گروه بورس- «فرابورس، تابلوی سی و هفتم و یک عرضه متفاوت» این مهم‌ترین رخداد بازار OTC از ابتدای سال 90 تاکنون بود.
روزگذشته فعالان بازار سرمایه شاهد عرضه بلوک ۵درصدی شرکت پتروشیمی زاگرس برای دومین بار در فرابورس ایران بودند.

عرضه‌ای که در روز یکشنبه به دلیل محدودیت خرید از سوی کدهای معاملاتی و تصورگران بودن قیمت، نیمی از آن روی میز فروش باقی ماند و البته در روز دوشنبه با شرایط متفاوتی از جمله حذف محدودیت خرید مواجه شد تا به این ترتیب در بازار کم عمق روزهای کنونی یک معامله 150 میلیارد تومانی در بازار رقم بخورد.
زاگرس ۲۴۰ میلیارد تومانی، در دومین تجربه عرضه بلوک ۵ درصدی خود شاهد حضور پررنگ حقوقی‌ها بود، اتفاقی که در پی رایزنی‌های گسترده سهامدار عمده شرکت برای رقم خوردن یک عرضه اولیه موفق رخ داد.
حتی روزگذشته برخی اخبار غیررسمی از مذاکره سهامداران عمده زاگرس با کارگزاران برای خرید سهام شرکت حکایت داشت و مدیرعامل هلدینگ پتروشیمی غدیر هم به طور رسمی از درخواست حقوقی‌ها برای خرید سهام این شرکت پتروشیمیایی خبر داد.
مجموع این اتفاقات در کنار مقاومت سهامدار عمده زاگرس موجب شد تا روزگذشته ۵ درصد از سهام این شرکت پتروشیمی با همان قیمتی که بازار روز یکشنبه نخریده بود، عرضه شود.اما هرچند این عرضه در روز دوم موفق جلوه می‌نمود و پس از گذشت حدود ۱۰ دقیقه، کل ۱۱۹ میلیون و ۷۱۰ هزار سهم عرضه شده در فرابورس خریداری شد و شرکت پتروشیمی زاگرس با در دست داشتن پلاک سی و هفتم فرابورس P/E متوسط شیمیایی‌های فعال در بازار یعنی عدد حدود ۷ مرتبه را به خود گرفت. اما تفاوت عمده این عرضه اولیه نسبت به دیگر عرضه‌ها، احتیاط فعالان بازار سرمایه در خرید و تخصیص‌های سهام خریداری شده زاگرس به کدهای معاملاتی بود. گزارش خبرنگار ما حاکی از آن است که روزگذشته تا ساعت ۱۶، کارگزاران در تماس‌های پی در پی با مشتریان خود نظر و درخواست آن‌ها را برای تخصیص سهام زاگرس جویا می‌شدند، این در حالی است که در عرضه اولیه شرکت‌های دیگر این مشتریان بودند که به دنبال خرید سهام بودند.
با این حال در این شرایط با توجه به شکست عرضه اولیه زاگرس در روز یکشنبه، علامت سوال بزرگی بازاریان درخصوص وضعیت سهام این شرکت در روزهای آینده بود.
هرچند در این میان اعلام حمایت سهامدار عمده از سهام شرکت و پیش‌بینی روند صعودی سهام در روزهای آینده درخواست‌های خرید حقوقی‌ها تا حدی به خریداران این سهم در بازار اطمینان بخشید.
به گزارش خبرنگار ما، نماد معاملاتی «زاگرس» حوالی ساعت 10 صبح دیروز بازگشایی و با تلاش مدیران توسعه الوند غدیر به عنوان سهامدار عمده پتروشیمی «زاگرس» هر سهم این شرکت 1250 تومان قیمت خورد.
این کشف قیمت نیز مشابه قیمت‌گذاری در عرضه اولیه ناکام روز یکشنبه بود و تنها تفاوت آن نبود محدودیت خرید سهام توسط هر کد معاملاتی در بازار دیروز بود.همچنین روزگذشته با عرضه مجدد سهام شرکت پتروشیمی زاگرس ۱۲۰ میلیون سهم به ارزش یک میلیارد و ۵۰۰ میلیون ریال روی میز فروش گذاشته شد که در نهایت هر سهم این شرکت دوهزار و ۴۰۰ میلیارد ریالی، با همان قیمت ۱۲۵۰ تومان وارد بازار شد و بدین ترتیب ارزش بازار فرابورس را ۳۰ هزار میلیارد ریال افزایش داد.
گفتنی است در پایان عرضه اولیه دیروز، صف خریدی معادل 50 میلیون سهم برای سهم پتروشیمی زاگرس در نرخ یک هزار و 312 ریال تشکیل شد و این امر نشاندهنده حمایت جدی سهامداران عمده «زاگرس» از سهام تازه وارد بازار بود.
عرضه سریع
همچنین روزگذشته مدیرعامل فرابورس با اشاره به عرضه «زاگرس» گفت: پس از اینکه روز یکشنبه به علت نبود زمان کافی معاملات پتروشیمی زاگرس قطعی نشد، دیروز 120 میلیون سهم معادل 5درصد از سهام این شرکت در بازار دوم فرابورس، عرضه شد هر سهم آن، با همان قیمت 12هزار و 500 ریال کشف قیمت شد. مصطفی امید قائمی در ادامه افزود: سهام این شرکت ظرف مدت کوتاهی به فروش رسید به نحوی که پس از پایان 120 میلیون سهم همچنان تقاضا برای سهام این شرکت وجود داشت و خریداران در صف خرید سهام این شرکت نشستند. وی در خصوص ابهامات عرضه اولیه ناکام سهام این شرکت توضیح داد: در معاملات روز یکشنبه، فرابورس عرضه موفقیت‌آمیز سهام باشگاه راه‌آهن را داشت که می‌تواند راه جدیدی را در تاریخ بازار سرمایه ایران بازکند و به همین دلیل شاید توجه بازار به این سمت معطوف شده بود.
