بی‌سوادی مالی دوسوم مردم جهان

گروه اقتصاد بین‌الملل: زندگی روزمره بشر امروزی مملو از تصمیمات مالی است، تصمیماتی که شاید به ظاهر ساده باشند اما سرنوشت فرد یا حتی نسل بعدی را دستخوش تغییر کنند. با وجود این، چه بسیارند افرادی که به دلیل ناآگاهی خود را سوار بر موج تصمیمات جامعه می‌کنند و البته در اغلب موارد نیز از این موضوع متحمل ضررهای مالی زیادی می‌شوند.

با توجه به اهمیتی که اتخاذ تصمیمات مالی در زندگی افراد دارد، دانستن الفبای اقتصادی و مالی برای همه ضروری به‌نظر می‌رسد. به همین دلیل است که صاحب‌نظران بر این باورند که گذراندن یک دوره آموزشی مبانی مالی می‌تواند برای هر فردی مفید واقع شود. نتایج یک بررسی جدید نشان داده است که دو سوم مردم جهان در پاسخگویی به پرسش‌های ابتدایی یک آزمون دانش مالی شکست می‌خورند. در همکاری مشترک موسسات استاندارد اند پورز، گالوپ، بانک جهانی و دانشگاه جورج واشنگتن آزمونی مشتمل بر پنج پرسش طراحی شد و ۱۵۰ هزار نفر از مردم بیش از ۱۴۰ کشور دنیا در این آزمون شرکت کردند. در این آزمون، دانش اولیه افراد در زمینه‌های ریسک، نرخ تورم، نرخ بهره و نرخ بهره مرکب سنجیده ‌شده است. ارائه پاسخ صحیح به پرسش‌های مربوط به ۳ مورد از ۴ مبحث مذکور به معنای گذراندن موفق آزمون بود. با این حال تنها ۳۳ درصد از افراد شرکت‌کننده در آزمون توانستند به نتیجه مطلوب برسند. شما می‌توانید با پاسخ به پرسش‌هایی که در ادامه می‌آید دانش خود را بسنجید؛ البته این پرسش‌ها به میزان اندکی نسبت به آزمون اصلی تغییر کرده‌اند.

متنوع‌سازی ریسک

فرض کنید مقدار مشخصی پول در دست دارید. کدام گزینه برای نگهداری پول شما انتخاب امن‌تر و کم‌خطرتری به نظر می‌رسد: یک، سرمایه‌گذاری در یک شرکت یا پروژه سرمایه‌گذاری؛ دو، سرمایه‌گذاری در چند پروژه یا چند شرکت.

تورم

فرض کنید در ۱۰ سال آینده قیمت کالاها دوبرابر خواهد شد. به‌طور موازی، درآمد شما نیز دو برابر بشود. در این‌صورت توانایی شما برای خرید نسبت به توانایی امروز شما برای خرید چقدر تغییر خواهد کرد: یک، کمتر می‌شود. دو، به همین میزان خواهد ماند. سه، بیشتر خواهد شد.

محاسبات

فرض کنید نیاز دارید ۱۰۰ دلار قرض کنید. برای بازپس دادن قرض خود کدام گزینه مقدار کمتری خواهد بود: یک، ۱۰۵ دلار. دو، ۱۰۰ دلار با ۳ درصد این مبلغ به‌عنوان سود.

نرخ بهره مرکب 1

فرض کنید مقدار مشخصی پول در یک حساب دوساله در بانک گذاشته‌اید و بانک بهره ۱۵ درصد به این حساب می‌پردازد. کدام گزینه در مقایسه سود پرداختی بانک به این حساب در سال اول و سال دوم صحیح است: یک، سال دوم سود بیشتری پرداخت می‌کند. دو، هر دو سال مقدار یکسانی بابت سود پرداخت می‌کند.

نرخ بهره مرکب 2

فرض کنید ۱۰۰ دلار در یک حساب بانکی دارید و بانک به این حساب ۱۰ درصد سود می‌دهد. اگر پس از گذشت پنج سال هیچ پولی از حساب خود برداشت نکنید، در انتهای سال پنجم چه مقدار در حساب شما خواهد بود: یک، بیشتر از ۱۵۰ دلار. دو، دقیقا ۱۵۰ دلار. سه، کمتر از ۱۵۰ دلار.

