گروه بازار پول: روز سه‌شنبه، هم دلار و هم سکه دومین روز افزایشی خود را پشت‌سر گذاشتند. در چهارمین روز هفته، قیمت دلار با ۵ تومان افزایش به ۳۳۳۵ تومان و بهای سکه با ۸ هزار تومان رشد به ۹۶۰ هزار تومان رسید. افزایش قیمت سکه در روز گذشته، بیشترین رشد این کالا از تاریخ ۲۳ فروردین بود. عامل اصلی این رشد صعود طلای جهانی به بالای مرز روانی ۱۲۰۰ دلار در دوشنبه شب بود؛ هرچند قیمت سکه متناسب با رشد اونس بالا نرفت و حباب قیمتی این دارایی گرانبها در روز رشد قیمت، کاهش یافت. درحقیقت بالا رفتن۹/ ۱ درصدی اونس تنها به ۸/ ۰ درصد افزایش بهای سکه منجر شد تا حباب سکه به حدود ۱۰ هزار تومان برسد. به گفته فعالان، افزایش ۵ تومانی دلار نیز بیشتر ناشی از تحرکات معامله‌گران آتی بود. این افزایش در حالی صورت گرفت که فضای بازار روز سه‌شنبه آرام‌تر از روز دوشنبه بود.

افزایش نامتناسب سکه

سکه تمام بهار آزادی که پنج‌شنبه گذشته از کانال ۹۶۰ هزار تومان خارج شده بود، روز سه‌شنبه پس از گذشت ۵ روز بار دیگر به کانال ۹۶۰ هزار تومان وارد شد. در چهارمین روز هفته قیمت سکه به میزان زیادی تحت‌تاثیر رشد اونس قرار گرفت و با ۸ هزار تومان افزایش تا قیمت ۹۶۰ هزار تومان بالا رفت. در آغازین ساعت روز گذشته، سکه معاملات خود را با قیمت ۹۶۳ هزار تومان آغاز کرد که افزایشی ۱۱ هزار تومانی نسبت به نرخ بسته شده روز دوشنبه داشت. عامل اصلی شوک ابتدایی روز، رسیدن قیمت اونس به نزدیک ۱۲۰۵ دلار در آخرین ساعات روز دوشنبه بود.

در واقع قیمت ابتدایی روز دوشنبه تا حدودی تحت‌تاثیر طلای جهانی بود، البته رشد ابتدای روز دلار نیز کمی به این افزایش یاری کرد. در ادامه روز، قیمت سکه تحت‌تاثیر نوسانات طلای جهانی قیمت‌های متفاوتی را ثبت کرد، اما نهایتا روی کف کانال ۹۶۰ هزار تومان ایستاد. نکته جالب توجه، رشد نامتناسب سکه در مقایسه با طلای جهانی بود. در حالی‌که قیمت اونس در ساعات پایانی روز دوشنبه ۹/ ۱ درصد رشد را نسبت به قیمت ابتدای روز ثبت کرده بود، در روز سه‌شنبه سکه تنها ۸/ ۰ درصد افزایش را تجربه کرد. به گفته شماری از فروشندگان، سکه به دلیل داشتن حباب مثبت، در روز سه‌شنبه کشش بیشتری برای افزایش نداشت. در حقیقت بالا بودن ارزش بازاری این کالای گرانبها نسبت به ارزش ذاتی آن تا حدودی از پرش بیشتر سکه جلوگیری کرد. عدم توازن افزایشی اونس و سکه موجب شد که حباب در روز سه‌شنبه به ۱۱ هزار تومان برسد، این در حالی است که در برخی روزهای هفته جاری ارزش ذاتی سکه ۲۰ هزار تومان بالاتر از قیمت بازار بود. در هشتمین روز اردیبهشت‌ماه قیمت نیم‌سکه، ربع‌سکه و هر گرم طلای ۱۸ عیار نیز رشد کرد. روز سه‌شنبه نیم‌سکه با ۴ هزار تومان رشد به ۵۰۱ هزار تومان و قیمت ربع‌سکه با ۲ هزار تومان افزایش به ۲۷۷ هزار تومان رسید تا تنها سکه تمام از صعود قیمتی اونس بهره‌مند نشده باشد. روز سه‌شنبه هر گرم طلای ۱۸ عیار نیز ۶۲۴ تومان رشد کرد و به ۹۷ هزار و ۸۸۱ تومان رسید.

نوسان کم بازار ارز

روز سه‌شنبه دامنه نوسانات دلار بسیار کمتر از روز دوشنبه بود؛ در ساعت ابتدایی روز سه‌شنبه دلار معاملات خود را با قیمت ۳۳۴۰ تومان آغاز کرد که افزایشی ۵ تومانی نسبت به روز دوشنبه داشت. پس از این رشد، نرخ فروش دلار در ادامه روز بر تابلوی صرافی‌ها چندان جا‌به‌جا نشد و دلار با همان قیمت ۳۳۴۰ تومان به کار خود پایان داد. به گفته فعالان عامل اصلی رشد مانند روز دوشنبه تحرکات معامله‌گران آتی بود. در ساعات انتهایی روز یکشنبه فعالیت آتی‌بازان افزایش یافت و قیمت شروع روز دوشنبه را تحت‌تاثیر قرار داد. این سناریو در روز گذشته نیز تکرار شد، اما به گفته فعالان مدیریت بازیگران بازارساز رسمی موجب شد که دامنه نوسانات دلار در روز سه‌شنبه کمتر از روز دوشنبه شود، روندی که در نمودار بالای صفحه مشاهده می‌شود. از پنج‌شنبه گذشته، دلار نوسان بالای ۱۵ تومان را تجربه نکرده و شاخص بازار ارز در محدوده ۳۳۳۰ تومان تا ۳۳۶۰ تومان تغییرات قیمتی خود را به ثبت رسانده است.

جدا از صرافی‌های مجاز، روز سه‌شنبه دامنه نوسانات دلار میان معامله‌گران غیررسمی نیز کم بود. در کنار دلار، روز سه‌شنبه قیمت یورو و پوند نیز بالا رفت. در این روز قیمت یورو با ۱۵ تومان رشد به ۳۳۳۵ تومان و قیمت پوند با ۳۰ تومان افزایش به ۵ هزارو ۸۰ تومان رسید.

کاهش حباب سکه در روز رشد

کاهش حباب سکه در روز رشد