سقوط ۵۰ دلاری اونس پیشبینیهای کوتاهمدت را کاهشی کرد
بازگشت طلا به میانه ژانویه
گروه بازار پول: کارشناسان بازار فلزهای گرانبها برای هفته گذشته نوسانهای شدید را پیشبینی کرده بودند، امری که اتفاق افتاد و اونس فلز زرد را با ۵۰ دلار سقوط به بهای ۱۲۳۳ دلار رساند که کمترین قیمت در سه هفته گذشته بود. اونس تنها در روز جمعه ۲ درصد افت کرد تا افتی که از آغاز هفته شروع شده بود با سقوط قیمتها تحتتاثیر عملکرد بهتر از انتظار بازار کار بزرگترین اقتصاد جهان تکمیل شود. این سقوط قابلتوجه باعث شده که کارشناسان برای هفته کاری جدید نیز انتظار افت بیشتر قیمتها را داشته باشند.
سودگیری و عقبنشینی
اونس در نخستین روز کاری هفته میلادی با ۱۰ دلار کاهش به قیمت ۱۲۷۳ دلار رسید.
گروه بازار پول: کارشناسان بازار فلزهای گرانبها برای هفته گذشته نوسانهای شدید را پیشبینی کرده بودند، امری که اتفاق افتاد و اونس فلز زرد را با ۵۰ دلار سقوط به بهای ۱۲۳۳ دلار رساند که کمترین قیمت در سه هفته گذشته بود. اونس تنها در روز جمعه ۲ درصد افت کرد تا افتی که از آغاز هفته شروع شده بود با سقوط قیمتها تحتتاثیر عملکرد بهتر از انتظار بازار کار بزرگترین اقتصاد جهان تکمیل شود. این سقوط قابلتوجه باعث شده که کارشناسان برای هفته کاری جدید نیز انتظار افت بیشتر قیمتها را داشته باشند.
سودگیری و عقبنشینی
اونس در نخستین روز کاری هفته میلادی با ۱۰ دلار کاهش به قیمت ۱۲۷۳ دلار رسید. قیمت طلا روز دوشنبه در بیشتر مقاطع رو به کاهش داشت تا افزایش آخر وقت هم نتواند روند روزانه را افزایشی کند. عوامل افزایشی خارجی در این روز تضعیف شاخص دلار و افزایش قیمت نفت خام بودند که بخشی از نتیجه «سودگیری» معاملهگران و «عقبنشینی اصلاحی» پس از رشد خوب ژانویه را خنثی کردند. افزایشی شدن بازار در آخر وقت دوشنبه ناشی از تحلیلهای فنی هم بود. فضای آرامتر بازار در روز دوشنبه در حالی شکل گرفت که کارشناسان به دلیل سیل دادهها نوسانهای شدید را در کل هفته پیشبینی کرده بودند. بازارهای سهام اروپا در این روز در پی تشدید نگرانیها درباره نتیجه مذاکرات اتحادیه اروپا با یونان شاهد افت شاخصها بودند. البته روز دوشنبه همچنین گزارش شاخص مدیران خرید منطقه یورو توسط موسسه «مارکیت» منتشر شد که نشان میداد این شاخص با افزایش از رقم ۶/ ۵۰ واحد دسامبر به ۰/ ۵۱ واحد در ماه ژانویه رسیده است. این تنها خبر خوب هفته برای اروپا نبود. دیگر خبر روز دوشنبه توجه بازارها به کاهش شاخص مدیران خرید چین برای اولینبار در سه سال گذشته بود. شاخص رسمی مدیران خرید در ماه ژانویه ۸/ ۴۹ اعلام شده، در حالی که موسسه HSBC این شاخص را ۷/ ۴۹ اعلام کرده است. دادههای شاخص مدیران خرید، احتمال انبساطیتر شدن سیاستهای بانک مرکزی چین (بانک خلق چین) را افزایش میدهد.
دادههایی که در نخستین روز هفته از اقتصاد آمریکا منتشر شد شامل شاخص مدیران خرید بخش تولید، میزان هزینه بخش ساخت و ساز، گزارش ISM بخش تولید و شاخص مدیران خرید جهانی میشد. این دادهها در مجموع، اثر اندکی بر بازار داشتند. مهمترین خبر بازارهای ارز در روز دوشنبه سقوط روبل در برابر دلار ایالاتمتحده بود. این سقوط در پی اعلام کاهش پیشبینی میزان رشد تولید ناخالص داخلی روسیه رخ داد. اعلام شده که این کشور در سال ۲۰۱۵، ۳ درصد رشد خواهد داشت.
