ترمیم ارزش یورو در مقابل دلار
نامبارکی سال نوی چینی برای فلز زرد
با اینکه قیمت طلا در آغاز هفته معاملاتی خود داشت کمی از سقوط ۴۰ دلاری خود را جبران میکرد، اما آمارهای اقتصادی منتشر شده در روزهای اخیر فشار بیشتری بر قیمت طلا وارد آوردند تا نهایتا بازار این فلز زرد با قیمتی پایینتر از قیمت هفته قبل خود و در سطحی پایینتر از ۱۲۳۰ دلار برای هر اونس بسته شود. در میان آمارها، شاخصهای اقتصادی مربوط به چین مهمترین تاثیر را در بازار طلا برجای گذاشت. بر مبنای دادههای منتشر شده، شاخص مصرفکننده در کشور چین در ماه ژانویه نسبت به سال قبل تنها ۸/ ۰ درصد رشد داشته است که این میزان از عدد یک درصدی که برای آن پیشبینی میشد نیز کمتر بوده است.
با اینکه قیمت طلا در آغاز هفته معاملاتی خود داشت کمی از سقوط ۴۰ دلاری خود را جبران میکرد، اما آمارهای اقتصادی منتشر شده در روزهای اخیر فشار بیشتری بر قیمت طلا وارد آوردند تا نهایتا بازار این فلز زرد با قیمتی پایینتر از قیمت هفته قبل خود و در سطحی پایینتر از ۱۲۳۰ دلار برای هر اونس بسته شود. در میان آمارها، شاخصهای اقتصادی مربوط به چین مهمترین تاثیر را در بازار طلا برجای گذاشت. بر مبنای دادههای منتشر شده، شاخص مصرفکننده در کشور چین در ماه ژانویه نسبت به سال قبل تنها ۸/ ۰ درصد رشد داشته است که این میزان از عدد یک درصدی که برای آن پیشبینی میشد نیز کمتر بوده است. همچنین شاخص تورم تولیدکننده (PPI) در این کشور کاهشی ۳/ ۴ درصدی نسبت به ماه ژانویه سال پیش داشته است. این دو نشانگر آن هستند که رشد اقتصادی بزرگترین غول اقتصاد دنیا کند شده است و این میتواند به معنای کاهش هر چه بیشتر تقاضای طلا در این کشور در سال جاری باشد؛ موضوعی که با توجه به آغاز سال نوی چینی که همواره با افزایش قیمت طلا همراه بوده است، چندان متعارف نیست. چین و هند، بزرگترین متقاضیان طلا در جهان هستند. همچنین در ادامه هفته، آمارهایی امیدوارکننده از وضع اقتصادی در اروپا منتشر شد که به نوبه خود باعث تقویت یورو و بهطور متقابل منجر به تضعیف شاخص دلار شد. بهتر بودن رشد تولید ناخالص ملی در چند کشور اروپایی از جمله آلمان، پرتغال و ایتالیا باعث قدرت گرفتن نسبی یورو در مقابل دلار آمریکا شدند؛ موضوعی که شاخص دلار را تضعیف کرده و تا اندازهای مانع ریزش بیشتر قیمت طلا شد. اما در کنار آمارهای اقتصادی منتشر شده، مهمترین تغییرات در بازار طلا در هفته گذشته از ناحیه تحولات سیاسی و مناقشه اوکراین اتفاق افتاد. سرانجام با میانجیگری آلمان و فرانسه، روسیه و اوکراین بر سر آتشبسی برای مناقشه شرق اوکراین به توافق رسیدند. امیدواری به کاهش تنش میان روسیه و اوکراین سبب شد تقاضای طلا به عنوان کالایی امن با کاهش مواجه شود و قیمت طلا برای ساعاتی حتی به زیر ۱۲۲۰ دلار برای هر اونس نیز رسید. غیر از این، امیدواریهای به دست آمده از مذاکرات بین یونان و اتحادیه اروپا نیز از تحولات سیاسی بودند که در این هفته به نحوی بر بازارهای جهانی و از جمله بازار فلز زرد تاثیرگذار شدند. با آنکه برآیند تحولات سیاسی و اقتصادی در جهت کاهش طلا بود، اما معاملهگران بازار جهانی طلا تا اندازهای نسبت به کاهش قابل ملاحظه قیمت از سطوح فعلی بدبین هستند و از این رو، این قیمتها برای بسیاری قیمتهای مناسبی برای خرید طلا برشمرده میشود. در گزارشی که کمیسیون جهانی طلا (WGC) ارائه کرده است نیز ضمن اشاره به کاهش ارزش طلا در دو سال گذشته و ثابت ماندن تقریبی میزان عرضه در این مدت در حدود
۴۲۰۰ تن، این نکته را برجسته میکند که طلا بهصورت فیزیکی همچنان تقاضای بالایی در حدود ۴ هزار تن در سطح جهان دارد. این تقاضا با افزایش محصولات نوآورانه، جواهرات و خریدهای بانکهای مرکزی از سوی کشورهایی نظیر چین، هند و ترکیه و کشورهای جنوب شرقی آسیا، با تقویت نسبی مواجه خواهد شد. به خصوص اینکه تحولات سیاسی و اقتصادی پیش آمده در حوزه یورو و نیز برای کشورهایی نظیر روسیه و چین عاملی شده است که بانک مرکزی این کشورها با خرید هرچه بیشتر طلا، سبد داراییهای خود را تنوع بیشتری ببخشند. از این رو پیشبینی میشود این بانکهای مرکزی رویه ذکر شده را در سال ۲۰۱۵ نیز ادامه دهند و بزرگترین خریداران طلا در این سال لقب گیرند. چنانکه گزارش کمیسیون جهانی طلا نشان میدهد، در حالی که در اکثر بخشها تقاضای طلا کاهش یافته یا تغییر چندانی نداشته است، بانکهای مرکزی بیش از ۵/ ۱۶ درصد بر تقاضای خود در سال ۲۰۱۴ نسبت به سال قبل از آن افزودهاند. مهمترین نقش را در این مورد بانک مرکزی روسیه ایفا کرده است که به دلیل مسائل سیاسی و اقتصادی پیش آمده برای آن کشور و از جمله تحریمهایی که گریبانگیر بانک مرکزی آن کشور شده، روی به خرید طلا آورده است.
ارسال نظر