گروه بنگاه‌ها: مدیرعامل بانک ملی ایران اعلام کرد: مدیریت بودجه بر مبنای عملکرد و داشتن اختیار کافی مدیران دو شرط لازم برای کارآمدی و کارآیی سیستم‌ها در کشور است. دکتر عبدالناصر همتی در هفتمین کنفرانس بین‌المللی بودجه‌ریزی بر مبنای عملکرد با تاکید بر اقتصاد مقاومتی، ابراز کرد: شرایط اقتصادی کشور ما چاره‌ای جز حرکت براساس بودجه‌ریزی بر مبنای عملکرد یا مدیریت قیمت تمام شده باقی نمی‌گذارد و برای رسیدن به توسعه، بهره‌وری و اثربخشی، سازمان‌های اجرایی باید به این سمت حرکت کنند. وی مقاوم‌‌سازی، بحران‌زدایی و ترمیم نهادها و ساختارهای اقتصاد کشور برای به حداقل رساندن آسیب‌پذیری آن را تعریفی مناسب برای اقتصاد مقاومتی دانست و گفت: از این تعریف می‌توان بودجه‌ریزی عملیاتی را به راحتی استنباط کرد چون هدف بودجه‌ریزی عملیاتی چیزی جز حذف هزینه‌های زائد، تحقق‌ بخش واقعی اقتصاد، شفاف‌سازی و سالم‌سازی دستگاه‌ها و…نمی‌باشد که در سیاست‌های کلان اقتصاد مقاومتی مورد نظر قرار گرفته است.

دکتر همتی با عنوان اینکه مدیران برای مدیریت بودجه و حرکت اثربخش خود نیازمند داشتن اختیارات در زمینه مالی و نیروی انسانی هستند، اظهار کرد: بانک‌ها و بیمه‌ها به‌عنوان بنگاه‌های اقتصادی خدمت محور کشور بهترین مرکز برای پیاده‌سازی بودجه برمبنای عملکرد هستند. وی افزود: این در حالی است که یکی از مهمترین چالش‌های بانک‌هادر زمینه اخذ مجوز برای نحوه مصرف منابع خود می‌باشد و هیات‌مدیره بانک‌ها برای تخصیص صحیح و اثربخش منابع خود اختیار کافی ندارند. به گفته وی هشت بانک دولتی در سال گذشته(۹۳)، ۸۹۲۰۰ میلیارد ریال هزینه‌های عمومی (غیر سود سپرده‌ای) داشتند و براساس قانون بودجه، سالانه ۱۰ تا ۱۵ درصد به آن اضافه می‌شود و بر این اساس هیات‌مدیره بانک‌ها باید فعالیت کنند و امکان جابه‌جایی سرفصل‌‌های بودجه‌ای را نیز ندارند، در حالی که به‌عنوان مثال بانک ملی ایران با داشتن ۱۳۰ هزار میلیارد تومان منابع، اختیار کافی برای تخصیص اعتبار خارج از سرفصل‌‌های بودجه خود را ندارد و طبیعی است که در این شرایط امکان رقابت و توسعه ارائه خدمات کاهش می‌یابد.

وی خواستار توجه جدی دولت به مقوله مدیریت بودجه بر مبنای عملکرد شد و گفت: ما برای توسعه و پیشرفت راهی جز این امر نداریم چون هزینه‌ها بسیار زیاد و بهره‌وری بسیار کم شده است.

به گفته دکتر همتی الزامات بودجه عملیاتی مواردی نظیر استراتژی و راهبرد، ارزیابی عملکرد، برنامه‌های عملیاتی هر واحد، اصلاح مستندسازی فرآیندها، گردش مکانیزه اطلاعات و ایجاد نظام‌های انگیزشی است. وی گفت: بانک‌ها برای گسترش خدمات، کاهش هزینه‌ها و به حداکثر رساندن درآمدهای خود باید رویکردهای خود را براساس مدیریت بودجه تنظیم کنند و در این راستا نیاز به حمایت جدی نهادهای بالادستی نظیر سازمان مدیریت و برنامه‌ریزی کشور وجود دارد.