کاهش خرید طلا به عنوان سرمایه امن
اونس در دومین روز کاری هفته نیز با کاهش ۱۳ دلاری قیمت مواجه شد و به بهای ۱۲۶۰ دلار رسید. افت روز سهشنبه عمدتا ناشی از افزایش ریسکپذیری در بازارهای دیگر بود. البته طلا در این روز از کف قیمتی روزانه بالاتر ایستاد. در دومین روز هفته افزایش ریسکپذیری در بازارهای سهام، شاخصهای این بازارها را بالا برد تا خرید طلا بهعنوان سرمایه امن با کاهش مواجه شود. با این حال، عوامل خارجی افزایشی از جمله افزایش قیمتهای نفت خام و تضعیف شاخص دلار به بالا آمدن طلا از کف قیمتی روز کمک کردند. نفت خام در این روز رشد خوبی داشت، ولی کمک چندانی به رشد طلا نکرد. بازارهای سهام اروپا در این روز با رشد مواجه شدند و آنچه باعث این روند شد رسیدن خبرهایی بود مبنیبر اینکه دولت آینده یونان در مذاکرات خود با اتحادیه اروپا نرمش نشان خواهد داد. «سیریزا» حزب پیروز در انتخابات پارلمانی یونان خواهان بخشوده شدن بدهیهای خود به وامدهندگان بینالمللی است. این حزب همچنین مخالف برنامههای ریاضتی است، اما نخستوزیر جدید این کشور سهشنبه لحن ملایمتری در این مورد داشت. این اخبار از یونان روز سهشنبه فشار فروش را در بازار فلزهای گرانبها افزایش داد. دیگر خبری که روز سهشنبه بسیار جلب توجه کرد، کاهش نرخهای بهره از سوی بانک مرکزی استرالیا برای کاهش ارزش پول این کشور بود. این اقدام دلار استرالیا را به کمترین ارزش خود مقابل دلار آمریکا در ۵ سال گذشته رساند. بسیاری از بانکهای مرکزی جهان در ماههای گذشته برای کاهش ارزش ارز خود رو به کاهش نرخهای بهره آوردهاند تا عدهای از بازگشت دوباره «جنگ ارزی» سخن بگویند.
جهش اصلاحی انتظاری
روز چهارشنبه تنها روزی بود که اونس در آن رشد داشت. قیمت نهایی اونس در این روز ۱۲۶۸ دلار شد. رشد روز چهارشنبه عمدتا ناشی از بیقراری معاملهگران در انتظار گزارش مهم روز جمعه بود. این رشد پس از افزایش فشار فروش در روز سهشنبه رخ داد. افت و خیزهای اخیر باعث شده که قیمتها «بیقرار» باشند. افزایش قیمت روز چهارشنبه در حالی رخ داد که عوامل خارجی کاهشی مانند تقویت شاخص دلار و افت دوباره قیمتهای نفت خام وجود داشتند. روز چهارشنبه گزارش ADP از میزان اشتغالزایی بخش خصوصی ایالاتمتحده منتشر شد که نشان میداد در ماه ژانویه در این بخش ۲۱۳ هزار شغل ایجاد شده است. پیشبینیها ۲۲۵ هزار مورد بود تا بازارها چندان درگیر این گزارش نشوند.
دیگر خبر روز چهارشنبه اعلام بانک مرکزی چین مبنیبر کاهش حداقل سرمایه بانکهای داخلی بود. این اقدام تحریکی آخرین مورد از یکسری اقدامات انبساطی بود که به نفع طلا عمل میکنند. در سومین روز هفته اروپا دادههای خوبی دریافت کرد. خردهفروشی منطقه یورو در ماه ژانویه برای سومین ماه پیاپی با رشد مواجه شده است. در این روز همچنین شاخص مرکب مدیران خرید «مارکیت» برای اتحادیه اروپا ۶/ ۵۲ اعلام شد که از رقم
۴/ ۵۱ ماه دسامبر بهتر بود. البته چهارشنبه بازارهای سهام آمریکا و اروپا هم به لطف مواضع نرمتر حزب ضدریاضت پیروز انتخابات یونان وضعیت بهتری داشتند، ولی گزارشها نشان میدهد که آلمان هنوز در تعیین شرایط جدید برای این کشور بحرانزده مردد است.
