف‌سازی از عدم تغییر پیش‌بینی سود شرکت در حال حاضر خبر داد.

در مجموع بازار دیروز بازاری ضعیف بود که در آن ۵/۷۹میلیارد تومان سهام و حق تقدم مورد معامله قرار گرفت که ۳۶/۶۵درصد آن را معاملات بانک انصار تشکیل داد. از ۲۴۸ نمادی که دیروز به روی تابلو رفتند ۱۴۹ نماد با کاهش قیمت و ۹۵نماد با رشد ارزش معامله شدند.