مرکز خدمات فولاد ایران- در صورتی که قیمت سنگ‌آهن قراردادی فصل دوم سال ۲۰۱۱ طبق پیش‌بینی‌ها با ۱۷ درصد رشد نسبت به سه ماه ابتدایی سال به ۱۶۵ دلار در هر تن برسد، این بالاترین قیمت قراردادی سنگ‌آهن پس از برکناری قراردادهای سالانه در آوریل ۲۰۱۰ خواهد بود. برای کل سال ۲۰۱۱ نیز پیش‌بینی شده که قیمت قراردادی ۲۵ درصد افزایش یافته به ۱۵۳ دلار در هر تن برسد.افزایش تولید فولاد جهان، تقاضای بالای چین و کمبود عرضه، قیمت سنگ‌آهن را امسال بالا می‌برد. بیشتر فاکتورهای موجود خبر از رشد قیمت می‌دهند نه کاهش قیمت. گرچه ظرفیت تولید بالا می‌رود، ولی هنوز ۲ تا ۳ سال زمان می‌برد تا عرضه از تقاضا پیشی بگیرد.

از ابتدای سال ۲۰۱۱ قیمت نقدی سنگ‌آهن روندی صعودی داشته و شاخص قیمت‌های اصلی به بالای ۱۸۰ دلار رسیدند و این امر خبر از رشد قیمت قراردادهای فصل دوم داد.برخی تحلیل‌گران انتظار دارند قیمت‌های قراردادی سنگ‌آهن سال آینده ۸ درصد نسبت به امسال کاهش یابد، چون ظرفیت‌های تولید جدید وارد بازار می‌شوند.

سال‌های اخیر عرضه جهانی سنگ آهن سالانه ۲۰ تا ۴۰ میلیون تن در سال افزایش داشته، ولی برنامه‌های توسعه شرکت‌های معدنی بزرگ جهان موجب رشد ۱۰۰ میلیون تن در سال سنگ آهن جهان از سال ۲۰۱۲ به بعد خواهد شد.

کاهش وابستگی چینی‌ها به غول‌های سنگ‌آهن

قیمت نقدی سنگ آهن هند طی چند روز گذشته به دلیل کمبود موجودی سنگ آهن، احتمال افزایش تعرفه گمرکی صادرات سنگ آهن هند، وقوع سیل اخیر در استرالیا و افزایش ۵۰ درصدی تعرفه گمرکی صادرات سنگ آهن درجه یک و ۳۵ درصدی گندله در ایران، افزایش یافته است.با توجه به احتمال افزایش ساخت پروژه‌های ساختمانی و راه‌آهن در سال ۲۰۱۱ بسیاری از دست‌اندرکاران پیش‌بینی می‌کنند که تقاضای فولاد در چین طی چند سال‌آینده افزایش یابد.

از آنجایی که عرضه سنگ‌آهن توسط سه کشور استرالیا، برزیل و هند کنترل می‌شود، نگرانی‌هایی در جهت تامین موجودی مورد نیاز در میان کارخانه‌ها در چین به وجود آمده است. به همین دلیل کارخانه‌ها در این کشور به منظور تامین موجودی مورد نیاز خود باید به فکر منابع جدیدی باشند.

بنا به گزارش اداره گمرک چین در سال ۲۰۱۰ در حدود ۶۱۷ میلیون تن سنگ آهن وارد این کشور شده است که افتی ۴/۱ درصدی را نسبت به سال پیش از آن تجربه کرده است.گزارش‌ها نشان می‌دهد که حجم واردات سنگ آهن از معادن کوچک در چین سال گذشته افزایش یافته است. چینی‌ها از ماه ژانویه تا نوامبر در حدود ۶ میلیون و ۶۸۰ هزار تن سنگ آهن از پرو وارد کرده‌اند که رشدی ۲۲ درصدی را نسبت به سال پیش از آن نشان می‌دهد.