تداوم بیقراری
اما ضعف نسبی طلا در چهارمین روز هفته هم باز ناشی از ادامه بیقراری انتظاری بازار بود. انتظار برای انتشار گزارش میزان اشتغالزایی آمریکا در ماه ژانویه در روز پنجشنبه نیز کاملا به چشم میآمد. خرید طلا بهعنوان سرمایه امن هم در این روز کاهش یافت، امری که به کمک افزایش ریسکپذیری در بازارهای سهام رخ داد. البته کاهش روز پنجشنبه توسط عوامل خارجی افزایشی مانند تضعیف شاخص دلار و افزایش قیمتهای نفت محدود شد. گزارشهایی مبنیبر تلاش غرب برای واسطهگری میان روسیه و اوکراین و همچنین نرمش حزب «سیریزا» در یونان ریسکپذیری را در بازارهای سهام افزایش داده است. البته مورد دوم از روز پنجشنبه رو به کمرنگ شدن گذاشت؛ چراکه دراین روز اتحادیه اروپا موضع سختی مقابل خواستههای دولت آینده یونان گرفت. مواضع سخت اتحادیه اروپا باعث سقوط بازار سهام آتن و اوراق قرضه دولتی شد. روز پنجشنبه «بانک انگلستان» نیز نرخهای بهره خود را دستنخورده نگه داشت که چندان هم دور از ذهن نبود. دیگر خبر خوب برای اروپا این بود که اتحادیه اروپا پنجشنبه پیشبینی رشد اقتصادی خود را افزایش داد. کمیسیون اروپایی اعلام کرده تولید ناخالص منطقه یورو در سال جاری میلادی به ۳/ ۱ درصد و در سال ۲۰۱۶ به ۹/ ۱ درصد خواهد رسید. این ارقام پیشتر
۱/ ۱ و ۷/ ۱ درصد بودند.
تکمیل سقوط ۵۰ دلاری
اما گزارشی که تمام بازارها در انتظار آن بودند، جمعه بعدازظهر منتشر شد تا در نتیجه آن طلا با سقوط و شاخص دلار و شاخصهای سهام ایالاتمتحده با صعود مواجه شوند. براساس آخرین گزارش وزارت کار آمریکا، میزان اشتغالزایی بزرگترین اقتصاد جهان در ژانویه ۲۰۱۵ بالاتر از انتظارها بوده است.
اهمیت این گزارش در نشان دادن حفظ شتاب احیای اقتصاد ایالاتمتحده بود که طلا را به محدوده ۱۲۳۰ دلار کشاند. گزارش وزارت کار ایالاتمتحده ساعت ۵ بعدازظهر به وقت تهران منتشر شد که بر اساس آن در نخستین ماه سال ۲۰۱۵، ۲۵۷ هزار شغل در اقتصاد ایالاتمتحده ایجاد شده و نرخ بیکاری با افزایشی جزئی به
۷/ ۵ درصد رسیده است. همچنین آمار اشتغالزایی ماههای نوامبر و دسامبر در بازبینیها با بهبود روبهرو شده است.
میزان اشتغالزایی ژانویه بهتر از انتظارها بود. اونس پس از انتشار این گزارش رو به سقوط گذاشت و تا بهای ۱۲۲۷ دلار هم پایین آمد. اونس پیش از انتشار این داده به قیمت ۱۲۶۵ دلار رسیده بود تا در نهایت با سقوط ۳۲ دلاری در واکنش به گزارش روی قیمت ۱۲۳۳ دلار بسته شود، اما در حالی که گزارش روز جمعه موجب سقوط طلا شد، شاخص دلار و شاخصهای بازارهای سهام آمریکا را با رشد مواجه کرد. شاخص دلار روز جمعه به رقم ۶۹/ ۹۴ رسید که فشار بر فلز زرد را تشدید خواهد کرد.
اونس در حالی در اکثر مقاطع هفته کاری گذشته روند کاهشی داشت که در ژانویه ۲۰۱۵ رشد خوبی را برای خود رقم زده بود. طلا در ماه ژانویه ۸/ ۵ درصد رشد کرد، اما روند هفته گذشته قیمت اونس را به بهای سه هفته پیش بازگرداند.
هفته گذشته اولین هفته کاری ماه فوریه بود تا افت شدید طلا در این مقطع پس از قدرتنمایی طلا در ژانویه، دیدهبانی بازارها در هفتههای مانده از ماه فوریه را تشدید کند. سقوط
۵۰ دلاری طلا در هفته گذشته باعث شده که کارشناسان از تداوم این افت در روزهای کاری پیش رو بگویند. پیشبینی کارشناسان درباره روند طلا در هفته کاری آینده را در گزارش فردای «دنیای اقتصاد» بخوانید.
ارسال نظر