عقب نشینی بزرگان بورس
دنیای اقتصاد- در حالی که روز یکشنبه بورس تهران تحت تاثیر دو عامل حمایت بازیگران حقوقی و رسیدن نرخ سهام برخی از شرکتها به کف قیمتی، به تعادل نسبی رسیده بود، دیروز اقدام زودهنگام معاملهگران حقیقی و حقوقی بازار، عرضههای سنگینی را در نمادهای موسوم به بزرگان بازار رقم زد. تا جایی که شاخص بورس اوراق بهادار تهران روز گذشته با توجه به عقبنشینی قیمتی برخی از نمادهای عمده بازار از جمله مخابرات، فولاد، غدیر، مس، نفت پارسیان و... با ۵۶واحد افت همراه شد. اما این بار تحولات سیاسی تاثیری در ریزش شاخص بورس نداشت، بلکه کاهش قابل توجه نرخ فلزات رنگین از جمله مس و انتشار آمار ناامیدکننده از اقتصاد آمریکا و چین و اوضاع نابسامان یونان زمینه افت بورس تهران را فراهم کرده بود. جنب پل حافظ
عقبنشینی بزرگان در بورس
گروه بورس- همایون دارابی: بورس اوراق بهادار تهران روز گذشته با توجه به عقبنشینی قیمتی برخی از نمادهای عمده بازار از جمله مخابرات، فولاد، غدیر، مس، نفت پارسیان و... با ۵۶واحد افت همراه شد.
در بازار دیروز معاملهگران در شرایطی فعالیت خود را شروع کردند که بازار در انتظار بازگشایی بازارهای جهانی به عنوان یک فاکتور مهم بود. هر چند که این بازگشایی با رشد محدود قیمتهای فلزات رنگین همراه بود و بهای مس به مرز ۷هزار و ۷۰۰دلار نزدیک شد، اما همچنان نگرانی در میان کارشناسان بازارهای جهانی به ویژه به دلیل وضعیت یونان در اتحادیه اروپا و همچنین آمار نامیدکننده اقتصاد آمریکا و چین همچنان ادامه دارد. در همین حال به نظر میرسد در حوزه یورو با نزدیکی ۲۸خرداد موعد انتخابات پارلمان یونان معاملهگران در انتظار سرنوشت حضور یونان در اتحادیه اروپا و در نهایت وضعیت این حوزه خواهند بود.
سیمانیها در اوج
معاملهگران در بازار دیروز شاهد اوج گیری گروه سیمانی بودند؛ اعلام تعویق در مرحله دوم طرح هدفمندی یارانهها موجب شده است تا بازار فرصت توجه به صنایع انرژیبر را داشته باشد. در همین رابطه معاملهگران شاهد اظهار نظر وزیر اقتصاد بودند. دکتر سیدشمسالدین حسینی در واکنش به اینکه تصمیم دولت برای اجرای فاز دوم هدفمندی یارانهها چه زمانی خواهد بود، اظهار کرد: انشاءالله به موقع فاز دوم اجرایی میشود. دولت زمان مشخصی را در نظر ندارد، باید با توجه به ابلاغیه مجلس در ستاد هدفمندی یارانهها مساله را بررسی کنیم و آن وقت تصمیمگیری نهایی صورت گیرد. البته این به آن معنا نیست که قانون از دستور کار خارج شده باشد. فاز اول هدفمندی یارانهها اجرا شده و در حال انجام است، در واقع میتوان گفت در بسیاری از موارد تثبیت هم شده است. ما تجربیات خوبی از فاز اول به دست آوردیم و نقاط ضعف و قوت را آنالیز کردیم. حالا درباره آنکه چه زمانی و چگونه فاز دوم اجرایی شود، فعلا مصوبهای نداریم.
