«همایش اقتصاد ایران در پساتحریم: کیش دروازه ورود» دیروز در سالن خلیج‌فارس مرکز همایش‌های بین‌المللی کیش آغاز به کار کرد. در مراسم گشایش این رویداد، دکتر شاپور محمدی، معاون اقتصادی وزیر امور اقتصادی و دارایی به سخنرانی پرداخت.

وی سخن خود را با تقدیر و تشکر از دکتر مونسان، مدیرعامل سازمان منطقه آزاد کیش به دلیل فراهم آوردن این فرصت مناسب در دوران پساتحریم آغاز کرد. وی سپس با اشاره به وضعیت اقتصاد ایران در دوران تحریم و پساتحریم، اولویت‌های سرمایه‌گذاری در دوره پساتحریم را مورد توجه قرار داد و افزود: در دوران تحریم، اقتصاد ایران با مشکلات زیادی روبه‌رو شد. تحریم‌ها دستیابی به بازارهای خارجی، سرمایه‌گذاری و تجارت بین‌المللی را محدود کردند، با این حال در 2 سال اخیر ایران توانست تورم را کنترل و نرخ رشد اقتصادی را مثبت کند و این در حالی بود که قیمت نفت و فلزات اساسی به شدت کاهش یافته بود. این امر نشان داد که اقتصاد ایران در این مدت به خوبی اداره شده است.


محمدی در ادامه با اشاره به اینکه می‌توان آثار تحریم‌ها را مدیریت کرد، تاکید کرد: با این حال رفع تحریم‌ها فرصت‌های خوبی ایجاد خواهند کرد. وی افزود: در اقتصاد پساتحریم یکی از مهم‌ترین متغیرها، نرخ رشد اقتصادی است. اگرچه ایران از منابع خوبی برخوردار است، اما رفع تحریم‌ها و محدودیت‌های موجود مثلا در حوزه بانکی، کاهش هزینه‌های تولید را به دنبال دارد که به افزایش نرخ رشد منجر می‌شود. همچنین با رفع تحریم‌ها ارائه خدمات بیمه‌ای آسان‌تر می‌شود که به تسهیل جذب سرمایه‌های خارجی می‌انجامد. در این میان، روند صادرات نیز با رشد روبه‌رو می‌شود که به تولید کمک می‌کند. معاون وزیر اقتصاد در ادامه به سیاست‌های موفق دولت یازدهم در زمینه مهار تورم اشاره کرد و گفت: دولت یازدهم توانست رشد نرخ تورم را از ۳۵ درصد به سطح ۱۳ درصد برساند. پس از رفع تحریم‌ها این فرصت به وجود می‌آید تا بتوان رشد تورم را یک رقمی کرد. محمدی همچنین به انضباط مالی دولت در ۲ سال اخیر اشاره کرد و گفت: دولت یازدهم منضبط‌ترین دولت در زمینه بودجه‌ریزی و رعایت قواعد مالی بوده است و رفع تحریم‌ها به آن کمک خواهد کرد تا در این زمینه بهتر عمل کند. سخنران افتتاحیه همایش اقتصاد ایران در پساتحریم در ادامه تاکید کرد: بازار سرمایه نیز یکی از مهم‌ترین متغیرها به‌شمار می‌رود که رفع تحریم‌ها و ورود سرمایه‌های خارجی به این بازار کمک زیادی خواهد کرد. بازار پولی و بانکی ما هم از رفع تحریم‌ها نفع خواهند برد و ارتباط بیشتری با نظام مالی بین‌المللی پیدا خواهند کرد. وی افزود: در حوزه‌های حمل‌ونقل و بیمه اتکایی هم فرصت‌های خوبی برای سرمایه‌گذاری خارجی وجود دارد. البته ما معتقدیم هیچ کشوری فرصت را یکطرفه در اختیار کشور دیگر قرار نمی‌دهد. ما می‌گوییم فرصت‌ها را با جهان به اشتراک می‌گذاریم. ایران از نظر منابع نفت و گاز بسیار جذاب است و سرمایه‌گذاران می‌توانند در این حوزه‌ها فعال شوند.


وی در ادامه با اشاره به ظرفیت‌های کشور گفت: در ایران محیط برای سرمایه‌گذاری خارجی امن است. ایران از منابع و امکانات بی‌نظیری برخوردار است و اجرای پروژه‌های مختلف در آن از نظر اقتصادی به صرفه است. ایران همچنین از نظر سرمایه انسانی تحصیلکرده نیز بی‌نظیر و پیشرو است.


معاون وزیر اقتصاد با اشاره به برخی دستاوردهای دولت یازدهم افزود: در ۲ سال اخیر شاهد بهبود فضای کسب‌وکار بودیم و رتبه ما ۳۴ پله بهتر شده است؛ در این مدت صدور مجوز فعالیت کوتاه‌تر شده و هزینه کاهش یافته است؛ به همین دلیل فضای کسب‌وکار برای سرمایه‌گذاران خارجی مناسب است. در این زمینه ما قوانین مخل را شناسایی می‌کنیم تا با تقدیم لایحه به مجلس آنها را حذف کنیم. در قانون رفع موانع تولید آمده است، اگر سرمایه‌گذاران خارجی با شرکت‌ها و تولیدکنندگان داخلی مشارکت کنند، از معافیت‌های مالیاتی خوبی برخوردار خواهند شد. در حال حاضر بازده اقتصادی بالا رفته و ریسک‌ها برای سرمایه‌گذاری کمتر شده است. البته ما معتقدیم که سرمایه‌گذار خارجی باید با خود تکنولوژی روز دنیا را بیاورد و اشتغال‌زایی ایجاد کند. وی با اشاره به اینکه موضوع مهم و یکی از نگرانی‌های سرمایه‌گذاران خارجی، نرخ ارز است، تاکید کرد: سیاست دولت تثبیت نرخ ارز است و ثبات نرخ‌ها در ۲ سال اخیر نشان‌دهنده این سیاست است که ادامه خواهد یافت. اما اگر تغییری هم در نرخ ارز رخ دهد، با بازده بیشتر اقتصادی در کشور، سرمایه‌گذاران باز هم منتفع خواهند شد. دکتر محمدی درباره ظرفیت‌های سرمایه‌گذاران خارجی و ضرورت استفاده از آنها نیز گفت: آنها از دانش فنی بالایی برخوردارند و به بهبود فرصت‌های صادراتی کمک می‌کنند. حضور سرمایه‌گذاران خارجی برای شرکت‌های بورسی هم بسیار مفید است. P/ E بازار سرمایه ایران در مقایسه با کشورهای دیگر بسیار پایین و جذاب است. اگر سرمایه‌گذار خارجی بتواند پتانسیل این شرکت‌ها را فعال کند، آنها با رشد خوبی مواجه می‌شوند.