شروین شهریاری
درخواست از خواننده ای بدون ذکر نام: لطفا تحلیلی از وضعیت سهام گل‌گهر ارائه کنید.

پاسخ: منطقه گل‌گهر سیرجان دربردارنده بزرگ‌ترین ذخایر سنگ‌آهن کشور است که امتیاز بهره‌برداری از بخشی از این معدن عظیم به شرکت گل‌گهر اختصاص دارد. «کگل» برای استفاده از پتانسیل این معدن، سرمایه‌گذاری قابل توجهی در زمینه استخراج و تحصیل انواع محصولات انجام داده است که بخش عمده ای از این سرمایه‌گذاری‌ها (نظیر طرح گندله‌سازی) به بهره‌برداری رسیده و بخشی دیگر (نظیر طرح افزایش دو میلیون تنی ظرفیت تولید کنسانتره) آثار خود را در سال آینده بر سودآوری شرکت آشکار خواهد کرد.
برای تخمین سودآوری گل‌گهر در سال ۹۰، ابتدا باید درآمد حاصل از فروش برآورد شود. فروش «کگل» از دو بخش داخلی و صادراتی تشکیل می‌شود. در پاییز سال گذشته تعرفه ۵۰ درصدی برای صادرات کنسانتره و ۳۵ درصدی برای گندله توسط دولت وضع شد که به تازگی مجلس اقدام به حذف تعرفه مزبور کرده تا بدین ترتیب امکان صادرات مجدد برای گل‌گهر فراهم شود.
تخصیص تولیدات شرکت به صادرات، باید پس از تامین اولویت رفع نیاز داخلی صورت پذیرد. مجموع تولید کنسانتره شرکت در سال جاری معادل شش میلیون تن است که «کگل» فروش نیمی از این تولیدات (3 میلیون تن) را به صورت داخلی تعهد کرده است. در بودجه فعلی گل‌گهر، پیش‌بینی شده تا سه میلیون تن کنسانتره باقی مانده به گندله تبدیل و در داخل کشور به فروش برسد.
با توجه به محدودیت کشش بازار داخلی برای جذب این حجم گندله و نیز رفع موانع صادراتی و قیمت مناسب کنسانتره در خارج کشور در اینجا فرضیه صادرات ۱/۵ میلیون تن کنسانتره و تولید و فروش ۱/۵ میلیون تن گندله به صورت داخلی در نظر گرفته می‌شود. حجم فروش سنگ‌آهن دانه بندی نیز معادل بودجه شرکت (یک میلیون تن) فرض شده است . در جدول شماره یک با لحاظ کردن مفروضات فوق، تخمین تحلیلی از درآمد فروش «کگل» در سال ۹۰ ارائه شده است:
در محاسبه درآمد فروش، نرخ شمش فولاد خوزستان (که مبنای قیمت‌گذاری کنسانتره داخلی است) از 600 تومان در هر کیلو به 700 تومان متناسب با شرایط فعلی بازار فولاد کشور افزایش یافته است. در عین حال، قیمت سنگ دانه‌بندی صادراتی و گندله داخلی معادل نرخ مورد پیش‌بینی توسط شرکت لحاظ شده است. قیمت فروش کنسانتره صادراتی نیز معادل 140 دلار در هر تن فرض شده که در محدوده قیمت‌های پاییز سال گذشته و متناسب با واقعیت کنونی بازار صادراتی (عمدتا چین) است. نرخ تبدیل دلار در کلیه محاسبات 10500 ریال است. با توجه به موارد مزبور،در جدول شماره دو، تخمین تحلیلی از عملکرد «کگل» در سال 90 در کنار پیش بینی بودجه شرکت را مشاهده می‌کنید:
در خصوص ارقام جدول فوق باید به دو نکته توجه داشت:
1- برای محاسبه بهای تمام شده در سناریوی تحلیلی باید بهای تمام شده تولید 1/5 میلیون تن گندله با کنسانتره صادراتی جایگزین شود. بدین منظور، مابه‌التفاوت هزینه تولید این دو محصول از صورت‌های مالی شش ماهه سال گذشته استخراج و رقم حاصله با فرض رشد 25 درصدی هزینه تولید مورد محاسبه قرار گرفته است. در نهایت این مبلغ (که رقمی در حدود 304 میلیارد ریال خواهد بود) از بهای تمام شده بودجه کسر شده که به طور طبیعی (به علت بالاتر بودن هزینه تولید گندله) به کاهش بهای تمام شده منجرشده است.
۲- هزینه‌های عملیاتی، مالی و مالیات معادل برآورد بودجه سال جاری در نظر گرفته شده‌اند.
بدین ترتیب مشاهده می‌شود که گل‌گهر در صورت تحقق مفروضات این برآورد، توانایی دستیابی به حدود 130 تومان سود خالص به ازای هر سهم خود در سال 90 را خواهد داشت که از پیش بینی فعلی 24 درصد بالاتر است. البته وقوع این رویداد در صورتی محتمل است که شرکت با توجه به صرفه و صلاح اقتصادی، تصمیم جایگزینی فروش گندله داخلی با کنسانتره صادراتی را اتخاذ کند. بدیهی است کارشناسان با تغییر مفروضات می‌توانند به نتایج متفاوتی در تخمین سودآوری شرکت در سال جاری دست یابند.
Shahriary_sh@yahoo.com