بورس جهانی- حمزه بهادیوند چگینی: بازارهای جهانی در هفته گذشته تحت تاثیر مسائل اقتصادی حوزه یورو و تصمیمات کمیته مرکزی اتحادیه اروپا و بانک مرکزی اروپا قرار داشت. تصمیمات چین نیز در این بین تاثیرات بسزایی داشت. سخنرانی رییس فدرال رزرو در سنای ایالات متحده نیز موضوع دیگری بود که روند بازارها را تحت تاثیر خود قرار داد.

در این بین در آخرین روز معاملاتی بازارهای جهانی قیمت فلزات گرانبها با روندی صعودی مواجه شد که بخش قابل توجهی از آن به کاهش قیمت دلار در برابر اکثر اسعار جهانی برمی‌گردد. برخی گزارش‌ها از احتمال توقف کمک‌های صندوق بین‌الملل پول به یونان خبر داده‌اند و بانک مرکزی اروپا نیز اوراق قرضه یونان را که پیش از این در حکم تضمین دریافت می‌کرد به صورت موقت نمی‌پذیرد. به این موارد باید مشکلات اسپانیا را نیز افزود که در آن نرخ بهره اوراق قرضه به بالاترین حد در ۱۳ سال اخیر رسیده است. مجموع این عوامل بازارهای کالایی جهان را در هفته‌های اخیر تحت تاثیر خود قرار داده است، به طوری که بازار نقره رقم نزدیک به ۲۷ دلار را در هفته گذشته پشت سر گذاشت. البته در اواخر هفته و همزمان با بهبود وضعیت طلا در بازارهای جهانی، قیمت نقره نیز روندی رو به رشد را طی کرد، اما در کل بازارها از شرایط مطمئنی تبعیت نمی‌کنند.
در عین حال خبرهای خوبی هم از سمت چین به گوش نمی‌رسد. این کشور با تقاضای بالایی برای نقره به عنوان یک کالای صنعتی مواجه است، در حالی که تقاضای این کشور برای فلزات گرانبها در کل در ماه ژوئن با 23 درصد کاهش در مقایسه با ماه مشابه سال قبل مواجه بوده است. در حال حاضر تحلیل‌های تکنیکال جهانی نشان از آن دارند که از نقره انتظار می رود تا سطح حمایتی 27/27 دلار در هر اونس را بیابد. پیش‌بینی‌ها همچنین از رسیدن اونس نقره تا 30 دلار نیز خبر
می‌دهند. به گفته کارشناسان، افزایش قیمت نقره قادر است با افزایش حاشیه سود تولید‌کنندگان بر میزان تولید این فلز اثر مستقیم بگذارد، تا جایی که به تحلیل گروه CPM بعید نیست میزان تولید به حدود یک میلیارد اونس در سال جاری برسد. آمار نشان می‌دهد بازار نقره به خوبی پاسخگوی میزان عرضه است، به طوری که کل میزان ۹۹۵ میلیون اونس نقره تصفیه شده سال ۲۰۱۱ (که اتفاقا در مقایسه با سال پیش از آن با رشد ۶/۲۲ درصدی مواجه بوده) جذب بازار شده است.
در بین کشورهای عرضه‌کننده معدنی این فلز پرکاربرد، انتظار می‌رود در سال جاری تولید کشورهای چین و مکزیک (دو کشور بزرگ تولید‌کننده نقره در جهان) با افزایش مواجه شود و به حدود 180 میلیون اونس برسد که این میزان، 2/7 درصد بالاتر از رقم سال قبل است. همچنین تولید در معادن استرالیا و شیلی هم در سال جاری افزایش یافته است. در طرف تقاضا میزان مصرف نقره در بخش ساختمان با 2/2 درصد افزایش در سال 2011 به 861 میلیون اونس رسیده است. انتظار می‌رود میزان تقاضا تا پایان سال جاری به بیش از 875 میلیون اونس برسد. عمده مصرف نقره در ارتباط با تکنولوژی صنایع خورشیدی و فوتوولتاییک است. البته تقاضای این دو بخش در سال جاری با کاهش مواجه شده است. صنایع الکترونیک دومین مصرف‌کننده بزرگ نقره در جهان است که بیش از 220 میلیون اونس از این فلز را در سال گذشته تقاضا کرده و انتظار می‌رود این میزان به 300 میلیون اونس نیز برسد. صنایع تزئینی و جواهری بخش دیگری از مصرف نقره را شامل می‌شود. بخش قابل توجهی از افزایش این نوع از تقاضا برای نقره در سال جاری توسط چین ایجاد شده است (8 درصد). میزان این نوع از تقاضا در جهان در حدود 300 میلیون اونس است. مصارف دارویی نیز برای نقره وجود دارد که بر تقاضای آن اثرگذار است که در سال جاری با 7 درصد افزایش مواجه شده است.
در نهایت باید گفت تلاقی عرضه و تقاضای نقره در بازارهای جهانی قیمت‌های مناسبی را برای این فلز گرانبها رقم زده است. این موضوع به شدت طلا تحت تاثیر شرایط اقتصادی جهان نبوده و بیش از آن متاثر از عرضه و تقاضا است. در عین حال مصارف صنعتی این فلز، آن را از طلا متمایز کرده و کمتر تحت تاثیر روند تغییرات ناشی از سرمایه‌گذاری‌ها قرار گرفته است.
منبع: سایت کیتکو