امید قائمی ادامه داد: همانطور که ملاحظه کردید این عرضه برای اهالی بازار سرمایه و اقتصادی مهم بود هم دوستداران ورزش که یک خصوصی سازی مستقیم در صنعت فوتبال ایران رخ داد و می‌تواند سر منشا تحولات زیادی در این خصوص باشد.
وی در ادامه افزود: در مدت فعالیت، فرابورس گروه‌های مختلفی را با این بازار آشنا کرده است به نحوی که با انتقال معاملات امتیاز تسهیلات مسکن علاوه بر شفاف‌سازی این بازار، تمامی خریداران بالقوه خرید خانه را با فرابورس آشنا کرده است و آنها با فرآیند خرید سهام در فرابورس و بورس آشنا شده اند و با معامله سهام راه‌آهن در فرابورس اهالی ورزش هم با این بازار آشنا شدند.
مدیرعامل فرابورس در خصوص عرضه سهام باشگاه‌های ورزشی استقلال و پرسپولیس در فرابورس گفت: فرابورس با معامله سهام باشگاه راه‌آهن نشان داد آمادگی لازم برای عرضه سهام این باشگاه‌ها را دارد و در صورتی که هیات عالی واگذاری این مساله را تصویب کند، فرابورس می‌تواند میزبانی این فرآیند را برعهده بگیرد.
وی در پایان خاطرنشان کرد: مزیت بازار فرابورس این است که تمام معاملات در آن شفاف است و دیگر هیچ حرف و حدیثی در آن باقی نمی ماند و به همین دلیل هم بوده است که حجم قابل قبولی از واگذاری‌ها از این طریق انجام شده است.
نخستین فعالیت معامله‌گران برخط
همچنین مدیر نظارت بر بورس‌ها و بازارهای سازمان بورس در گفت‌وگو با سنا به عرضه اولیه سهام پتروشیمی زاگرس در فرابورس اشاره کرد و افزود: بیش از 400 معامله‌گر بر خط توانستند برای نخستین‌ بار در این عرضه اولیه شرکت کنند.
محمودرضا خواجه‌نصیری با بیان اینکه سازمان بورس برنامه‌های گسترده‌ای را برای توسعه معاملات بر خط دارد، اظهار داشت: این سازمان قصد دارد تا محدودیت‌های این معاملات را به حداقل برساند و امتیازات معامله‌کنندگان معاملات بر خط را افزایش دهد. وی گفت: هم‌اکنون چهار شرکت توسعه دهنده معاملات بر خط در بازار سرمایه فعال هستند و بیش از ۷۰ شرکت کارگزاری نیز این خدمات را به مشتریان خود ارائه می‌دهند.
خواجه‌نصیری با بیان اینکه پیش از این سهامداران خرد برای حضور در عرضه‌های اولیه با مشکلاتی روبه‌رو بودند، افزود: معاملات بر خط بستری را برای آنان فراهم کرده است تا بدون نگرانی از قیمت‌گذاری سهام، در عرضه‌های اولیه شرکت کنند. مدیر نظارت بر بورس‌ها و بازارهای سازمان بورس اظهار داشت: سازمان بورس در راستای توسعه معاملات بر خط قصد دارد تا سهمیه معامله‌گران بر خط را در آینده نزدیک افزایش دهد.
خواجه‌نصیری تصریح کرد: در عرضه اولیه پتروشیمی زاگرس، هر معامله‌گر بر خط می‌توانست حدود شش میلیون ریال سهام این شرکت را خریداری کند.
بازار متعادل
از سوی دیگر بازار فرابورس بدون در نظر گرفتن عرضه اولیه مزبور روز متعادلی را سپری کرد.در این روز از ۲۴ نماد معامله شده در بازار ۱۴ نماد با کاهش نرخ و مابقی با افزایش قیمت به کار خود پایان دادند، در این راستا می‌توان به افزایش قیمت نمادهای مرجان کار، پتروشیمی پردیس، عمران و توسعه شاهد و فولادآلیاژی یزد اشاره کرد.این در حالی است که نمادهای معاملاتی روان فن‌آوا و بانک سرمایه به همراه تمامی امتیازات تسهیلات بانک مسکن شاهد افت قیمت سهام خود بودند.
روزگذشته در مجموع حدود 7 میلیون سهم در بازار داد و ستد شد و ارزش کل معاملات به رقم 572 میلیارد و 369 میلیون ریال رسید.
همچنین در بازار پایه نیز در حدود ۴۰ هزار سهم به ارزش ۵۸ میلیارد و ۲۰۰ میلیون ریال جابه‌جا شد که بیشترین حجم این معاملات در اختیار سرمایه‌گذاری توسعه شمال بود. در این روز هر سهم «وشمال» با سه درصد افزایش به قیمت یک هزار و ۸۵۵ ریال رسید.
همچنین 26 هزار و 107 سهم این شرکت رقمی معادل 4/48 میلیارد ریال روانه بازار کرد.همچنین روزگذشته دو نماد پتروشیمی امیرکبیر و حق تقدم فن آوا نیز معامله شدند که هر کدام به ترتیب ارزشی معادل 8 و 8/1 میلیارد ریال کسب کردند.از سوی دیگر در میان اخبار روزگذشته فرابورس می‌توان به اعلام پیش‌بینی دو شرکت سیمان سبزوار و بیمه دی اشاره کرد.