گروه بازار پول: بررسی‌های آمار گزارش خرده‌فروشی در هفته منتهی به ۱۲ دی ماه حاکی از آن است که افزایش قیمت هفته‌های گذشته در گروه سبزی‌های تازه ناپایدار بوده و به‌تدریج از بهای سبزی‌ها (به خصوص صیفی‌جات) کاسته شده و به روند با ثبات ماه‌های قبل بازگشته‌است. براساس این آمار بهای گروه سبزی‌ها تازه نسبت به هفته قبل، ۵/۲ درصد و نسبت به مدت مشابه ماه قبل، ۷/۸ درصد کاهش یافته است. تورم گروه سبزی ها، به علت گرانی قیمت «گوجه فرنگی» و سایر صیفی‌جات رشد کرده بود، اما براساس آمار این روند تداوم نداشته و از سطح قیمتی این کالاها کاسته شده است. براساس جدیدترین آمارهای بانک مرکزی بیشترین افزایش تورم هفتگی مربوط به گروه میوه‌های تازه با ۱/۴ درصد و همچنین بیشترین تورم ماهانه نیز مربوط به همین گروه با ثبت عدد ۲/۱۱ درصد است. همچنین بیشترین کاهش تورم هفتگی مربوط به گروه سبزی‌های تازه با منفی ۵/۲ درصد و کمترین تورم ماهانه مربوط به همین گروه با منفی ۷/۸ درصد است؛ اما علت اصلی بالا بودن تورم گروه میوه‌های تازه در مقایسه با سایر گروه‌های خوراکی در هفته منتهی به ۱۲ دی‌ماه افزایش ۵/۱۹ درصدی قیمت هفتگی و ۲۰ درصدی قیمت ماهانه نارنگی است. به اعتقاد کارشناسان علت افزایش قیمت نارنگی در هفته‌های اخیر افزایش تقاضا در بازار برای این محصول و تاخیر در عرضه نارنگی تولید داخل است و با توجه به این که عرضه نارنگی در بازار روند افزایشی به خود گرفته است احتمال کاهش قیمت نارنگی در هفته‌های آینده وجود دارد.

نارنگی گل سرسبد گرانی

براساس گزارش بانک مرکزی از قیمت خرده‌فروشی در هفته منتهی به ۱۲ دی‌ماه سال جاری در گروه لبنیات قیمت تمام اقلام نسبت به هفته قبل بدون تغییر باقی ماند تا شاهد ادامه دار بودن ثبات قیمتی در این گروه در ماه‌های اخیر باشیم. البته در گروه روغن نباتی باید به این موضوع اشاره کرد که روغن نباتی جامد منفی ۱/۰ درصد کاهش قیمت را طی هفته تجربه کرد. همچنین در هفته مورد نظر تورم گروه‌های خوراکی برنج، قند و شکر و روغن نباتی نیز صفر درصد بود و ثبات قیمتی در این گروه‌های مواد خوراکی برقرار بود؛ اما در همین هفته قیمت تخم‌مرغ کاهش منفی ۷/۰ درصدی را تجربه کرد و به طور متوسط هر شانه تخم‌مرغ که حدود ۲ کیلوگرم وزن دارد به قیمت ۹۲ هزار و ۸۳۰ ریال در سطح شهر رسید. در همین هفته گروه حبوبات تورم اندک ۷/۰درصدی را تجربه کرد که دلیل اصلی آن افزایش ۲/۱ درصدی قیمت نخود و لوبیا قرمز بود. همچنین ثبات نسبی قیمت لوبیا سفید و افزایش ۱/۰ درصدی قیمت آن مانع از افزایش بیشتر تورم این گروه خوراکی شد؛ اما در میان ۱۱ گروه مورد بررسی بانک مرکزی در هفته مورد نظر،‌گروه میوه‌های تازه با ثبت تورم ۱/۴درصدی بیشترین افزایش قیمت را داشت که البته دلیل اصلی آن افزایش ۵/۱۹ درصدی قیمت نارنگی بود. همچنین در این گروه سیب قرمز و سیب سفید هر کدام با ثبت تورم منفی ۷/۰ درصد از افزایش بیش از حد تورم این گروه خوراکی جلوگیری کرد؛ اما براساس گزارش بانک مرکزی گروه سبزی‌های تازه با تورم هفتگی منفی ۵/۲ درصد بیشترین افت قیمتی را در هفته مورد بررسی رقم زد. دلیل اصلی ثبت این تورم کاهش ۲/۵ درصدی قیمت گوجه‌فرنگی است که در ماه‌های اخیر با افزایش قیمت همراه بود؛ همچنین در همین هفته گروه‌های خوراکی گوشت قرمز با ثبت تورم منفی ۱/۰ درصد و چای با تورم منفی ۴/۰درصد تقریبا با ثبات بودند. گروه خوراکی گوشت مرغ نیز در این مدت افت قیمت منفی ۹/۱ درصدی را تجربه کرد و بر همین اساس متوسط قیمت هر کیلو‌گرم مرغ در سطح شهر به حدود ۶ هزار و ۱۰۰ تومان رسید.