حسینی اضافه کرد: ما درباره کم و کیف و زمان اجرای فاز دوم هنوز هیچ تصمیمی نگرفتهایم و فکر میکنیم که فاز دوم در بهترین شرایط و زمان صورت بگیرد. در همین شرایط نگرانی از اجرای ناگهانی طرح هدفمند کردن یارانهها نیز همچنان در میان فعالان اقتصادی به چشم میخورد. دیروز نوید ایزدپناه، عضو انجمن فولاد نیز با بیان اینکه قیمت یک مترمکعب گاز در بازارهای جهانی ۸۴ تومان است، گفت: در حال حاضر قیمت هر مترمکعب گاز مصرفی صنایع در ایران حدود ۷۰ تومان است که تقریبا ۸۳ درصد قیمت واقعی گاز در جهان است.
وی ادامه داد: اگر قیمت گاز باز هم افزایش یابد هزینه تولید بسیار بالا خواهد بود و این در حالی است که صحبتهایی مبنی بر رشد ۲۰ تا ۳۰ درصدی قیمت گاز در مرحله دوم هدفمندی یارانهها شنیده میشود.
این مقام مسوول تاکید کرد: به این ترتیب مزیت استفاده از انرژی با قیمت مناسب در صنعت فولاد از بین میرود و بسیاری از کارخانههای فولادی صرفه اقتصادی خود را از دست میدهند.
وی ادامه داد: صنعت فولاد نیازمند ۲۱ هزار میلیارد تومان سرمایه در گردش است که در حال حاضر کمتر از ۲۰ درصد آن برای تولیدکنندگان فراهم است. در تحولات مهم نیز دیروز معاملهگران شاهد انتخاب دکتر لاریجانی به عنوان رییس مجلس شورای اسلامی بودند. این انتخاب به معنای تداوم سیاستهای گذشته مجلس در تعامل با دولت خواهد بود.
سال طلایی خصوصیسازی!
در همین حال معاملهگران دیروز شاهد اظهارنظر تازهای از سوی رییس سازمان خصوصیسازی بودند. رییس سازمان خصوصیسازی دیروز سال ۹۱ را سال طلایی سازمان خصوصیسازی نامید و گفت: در ۶ ماهه اول سال قرار است ۴۰۰ هزار میلیارد ریال سهام شرکتهای مشمول واگذاری از طریق بازار سرمایه عرضه شود.
دکتر پیمان نوری افزود: این نوید را میدهیم که در صورت رفع موانع اجرایی ۴۰۰ هزار میلیارد ریال سهام شرکتهای عمدتا با اندازه متوسط و بزرگ را در شش ماهه اول سال ۹۱ از طریق بازار سرمایه عرضه کنیم و این یک رکورد بینظیر در دهه گذشته در سازمان خصوصیسازی خواهد بود. وی ادامه داد: علاوه بر این بیش از ۱۲۲ هزار میلیارد ریال عرضههایی است که تصمیمات قیمتگذاری آن در سال ۹۰ گرفته شده است، لذا پیش بینی میکنیم در شش ماهه اول سال ۹۱ در صورت رفع موانع اجرایی موجود نزدیک به ۳۵۰ هزار میلیارد ریال عرضه را از طریق بازار سرمایه تجربه کنیم.
در بازار دیروز در گروه خودرویی قائممقام مدیرعامل زامیاد در حوزه تامین و تولید گفت: تاخیر در بهروزرسانی استانداردهای نیسان وانت باعث توقف شمارهگذاری این خودرو شد و پلیس در این مساله مقصر نبوده است. مجید یحیایی در یک نشست خبری اظهار کرد: سال گذشته ۵۷ هزار دستگاه محصولات زامیاد تولید شد که پیشبینی میشود امسال این رقم به ۷۰ هزار دستگاه برسد. وی در مورد دلیل توقف پلاکگذاری وانت نیسان گفت: حدود دو ماه در تامین قطعات خارجی با وقفه روبهرو بودیم که در حال حاضر این مساله برطرف شده است.
وی با بیان اینکه پلیس در قضیه توقف شمارهگذاری وانتنیسان تقصیری نداشت، اظهار کرد: ۱۴ هزار دستگاه وانت نیسان بدون ترمز ABS در سال ۹۰ تولید شد که پلاکگذاری آنها متوقف بود.
