گروه بورس جهانی - حمزه بهادیوند چگینی: خوش‌بینی‌ها به بهبود اوضاع اقتصاد جهانی در روزهای اخیر باعث شده قیمت نفت در بازارهای گوناگون روند افزایشی به خود بگیرد تا جایی که در هفته گذشته نفت هر روز رکورددار قیمت‌هایی بود که در چهار ماه اخیر بی‌سابقه بوده است.

خبرهای خوشایندی از اقتصاد آمریکا، چین و اروپا به گوش می‌رسد؛ خبرهایی که یک بار دیگر امیدواری سرمایه‌گذاران را به تقاضای بیشتر از کالاهای گوناگون از جمله نفت افزایش داده است. در بازار آتی نیز قیمت‌های نفت روند رو به افزایشی را تجربه کرده تا جایی که قیمت نفت برای تحویل در ماه مارس به ۵۹/۹۶ دلار که این به معنای افزایشی ۳۷/۱ دلاری در بازار نیویورک است که قادر به پوشش تمام زیان‌های ناشی از کاهش قیمت در فصل قبل سال ۲۰۱۲ که با روندهای منفی و کاهشی قیمت نفت در بازارها به وجود آمده خواهد بود. قیمت نفت برنت در بازار لندن نیز با ۷۵ سنت افزایش به ۱۱۳ دلار و ۵۴ سنت رسیده است که در ماه‌های اخیر بالاترین قیمت محسوب می‌شود.
به تحلیل سایت Market Watch لس‌آنجلس، خبرهایی ناشی از کاهش غیرمنتظره ذخایر بنزین در ایالات متحده و افزایش تقاضا برای پالایشگاه‌ها در این کشور یکی از عوامل موثر بر قیمت نفت در این منطقه محسوب می‌شود. البته در یک نگاه بدبینانه آژانس بین‌المللی انرژی اعلام کرده است که میزان ذخایر نفت در این کشور با 8/2 میلیون بشکه افزایش مواجه شده که این رقم به میزان 800 هزار بشکه بیش از رقم پیش‌بینی قبلی این موسسه است و این به معنای آن است که قیمت همچنان افزایش می‌یابد.
سایت مذکور در این گزارش همچنین به برخی سیاست‌ها اشاره کرده که این سیاست‌ها بر نوسان بازارهای گوناگون به خصوص نفت اثر گذاشته است. به عنوان نمونه به عقیده تحلیلگران این سایت تحلیلی، افزایش مالیات‌ها که به عنوان یکی از احتمالات قوی در سال ۲۰۱۳ به خروج سرمایه‌گذاران از بازارها منجر خواهد شد در حال تشدید است. به تدریج مدت قانونی که بین کنگره آمریکا و دولت اوباما مشخص شده بود رو به اتمام است و این مساله دوباره بازار نفت را تحت‌الشعاع خود قرار خواهد داد. اما فعلا آمارهای
ایالات متحده از بهبود اقتصاد این کشور خبر می‌دهد. بانک HSBC دو روز پیش در گزارشی به بهبود وضعیت اقتصادی در چین در ماه‌های پیش رو اشاره کرد و این موضوع به افزایش تقاضای نفت خام در این کشور منجر می‌شود.
فؤاد رزاق زاده یکی از تحلیلگران بازار در موسسه GFT معتقد است چین اشتهای بالایی برای خرید نفت و ارتقای تقاضا برای این محصول دارد که قادر است به روند صعودی قیمت‌ها دامن بزند. الان پیش‌بینی نرخ رشد چین در سال جاری بیش از ۸ درصد است و این رقم رشد اقتصادی می‌تواند تقاضا را برای نفت لااقل به میزان
400 هزار بشکه افزایش دهد. بنا بر آمارهای بانک مذکور، شاخص مدیران صنعتی در چین به 9/51 رسیده که به میزان 4/0 واحد بالاتر از آخرین رقم آن در ماه گذشته است که قادر به پشتیبانی از قیمت‌های نفت در مسیر صعودی است.
