کارنامه فرابورس در عرضههای اولیه
گروه بورس- محبوبه مغانی: «ادامه رکود»، «معاملات توام با احتیاط»، «یکهتازی ابزارهای نوین مالی» و «درخواست ۳ هزار سهامدار بانک مجازی آرین از رییس کل بانک مرکزی» مهمترین رخدادهای فرابورس ایران در روز گذشته بود. به گزارش خبرنگار ما، در بازار فرابورس ایران دیروز ۱۰ میلیون و ۳۹۵ هزار و ۸۶۱ سهم به ارزش ۱۱ میلیارد و ۶۱۲ میلیون ریال مورد معامله قرار گرفت.
در این روز معاملات انجام شده بر روی اوراق مشارکت نفت، اوراق مشارکت توسعه، امتیاز تسهیلات مسکن اردیبهشت ۹۱، اوراق مشارکت نارنجستان و اوراق اجاره امید سبب شد تا بازار ابزارهای نوین مالی در فعالیتهای بازار فرابورس رکورددار بیشترین ارزش معاملات باشد. اما توجه سهامداران حقیقی به امتیاز تسهیلات مسکن اردیبهشتماه شرکتهای آ.اس.پ، توکاریل، امتیاز تسهیلات مسکن فروردینماه ۹۱، ذوبآهن اصفهان و سرمایهگذاری مسکن سبب شد تا بیشترین دفعات معاملات بر روی سهام این اوراق و شرکتها رقم بخورد.
افزون بر این، دیروز فعالان حقوقی و حقیقی حاضر در بازار فرابورس نیز با دادوستدهای خود در سهام شرکتهای سرمایهگذاری خوارزمی، ذوبآهن اصفهان، توکاریل، هلدینگ صنایع معدنی خاورمیانه، سرمایهگذاری مسکن تهران و شرکت آ.اس.پ، حجم بالایی را در معاملات این شرکتها رقم زدند.
طی معاملات دیروز نماد شرکتهای افرانت، گسترش سرمایهگذاری ایرانیان، سرمایهگذاری مسکن شمال شرق، بانک ایران زمین و بیمه دی از بیشترین کاهش در قیمت سهام خود و نماد معاملاتی شرکتهای کویرتایر، مرجان کار، سیمان لار سبزوار، سرمایهگذاری کارکنان بانکها و امتیاز تسهیلات مسکن مهرماه ۸۹ هم بیشترین افزایش را در قیمت سهام خود شاهد بودند.
اما در بازار پایه فرابورس ایران شرکتهای پتروشیمی امیرکبیر، آیندهسازان بهشت پارس، گروه فنآوا، سایر اشخاص بورس اوراق بهادار و سرمایهگذاری توسعه شمال بیشترین ارزش معاملات را رقم زدند.
در پایان معاملات روز گذشته، نماد معاملاتی شرکت صنعتی مینو جهت برگزاری مجمع عمومی عادی سالانه صاحبان سهام و نماد معاملاتی بانک سرمایه به دلیل عدم ارائه اطلاعات متوقف شد. پتروشیمی امیرکبیر نیز پس از ارائه اطلاعات واقعی، به محدودیت دامنه نوسان قیمت تا ۵۰ درصد بازگشایی شد.
این گزارش میافزاید: طی معاملات روز گذشته معامله ۴/۹۶ درصد از سهام شرکت بازرگانی معادن و صنایع معدنی ایران- خدمات بازرگانی فولاد (سهامی خاص)، پس از احراز شرایط قطعی شد. قیمت پایه هر سهم این بلوک ۱۳۳.۱۰۰ ریال ارزشگذاری شده بود تا این بلوک ۹۶ درصدی از ارزش ۶/۱۶۳ میلیارد ریالی برخوردار شود.
عرضههای اولیه فرابورس در دو ماهی که گذشت؟
از سوی دیگر، امیرهامونی مدیر بازار فرابورس نیز روز گذشته عنوان کرد که در دو ماهه ابتدای سال با انجام چهار عرضه اولیه پتروشیمی زنجان، توکاریل، بیمه پاسارگاد و صبانور در فرابورس، ۷۰۴ میلیارد تومان به ارزش این بازار افزوده شد.
وی همچنین اظهار داشت: هماکنون در حدود ۱۰ شرکت در صف ورود به فرابورس قرار دارند که با اعلام بودجه و اعلام صورتهای مالی خود به سازمان بورس و سپری کردن مراحل سپردهگذاری میتوانند وارد بازار فرابورس شوند و فرابورس آمادگی دارد ظرف یک ماه آینده تمام این ۱۰ شرکت را وارد بازار کند.
درخواست سهامداران آرین
از سوی دیگر بازار فرابورس در حالی دیروز معاملات خود را به پایان رساند که ۳ هزار سهامدار بانک فرابورسی آرین نامهای به رییس کل بانک مرکزی نوشتند.