بهرام زبرجد عضو هیات مدیره شرکت زامیاد نیز با بیان اینکه تاخیر در پلاکگذاری وانت نیسان باعث کاهش پیشبینی EPS سهام شرکت از ۳۲ به حدود ۵ تومان شده است، گفت: عدمالنفع این مساله بیش از ۱۱۰ میلیارد تومان در زمینه سود سهام است. وی تصریح کرد: تاخیر در فروش وانتهای زامیاد باعث بالا رفتن هزینه تولید از محل خواب سرمایه و هزینه انبارداری شده و در نهایت هزینه مالی تولید شرکت ۵/۲ برابر افزایش یافته است. در گروه پتروشیمی دیروز شرکت پتروشیمی امیر کبیر با سرمایه ۳۶۰ میلیارد تومانی در صورتهای مالی حسابرسی نشده عملکرد ۱۲ ماهه منتهی به ۲۹ اسفند ۹۰، سود هر سهم را به طور خالص مبلغ ۴۲۱ ریال اعلام کرده که این میزان با توجه به افزایش سرمایه ۲۰ درصدی اعمال شده در سال ۹۰ نسبت به سال مالی قبل از آن رشدی معادل ۶۰ درصد داشته است.
مناقشه بر سر یک معدن سنگآهن
در گروه معدنی دیروز باردیگر موضوع اختلاف بر سر معدن گهر زمین رسانهای شد؛ جایی که مدیرعامل شرکت تهیه و تولید مواد معدنی ایران با تاکید بر مالکیت دولت بر معدن گلگهر۳ اظهار کرد: خلع ید بخش خصوصی از اموال دولتی در این معدن از طریق دستگاه قضایی و سازمانهای نظارتی در دست پیگیری است. اکبر نوروزی اظهار کرد: سازمان توسعه و نوسازی معادن و صنایع معدنی ایران و شرکت تهیه و تولید مواد معدنی ایران به نمایندگی از دولت به دنبال بازگرداندن معدن گلگهر۳ به بیتالمال هستند.
وی با بیان اینکه هیچ قراردادی در زمینه واگذاری این معدن به بخش خصوصی امضا نشده، خاطرنشان کرد: در همین زمینه شکایتی در دادگاه سیرجان مطرح و درخواست خلع ید از معدن گلگهر۳ ارائه شده است؛ ضمن آنکه دیوان محاسبات و سازمان بازرسی کل کشور نیز در این زمینه ورود کردهاند. مدیرعامل شرکت تهیه و تولید مواد معدنی ایران ادامه داد: از نظر ما بخش خصوصی که در حال حاضر در محدوده معدن گلگهر۳ مستقر شده، باید این معدن را به عنوان اموال عمومی به نماینده دولت تحویل دهد تا شرکت تهیه و تولید به عنوان نماینده دولت تولید در این معدن را آغاز کند. در گروه غذایی، مجمع فوقالعاده شرکت قند پیرانشهر با افزایش سرمایه ۴۵درصدی این شرکت موافقت کرد. بر این اساس سرمایه قپیرا با ۳۱ میلیارد ریال افزایش از محل سود انباشته به ۱۰۰ میلیارد ریال رسید.
در گروه بانکی، دیروز نماد بانک سرمایه نیز به دلیل عدم ارائه اطلاعات متوقف شد. نماد سرمایه در شرایطی متوقف شده است که بازار با شایعاتی در مورد ترکیب سهامداری این بانک نیز مواجه است.
در مجموع بازار دیروز بازاری ضعیف بود که در آن ۴/۴۹میلیارد تومان سهام معامله شد که البته ۱۸درصد آن را پذیرهنویسی اوراق مشارکت شهرداری شیراز تشکیل داد. از ۲۲۵نمادی که دیروز به روی تابلو رفتند ۱۱۶نماد با کاهش قیمت و ۱۰۱نماد با رشد ارزش همراه شدند.
ارسال نظر