به عقیده تحلیلگران این شاخص بیش از هر چیز افزایش توان بخش خصوصی را در این کشور نشان می‌دهد و موید این مطلب است که بخش خصوصی چین به حرکت در آمده و رکود به طوری نسبی کاهش یافته است. این شاخص برای منطقه یورو در ماه دسامبر ۲/۴۷ بود، اما در ماه جاری به ۲/۴۸ رسیده و این به منزله بهبود اندکی در وضعیت اقتصادی این منطقه است.
همه این موارد قیمت نفت را در ماه‌های پیش رو پشتیبانی می‌کنند و به افزایش آن دامن می‌زنند. همچنین این رقم برای ایالات متحده در ماه قبل 54 بود که به 1/56 رسیده که بالاترین رقم از مارس 2011 تاکنون است.
البته در این بین، نکته مهم آن است که بهبود ارزش دلار در برابر سایر ارزها ضعیف تر به نظر می‌رسد به طوری که شاخص ارزش دلار در برابر سبدی از ارزهای معتبر جهانی (یورو، پوند، ین و ...) با کاهش ۰۴/۰ درصدی مواجه شده است و این موضوع به افزایش قیمت نفت کمک می‌کند؛ چرا که معمولا در شرایط تقویت ارزش دلار، قیمت نفت روندی نزولی دارد و بالعکس.
الجزایر ناامن است، نفت گران می‌شود
در این بین به گزارش شانا و به نقل از شبکه خبری سی ان بی سی تازه‌ترین نظرسنجی‌ها از احتمال افزایش بهای نفت خام آمریکا به بشکه‌ای ۱۰۰ دلار به دلیل ناامنی‌ها در تاسیسات گازی الجزایر وجود دارد. به دنبال حمله هفته گذشته به یک تاسیسات بزرگ گازی در الجزایر که منجر به کشته شدن بسیاری از کارگران شرکت‌های خارجی فعال در این تاسیسات شد و نگرانی‌ها درباره امکان اختلال عرضه نفت به دلیل بی‌ثباتی‌های سیاسی در شمال و غرب آفریقا، انتظار می‌رود قیمت نفت خام آمریکا در هفته بعد به ۱۰۰ دلار در هر بشکه برسد.
خبرگزاری رویترز به نقل از منابع امنیتی گزارش داد: ارتش الجزایر روز یکشنبه اول بهمن پس از پایان محاصره چهار روزه تاسیسات گازی ان آمناس در بیابان‌های صحرایی اجساد 25 نفر از کشته شدگان در جریان بمب‌گذاری این تاسیسات را کشف کرد.
آلاستایر نیوتن، یک تحلیلگر ارشد سیاسی در این باره گفت: ناامنی‌های اخیر در الجزایر می‌تواند بهای نفت برنت را اندکی افزایش دهد؛ در حالی که هم اکنون به دلیل مسائل سیاسی در آفریقای شمالی قیمت نفت برنت با رشد ۲۰ درصدی در سطوح ۱۱۳ دلار معامله می‌شود.
تام پرایس، تحلیلگر بانک آمریکایی یو بی اس پس از وقوع حادثه تاسیسات گازی الجزایر اعلام کرد: احتمال می‌رود قیمت نفت خام آمریکا در هفته جاری به 100 دلار برسد و در صورت ادامه ناامنی‌ها احتمال افزایش بهای نفت برنت به سطوح 115 دلار برای هر بشکه دور از انتظار نیست.
پرایس در برنامه اسکواک باکس (Squak Box) شبکه سی ان بی سی اعلام کرد: احتمال می‌رود بهای نفت خام آمریکا و برنت در چند روز آینده به سطوح پیش‌بینی شده برسد. وی افزود: برخی کارشناسان و تحلیلگران هم اکنون درباره افزایش هزینه‌ها در پروژه‌های نفت و گاز این منطقه بحث می‌کنند؛ زیرا تدابیر امنیتی در مناطق آفریقای شمالی و غربی باید افزایش یابد.