تب افزایش قیمت انار فروکش کرد

اما در حالی که بیشتر گروه‌های خوراکی مورد بررسی در گزارش بانک مرکزی در هفته منتهی به ۱۲ دی ماه در بازه صفر تا یک درصد بود بازه تورمی همین گروه‌ها در یک ماه منتهی به ۱۲ دی‌ماه گسترده‌تر شده و کمتر شاهد تغییرات قیمتی در بازه صفر تا یک درصد هستیم. بر همین اساس در این بازه زمانی گروه میوه‌های تازه با ثبت تورم ۲/۱۱ درصد بیشترین افزایش قیمت را به خود اختصاص داده که دلیل اصلی آن افزایش ۲۰ درصدی قیمت نارنگی و ۳/۱۴درصدی قیمت انار است. همچنین در این گروه کاهش ۷/۲۰درصدی قیمت انگور مانع از افزایش بیشتر تورم گروه میوه‌های تازه شد. در یک ماه منتهی به ۱۲ دی‌ماه گروه سبزی‌های تازه با کاهش ۷/۸ درصدی قیمت‌ها بیشترین افت قیمت را به خود اختصاص داده است که البته دلیل اصلی این کاهش مربوط به افت ۳/۱۹ درصدی قیمت نارنگی، ۵/۱۲ درصدی قیمت بادنجان و ۴/۱۶درصدی قیمت کدو سبز می‌شود. براساس جدیدترین گزارش بانک مرکزی تورم تخم‌مرغ در بازه یک ماهه ۹/۱ درصد بوده و متوسط قیمت برنج نیز در این مدت ۱/۰ درصد کاهش یافته است. اما حبوبات که در یک هفته منتهی به ۱۲ دی‌ماه تورم ۷/۰ درصدی را ثبت کرده بود در بازه زمانی یک ماهه یک درصد افزایش قیمت داشته و بیشترین افزایش قیمت در این گروه مربوط به لوبیا قرمز با افزایش ۸/۲ درصدی است. همچنین تورم ماهانه گروه خوراکی گوشت قرمز ۴/۰ درصد در مقایسه با تورم هفتگی افزایش یافته و افزایش قیمت ۵/۰ درصدی را به ثبت رسانده است. اما در مقابل گوشت قرمز تورم ماهانه گروه‌های خوراکی گوشت مرغ و چای در مقایسه با تورم هفتگی کاهش یافته و به ترتیب به منفی

۶/۰ درصد و منفی ۲ درصد رسیده و سرعت افت قیمت این دو گروه غذایی در هفته منتهی به ۱۲ دی‌ماه کاهش یافته است. براساس جدیدترین گزارش بانک مرکزی متوسط قیمت گروه‌های لبنیات، قند و شکر و روغن نباتی در بازه زمانی یک ماهه ثابت مانده است.

کاهش ۷ درصدی قیمت مرغ

جدیدترین بررسی‌های بانک مرکزی درباره نوسان قیمتی ۱۱ گروه خوراکی نشان می‌دهد که در بازه زمانی یکساله منتهی به ۱۲ دی‌ماه تورم ۳ گروه بالای ۱۰ درصد، ۴ گروه کمتر از ۱۰ درصد، یک گروه بدون تغییر و تورم ۳ گروه خوراکی نیز کمتر از صفر بوده است. بر همین اساس، بیشترین تورم در یکسال گذشته مربوط به گروه میوه‌های تازه است که در زیرمجموعه آن هندوانه با افزایش ۱۲۸ درصدی و نارنگی با افزایش ۱/۱۰۷ درصدی بیشترین تورم را به خود اختصاص داده‌اند. همچنین پس از میوه‌های تازه، بیشترین افزایش قیمت در این مدت مربوط به گروه سبزی‌های تازه با تورم ۸/۲۷ است که در این گروه نیز گوجه‌فرنگی با ۳/۴۸ درصد و پیاز با ۳/۳۵درصد بیشترین افزایش قیمت‌ها را به خود اختصاص داده‌اند. در همین مدت متوسط قیمت لبنیات ۱۱ درصد افزایش یافته که ماست پاستوریزه با افزایش ۸/۲۰ درصدی رکورددار افزایش قیمت در این گروه است. همچنین در یک‌سال منتهی به ۱۲ دی‌ماه متوسط قیمت چای ۶/۹ درصد، برنج ۸/۵ درصد، قند و شکر ۵/۵درصد و گوشت قرمز نیز ۲/۱ درصد افزایش یافته و متوسط قیمت تخم‌مرغ بدون تغییر بوده است. علاوه بر این، متوسط قیمت روغن نباتی در یک‌سال گذشته ۱/۰ درصد کاهش و حبوبات ۴/۰ درصد کاهش یافته که افت ۷/۱۴درصدی قیمت نخود و ۱۱ درصدی قیمت عدس نقش قابل توجهی در این کاهش تورم داشته‌اند. اما بیشترین افت قیمت‌ها در یک‌سال منتهی به ۱۲ دی ماه مربوط به گوشت مرغ است که ۴/۷ درصد کاهش یافته و بر همین اساس متوسط قیمت هر کیلوگرم گوشت مرغ در سطح شهر ۶ هزار و ۲۰۰ تومان بوده است.

شوک میرا در تورم مواد خوراکی