در این نامه خطاب به محمود بهمنی رییس کل بانک مرکزی آمده است: همان گونه که مستحضرید، بانک الکترونیکی آرین به عنوان اولین بانک کاملا مجازی در صنعت بانکداری کشور با رویکردی متفاوت برابر مقررات و رویههای قانونی نظام بانکی کشور پا به عرصه فرابورس نهاد و با استقبال کم نظیر حدود سه هزار سهامدار، خود را برای عملیاتی ساختن شیوه نوین بانکداری آماده کرد. لیکن به یکباره و پس از ماهها انتظار نسخه این بانک بهرغم همه ظرفیتهای تخصصی، مالی و مدیریتی مناسب آن درهم پیچید و دستخوش تصمیمات ناگهانی شورای محترم پول واعتبار شد که به نظر می رسد ریشههای این تصمیم تحت تاثیر فضای بی اعتمادی نسبت به فعالان اقتصادی و سرمایههای بخش خصوصی بوده است.
سهامداران نخستین بانک مجازی کشور در ادامه نامه خود خطاب به رییس کل بانک مرکزی تصریح کرده اند: اغلب ما با امید به رونق احتمالی سهام در بازار پول و سرمایه، تمامی توان مالی خود را صرف خرید سهام این بانک نموده و درست در زمانی که دلالان بازار ارز و سکه شرایط وسوسه انگیزی را برای چنین سهامدارانی مهیا کرده بودند، بی اعتنا به چنین فضایی و با اعتماد به محملهای قانونی در عرضه سهام و پایداری تصمیمات بانک مرکزی و بازار فرابورس و اطمینان از صیانت سرمایههای خویش توسط مسئولان ذیربط، با باوری عمیق، نسبت به حمایت از این عرضه اقدام کردیم. با نگاهی بر آنچه در سال گذشته در خصوص سرنوشت بانک آرین و سهامداران آن گذشت، چیزی جز بلاتکلیفی و سرگردانی در هیاهوی فضای سیاسی و بیاعتمادی حاصل از سوءاستفاده بزرگ بانکی برای این جمع سه هزار نفری نمیبینیم.
سهامداران آرین در ادامه می افزایند: بر خود لازم میدانیم که بدون توضیح و تشریح ابعاد و تبعات لغو مجوز بانک آرین که جنابعالی کاملا از آن مطلع و بر آن اشراف دارید، مطالبات و انتظارات بهحق خود را لااقل به عالیترین مقام اجرایی نظام بانکی کشور منتقل کرده تا شاید برابر آنچه که در خصوص سایر بانکها در شرایط بحرانی انجام شده است، در مورد بانک آرین نیز تصمیماتی راهگشا اتخاذ شود.
اینکه خارج از چارچوب ضوابط قانونی و نگاه کارشناسی ابهامات متصور بر ساختار بانک آرین حل و فصل شود، انتظار منطقی نخواهد بود، لیکن کمترین توقع ما سهامداران از کلیه مدیران بانک مرکزی با آگاهی از اشکالات احتمالی وارده و مقایسه نوع و شکل آن با سایر ایرادات بانکهای دیگر، حداقل نگاه منصفانه و بدون موضع است.
در این نامه آمده است: آنچه که این جمع را بر آن داشت که درخواست بازنگری مجدد را برای فعالیت بانک آرین از آن مقام خواستار باشد، چیزی جز تصمیمات کلیدی و راهگشای شما در شرایط خاص گذشته که بر همگان روشن است، نیست. لذا اکنون نیز در چنین شرایطی که برای بانک آرین و سهامداران آسیبپذیر آن بنا به هر دلیلی حادث شده است، انتظار می رود در سالی که توسط مقام معظم رهبری به نام حمایت از سرمایههای ایرانی نامگذاری شده است، با تدبیر و درایت شما و همکارانتان مجددا شاهد ادامه فعالیت اولین بانک الکترونیکی در کشور باشیم که ماحصل سالها مطالعه و تلاش کارشناسی جمعی از جوانان و متخصصین صنعت بانکداری کشور است. بدیهی است نظر و دستور مساعد حضرتعالی در حل و فصل موضوع با نگاه به اهمیت سرنوشت هزاران سهامدار امیدوار، قوت قلبی برای ادامه حیات و رونق بازار پول و سرمایه کشور خواهد بود.
یادآور میشود که نماد این بانک از یازدهم آبان سال گذشته در فرابورس ایران متوقف است، در حالی که قیمت سهام این شرکت در سال گذشته تا سطح ۱۸۰ تومان نیز رشد قیمت داشت، اما پس از مدتی به دلایلی نامعلوم نماد این بانک مجازی در فرابورس ایران متوقف شد تا بدین ترتیب سرمایه ۲۰۰ میلیارد تومانی بیش از ۳ هزار سهامدار در این بانک خصوصی بلاتکلیف بماند.
ارسال نظر