دنیای اقتصاد: روز گذشته، شاخص بازار ارز برای سومین روز متوالی در قیمت ۳ هزار و ۵۳۰ تومان باقی ماند. بررسی‌های «دنیای اقتصاد» حاکی از آن است که سیاست‌گذار ارزی با بهره‌گیری از دو موج‌شکن «تزریق حواله درهم» و «عرضه نقدی دلار» اقدام به کنترل تلاطم‌های ارزی کرده است. بر این اساس، سیاست‌گذار ارزی با استفاده از دو ابزار مذکور، در مقابل «موج‌های ایجادی سفته‌بازان» در روزهای گذشته صف‌آرایی کرده و در تلاش است که ثبات قیمتی را به بازار ارز بازگرداند.

رفت و برگشت سکه بین دو کانال

گروه بازار پول: روز چهارشنبه در حالی که دامنه تغییرات قیمتی سکه زیاد بود، فضای بازار ارز آرام بود تا دلار در بازه ۳۵۳۰ تا ۳۵۳۵ تومان نوسان کند. به این ترتیب چهارشنبه سومین روز ثبت قیمت ۳۵۳۰ تومان برای شاخص بازار ارز بود.

در این میان، برخی از فعالان در مورد کاهش نوسانات دلار، نقش نهاد سیاست‌گذار را پررنگ می‌دانند.

به گفته آنها فعالیت بازیگر رسمی بازار ارز با بهره‌گیری از دو ابزار «تزریق حواله درهم» و «عرضه نقدی ارز در بازار داخل» به محدود شدن دامنه نوسان‌ها کمک کرده است. تاثیر این دو موج شکن ارزی در بازار روزهای گذشته، به شکل کاهش نقش بازیگران غیررسمی و رفتارهای سفته‌بازانه در تعیین نرخ مشهود است.

اما بهای سکه در پنجمین روز هفته برای ساعاتی وارد کانال یک میلیون تومان شد، ولی در ساعات پایانی بازار با نوسان اونس و دلار، این کالا بار دیگر به کانال ۹۹۰ هزارتومان بازگشت. دیگر خبر مهم روز چهارشنبه این بود که بانک مرکزی نرخ رسمی دلار را ۲۷ هزار و ۲۶۳ ریال اعلام کرد که افزایشی ۳۱ ریالی نسبت به روز سه‌شنبه داشت. روز گذشته دومین روز متوالی ثبات دلار روی قیمت ۳۵۳۰ تومان بود. به گفته برخی از فعالان، قیمت دلار در روزهای اخیر تحت تاثیر فعالیت برخی از صرافی‌های بانک‌ها قرار دارد. به گفته آنها «عرضه ارز بعضی از صرافی‌های بانک‌ها در بازار داخلی» و «فروش درهم در بازار دبی» موجب کاهش دامنه نوسانات دلار شده است.

به نظر می‌رسد از آنجا که در بازار داخلی قیمت‌گذاری ارز تحت تاثیر دو متغیر «نرخ حواله درهم» و «قیمت فروش ارز در یک مرکز تجاری حوالی خیابان منوچهری» است، نهاد سیاست‌گذار قصد دارد با تاکتیک‌هایی نقش پررنگ بازیگران غیررسمی در استفاده از این دو عامل را کاهش دهد. پس از پایان مذاکرات هسته‌ای، شماری از بازیگران غیررسمی با برخی رفتارهای سفته بازانه و اعلام نرخ‌های آتی در پاساژ افشار در افزایش دامنه نوسانات، نقش موثری ایفا کردند. به این ترتیب گویا عامل اصلی ورود برخی از صرافی‌های وابسته به بانک‌ها به بازار و عرضه ارز از سوی آنها، کاهش جذابیت بازار برای بازیگران غیررسمی را در پی داشته است. همچنین در بعضی روزهای ماه جاری نرخ برابری دلار به درهم در بازار پایتخت نسبت به نرخ برابری این دو ارز در بازارهای جهانی پایین آمد. با پایین آمدن این نرخ برابری، برخی از معامله‌گران سعی کردند با خرید ارز در بازار داخلی از تفاوت قیمتی دو بازار کسب سود کنند.

اما به گفته برخی از فعالان، روز چهارشنبه بازیگر رسمی بازار ارز با هدف جلوگیری از تلاطم دوباره قیمت‌ها دست به کانال‌سازی زد و با فروش درهم در بازار دبی از اثرگذاری این بازار بر بازار داخلی کاست.

عرضه این ارز بخشی از تقاضای تجاری و حواله‌ای بازار را تامین کرد و جدا از تامین تقاضای تجاری مانع از بالا رفتن قیمت درهم و تحت تاثیر قرار گرفتن بازار داخلی از این رشد شد. به این ترتیب نهاد سیاست‌گذار با عملیات هم زمان در دو بازار موجب کاهش اثرات تحرکات بازیگران غیررسمی و رفتارهای سفته بازانه موجود در آن شد. از طرف دیگر بازیگرانی که اعتقاد به پتانسیل رشد بیشتر قیمت دلار داشتند، چهارشنبه هم تحت تاثیر این رفتار معاملات خود را تا حدی متوقف کردند.

موج‌شکنی در بازار دلار

موج‌شکنی در بازار دلار