پرایس تصریح کرد: این ریسک وجود دارد که پروژه‌های نفت و گاز به سادگی به بازار باز نگردد و چنین مسائلی می‌تواند اختلال‌هایی برای عرضه نفت و گاز پیش آورد که سبب افزایش قیمت نفت می‌شود و آنگاه احتمال می‌رود در روزها، هفته‌ها و ماه‌های آینده شاهد رشد قیمت‌ها باشیم.
۵۵ درصد یا پنج نفر از ۹ شرکت کننده در نظرسنجی سی ان بی سی معتقد بودند که قیمت‌های نفت خام در هفته جاری با افزایش روبه‌رو خواهد بود، دو نفر بر این باور بودند که قیمت‌ها کاهش می‌یابد؛ در حالی که دو نفر دیگر از تثبیت قیمت‌ها خبر دادند.
روزنامه انگلیسی ایندیپندنت به نقل از منابع صنعتی اعلام کرد: با توجه به حادثه گروگانگیری در الجزایر، شرکت انگلیسی بی پی شاید مجبور به بازنگری در باره حضور خود در این کشور آفریقای شمالی شود.
تاسیسات گازی ان آمناس یک سرمایه‌گذاری مشترک به رهبری شرکت بی پی انگلیس و همکاری استات اویل نروژ و شرکت ملی نفت الجزایر (سوناتراک) است که ظرفیت تولید سالانه ۹ میلیارد متر مکعب گاز را دارد و ۱۲ درصد از تولید گاز الجزایر را نیز شامل می‌شود.
حادثه تاسیسات گازی ان آمناس الجزایر که به محاصره چهار روزه، گروگانگیری و کشته شدن بسیاری از کارکنان این تاسیسات منجر شد، یکی از بدترین بحران‌های گروگانگیری بین‌المللی در چند دهه اخیر به شمار می‌رود.
نفت در هفته‌ای که گذشت
روند قیمت نفت در بازارهای جهانی در هفته گذشته صعودی بود. نفت آمریکا در بازار نقدی نیویورک از 3/93 دلار در 15 ژانویه به حدود 96 دلار در روزپنج‌شنبه رسید که در حدود 7/2 دلار افزایش را نشان می‌دهد. در بازار لندن قیمت نفت برنت نیز با 5/2 دلار افزایش از 3/110 دلار در روز 15 ژانویه به 8/112 دلار در روز 24 ژانویه رسید. در هفته گذشته انتشار اخباری مبنی بر اینکه بانک ژاپن یک تعهد بی‌پایان بر خرید اموال در سال آینده خواهد داد و هدف‌گذاری خود را درباره‌ تورم برای پایان ‌دادن به سال‌ها رکود اقتصادی دو برابر خواهد کرد، باعث تشدید قیمت نفت شد. در عین حال بالا رفتن غیرمنتظره اعتماد سرمایه‌گذاران در آلمان باعث بالا ‌رفتن قیمت نفت شد.
این مساله باعث شده که بحران منطقه یورو دیگر همانند سال گذشته به بزرگ‌ترین اقتصاد اروپا لطمه نزند. همچنین ارتقای بازار سهام آمریکا نیز در این افزایش قیمت نقش داشته است. برنامه افزایش قیمت نفت برای کشورهای عضو سازمان کشورهای تولیدکننده نفت، اوپک نیز مصداق دارد به طوری که قیمت نفت در سبد نفتی اوپک از ۳۵/۱۰۸ به حدود ۱۱۰ دلار در روز ۲۴ ژانویه رسید که به نظر می‌رسد برنامه‌های کاهش تولید در این کشورها پس از آخرین نشست اعضای این سازمان در حال اثرگذاری بر روند قیمت‌ها است.