آمار عملکرد کشورها در آزمون

دشوارترین پرسش، موضوع امن‌ترین و کم‌ریسک‌ترین شیوه برای نگهداری پول بود که تنها ۳۵ درصد از مردم جهان به آن پاسخ صحیح دادند؛ در حالی که بین ۴۵ درصد تا ۵۰درصد مردم به پرسش‌های دیگر پاسخ صحیح داده بودند. این تحقیق نشان داد که بیشترین دانش مالی را جوان‌ها- در بازه سنی ۱۵ تا ۳۵ سال- در کشورهای درحال توسعه مانند برزیل، روسیه، هند و چین داشته‌اند (در گزارشی از سازمان همکاری‌ها و توسعه اقتصادی ذکر شده که کودکانِ شانگهای در مسائل مالی شخصی مهارت و توانایی بالایی نشان داده‌اند) ولی، در کشورهای توسعه یافته افراد بالغ بین سن ۳۶ تا ۵۰ سال بهترین مهارت و عملکرد مالی را داشته‌اند. کشور نروژ بیشترین سهم از افراد با دانش مالی را در جهان دارد؛ در حالی که یمن کمترین سهم را داراست. انگلستان در رتبه ششم، کانادا پنجم و هلند و آلمان رتبه‌های بعد از انگلستان را کسب کردند. جالب آنکه آمریکا حتی در ۱۰ کشور اول این رتبه‌بندی نیز جایگاهی نداشت.

پاسخ‌های صحیح

متنوع‌سازی ریسک: با سرمایه‌گذاری در چند شرکت یا صنعت، ریسک بین شرکت‌ها پخش می‌شود. یعنی اگر یکی از شرکت‌ها ورشکسته شود همه پول یکجا از بین نرفته است؛ بنابراین بهتر است پول را در چند پروژه یا شرکت سرمایه‌گذاری کرد. تورم: قدرت خرید مصرف‌کننده به‌صورت نسبت درآمد به قیمت سنجیده می‌شود. این کسر (درآمد تقسیم بر قیمت) با دو برابر شدن همزمان درآمد و سطح قیمت‌ها تغییری نمی‌کند؛ بنابراین همان سبدکالایی را که امروز می‌تواند بخرد ۱۰ سال آینده نیز توان خریدش را خواهد داشت. محاسبات: سه درصد مبلغ ۱۰۰ دلار برابر است با ۳ دلار که با اصل پول اگر جمع بزنیم برابر ۱۰۳ دلار حاصل می‌شود که مقدار کمتری است در مقایسه با گزینه دیگر یعنی پرداخت ۱۰۵ دلار.

نرخ بهره مرکب ۱: در انتهای سال اول بانک سود آن سال را به حساب واریز می‌کند که معادل ۱۵ درصد از سود مقدار پس‌انداز اولیه است. حال برای سال دوم رقمی بیشتر از مقدار اولیه پس‌انداز در حساب موجود است و بانک باید برای سود ۱۵ درصد از رقم جدید را پرداخت کند که طبیعتا بیشتر از سود پرداختی به پس‌انداز سال اول است. نرخ بهره مرکب ۲: فرض کنیم که در انتهای هر سال مقدار سود پرداختی بانک را برداشت کنیم. در این صورت هر سال مبلغ ۱۰ درصد از پس‌انداز ۱۰۰ دلاری به‌عنوان سود پرداخت می‌شود؛ یعنی ۱۰ دلار که در پنج سال ۵۰ دلار خواهد بود. حال چون در صورت سوال موکد شده برداشت رخ نمی‌دهد، هر ساله سود پول نیز به حساب اولیه افزوده شده و سال بعد بانک باید ۱۰ درصد از این حساب جدید با رقم بیشتر نسبت به حالت قبل را پرداخت کند. پس در مجموع بعد از ۵ سال رقمی بیشتر از ۱۵۰ دلار حاصل خواهد شد.