گروه بازار پول: اونس طلا که آخرین هفته کاری «کامل» سال 2014 را با 27 دلار افت به پایان رسانده بود، آخرین هفته کاری سال را با افت و خیزی عجیب شروع کرد.

هر اونس فلز زرد هفته گذشته روی قیمت ۱۱۹۴ دلار ایستاده بود، اما با پایان فعالیت بازارهای جهانی در روز دوشنبه به بهای ۱۱۷۶ دلار رسید. افت روز دوشنبه که طلا را به پایین‌ترین قیمت در ۳ هفته گذشته رساند عمدتا ناشی از فروش فنی و افت قیمت نفت بود. این افت در حالی اتفاق افتاد که بیشتر کارشناسان با توجه به کامل نبودن هفته کاری جاری و انتظار معامله‌گران برای شروع معاملات جدید در سال ۲۰۱۵ انتظار داشتند بازارهای فلزهای گرانبها در بیشتر مقاطع آخرین روزهای کاری سال شاهد آرامش باشند. فروش فنی دوشنبه در واقع تحت تاثیر نبود اخبار بنیادین تازه و افزایشی رخ داد. کاهش قیمت‌های نفت خام هم مهم‌ترین عامل خارجی‌ای بود که به نفع کاهش طلا عمل کرد. افزایش شاخص‌های جهانی سهام نیز فشار روی بازار فلزهای گرانبها را افزایش داد. با این همه بازار دوشنبه ساعات به نسبت خلوتی را گذراند؛ چراکه بیشتر بازارهای مالی پنج‌شنبه این هفته به مناسبت جشن کریسمس تعطیل هستند، گرچه بازارها در هر حال تا روز پنج‌شنبه فعالیت خواهند داشت. روز مهم هفته سه‌شنبه بود، روزی که داده‌های مهمی برای انتشار داشت. دیگر خبر مهم روز دوشنبه افت بازدهی اوراق قرضه ۱۰ ساله ایتالیا به رکورد معکوس ۶۸/۱ درصد بود. بازدهی اوراق قرضه اتحادیه اروپا معمولا زمانی اتفاق می‌افتد که نگرانی‌ها درباره سلامت اقتصاد این اتحادیه افزایش پیدا ‌کند. نرخ‌های برابری روبل روسیه روز دوشنبه ثابت بود، اما ارز این کشور همچنان نزدیک بدترین وضعیت در تاریخ به سر می‌برد. هر دلار هفته گذشته معادل ۸۰ روبل معامله می‌شد، اما دوشنبه این رقم به ۵۷ روبل رسید.

طلا روز سه‌شنبه را با افت فنی آغاز کرد، بعد روند افزایشی به خود گرفت و باز رو به ضعف گذاشت. افت شاخص دلار در افزایش ابتدایی قیمت‌ها نقش مهمی داشت، اما اونس در انتظار آمار خوب از اقتصاد آمریکا وارد محدوده ۱۱۷۰ دلار شد. افت انتظاری طلا چنان شدید بود که آمار خیره کننده تولید ناخالص آمریکا هم نتوانست سقوط چندان بیشتری را برای اونس موجب شود. اونس تا ساعت ۱۷ به وقت تهران به قیمت ۱۱۷۸ دلار رسید. در این ساعت مهم‌ترین آمار هفته یعنی داده‌های نهایی از نرخ رشد تولید ناخالص ملی ایالات متحده در سه ماه سوم سال منتشر شد. بر اساس گزارش‌ها اقتصاد آمریکا، بزرگ‌ترین اقتصاد جهان که احیای آن در تمام ماه‌های سال ۲۰۱۴ بر ارزش تمام کالاهای پایه فشار وارد می‌آورد، در فصل سوم سال ۲۰۱۴، معادل۵ درصد رشد کرده است. کارشناسان انتظار رشد ۳/۴ درصدی را داشتند و داده‌های روز سه‌شنبه بسیار بهتر از انتظارات بازار بود. با این همه سطح پایین قیمتی باعث شد که بهای اونس پس از انتشار این گزارش با افت اندک روبه رو شود ودر همان محدوده بماند. قیمت ثبت شده اونس تا ساعت ۶ بعدازظهر به وقت تهران ۱۱۷۵ دلار بود، گرچه هم اکنون که شما این گزارش را می‌خوانید ممکن است قیمت متفاوتی به‌عنوان قیمت نهایی روز ثبت شده باشد. امروز چهارشنبه برای بسیاری از بازارهای مالی جهان آخرین روز کاری در سال ۲۰۱۴ است و قیمت نهایی اونس در بازار نیویورک در این روز از اهمیت بالایی برخوردار است. اونس فلز زرد سال ۲۰۱۴ را با نوسان در محدوده ۱۲۲۰ دلار آغاز کرد و با افت و خیز‌های شدید در سه کانال ۱۳۰۰، ۱۲۰۰ و ۱۱۰۰ دلار به وضعیت فعلی رسید. طلا در سال ۲۰۱۴ از سویی تحت فشار احیای اقتصاد ایالات متحده بود و از سوی دیگر از نابسامانی‌های ژئوپلیتیک و نگرانی‌های اقتصادی در مورد اروپا، چین و ژاپن نفع می‌برد. این عوامل متناقض صعود و سقوط‌های بسیاری را برای این کالای گرانبها رقم زدند. اونس در سال ۲۰۱۴ هم محدوده ۱۳۸۰ دلار را تجربه کرد و هم به محدوده ۱۱۳۰ دلار سر زد تا مرز ۱۲۰۰ دلار در تمام مقاطع مهم‌ترین مرز روانی سال بماند.

هر اونس فلز زرد در آخرین هفته کاری کامل و در هفته‌ای که آخرین نشست فدرال رزرو در سال جاری میلادی در آن برگزار شد، ۲۷ دلار سقوط کرد تا با گذر از سه روز کاری آخرین هفته، چشم همه به روند طلا در سال ۲۰۱۵ دوخته شود. «دنیای اقتصاد» در روزهای آینده گزارش مفصلی از مرور روند طلا در سال ۲۰۱۴ و پیش‌بینی کارشناسان از روند این کالا در سال ۲۰۱۵ منتشر خواهد کرد.