بهای دلار به ۳۵۵۰ تومان رسید
بازگشت دوباره بازیگران غیررسمی
بالاترین قیمت در ۱۸ ماه گذشته
در حالیکه روز شنبه بهای شاخص بازار ارز پس از ۱۰ روز با کاهش قیمتی مواجه شده بود، در دومین روز کاری هفته، بهای دلار افزایش یافت.
بالاترین قیمت در 18 ماه گذشته
در حالیکه روز شنبه بهای شاخص بازار ارز پس از ۱۰ روز با کاهش قیمتی مواجه شده بود، در دومین روز کاری هفته، بهای دلار افزایش یافت. روز دوشنبه دلار معاملات خود را با قیمت ۳۵۲۵ تومان آغاز کرد که افزایشی ۵ تومانی نسبت به روز شنبه داشت؛ اما این پایان رشد دلار در این روز نبود و تا ساعت ۳ بعدازظهر قیمت با ۲۵تومان افزایش دیگر تا ۳۵۵۰ تومان بالا رفت. رقمی که بالاترین بهای این ارز در ۱۸ ماه گذشته بود. ثبت این قیمت (۳۵۵۰ تومان) در حالی صورت گرفت که در برخی از ساعات نرخ فروش دلار از۳۵۵۰ تومان نیز عبور کرد، اما در ادامه با افت به سطح قیمتی۳۵۵۰ تومان بازگشت.
اعتماد به سطح قیمتی اخیر؟
گروهی از فعالان در کنار تحرکات برخی از بازیگران غیررسمی، کاهش سمت عرضه و حجم کم ارز موجود در بازار را از عوامل اصلی رشد قیمتی دلار عنوان کردند. یکی از نکات قابل توجه در این تحلیلها، این موضوع بود که سطح قیمتی کنونی در بازار بهعنوان یک سطح نسبتا «پایدار» تلقی شده و در نتیجه اعتماد به تعادل آتی حول این سطح، افزایش یافته است. به گفته آنها پس از سه روز نوسان در کانال ۳۵۰۰ تومانی، هراس برخی بازیگران غیررسمی از احتمال ریزش قیمتها فرو ریخت و حجم خرید ارزی معاملهگران بار دیگر بالا رفت. به گفته یکی از فعالان، حجم عرضه ارز از سوی برخی از صرافیهای بانکها نیز در این روز کم بود و افزایش خریدهای بازیگران غیررسمی موجب شد حجم ارز موجود در بازار تا حدی کاهش یابد. نکته مهم این است که پس از رسیدن نرخ دلار به رقمهای بالای ۳۵۵۰ تومان، برخی از این بازیگران تمایل بیشتری به نگهداری ارز خود نشان ندادند و اقدام به فروش ارز خریداری شده ابتدای روز کردند. این رفتار ممکن است به این معنا باشد که معاملهگران در روز دوشنبه، مشغول آزمودن سطح قیمتی ۳۵۵۰ تومان بهعنوان یک سطح «مقاومتی» بودهاند. به تبع این وضعیت و پس از فروش بخشی از ارزها در قیمتهای بالای این سطح، فروش بهای دلار بین معاملهگران غیررسمی بازار تا زیر ۳۵۵۰ تومان پایین آمد.
یکی دیگر از فعالان بازار ارز عامل اصلی رشد قیمتی دلار را مرتبط با روند صعودی این ارز در ۴ هفته گذشته میداند. به گفته او این روند قیمتی موجب شده در روزهای اخیر اکثر بازیگران بازار متقاضی و خریدار ارز باشند و همین عامل تناسب سمت عرضه و تقاضا را بر هم زده است. بر اساس این دیدگاه، این افراد با خرید ارز چشم انتظار افزایش بیشتر قیمت در روزهای بعد هستند، اما در صورت تغییر روند قیمتی به احتمال زیاد درنگ زیادی برای فروش ارز خود نخواهند کرد.
جهش 3 پلهای دلار در آذر
بررسی دادههای قیمتی یک ماه گذشته نشان میدهد که متوسط قیمتی دلار در آذرماه بیشتر از افزایش میانگین این ارز در آبان ماه رشد کرده است. میانگین قیمتی دلار در آبانماه نسبت به اولین ماه پاییز تنها معادل ۳/۰ درصد بالا رفت، اما متوسط بهای این ارز در آذرماه نسبت به ماه پیش از آن ۳/۴ درصد بالا رفت و از ۳۲۴۲ تومان به ۳۴۰۳ تومان رسید. بهای دلار که تا پیش از پایان مذاکرات هستهای (سوم آذرماه) سه هفته در بازه قیمتی ۳۲۵۰ تومان تا ۳۲۶۵ تومان قرار داشت، با تمدید مذاکرات در مسیر صعودی قرار گرفت. در هفته دوم آذرماه بهای دلار با چند نوسان افزایشی وارد کانال ۳۴۰۰ تومان شد و تا قیمت ۳۴۸۰ تومان بالا رفت. پس از این افزایش در هفته سوم آذرماه فضای بازار آرام و دامنه نوسانات دلار محدود بود؛ اما با شروع هفته انتهایی آذرماه قیمت دلار یک کانال دیگر بالاتر رفت و وارد کانال ۳۵۰۰ تومان شد. ریزش شاخص بازار سهام و رسیدن قیمت نفت به زیر ۶۰ دلار از مهمترین عوامل افزایش دوباره نرخ ارز بودند.
همسویی سکه با اونس
در اولین روز زمستان با وجود افزایش بهای دلار، قیمت سکه همسو با کاهش اونس حرکت کرد و بهای این فلز گرانبها افت کرد. در اولین روز دی ماه هر سکه بهار آزادی به بهای ۹۹۵ هزار تومان معامله شد که افتی یک هزار تومانی نسبت به اولین روز هفته داشت. روز دوشنبه بهای دلار در بازارهای داخلی ۸/۰ درصد بالا رفت، اما بهای اونس در بازارهای جهانی ۱/۱ درصد کم و به مرز ۱۱۸۰ دلار نزدیک شد. برآیند افزایش بهای دلار و کاهش ارزش اونس، افت ۱/۰ درصدی قیمت سکه بود. این کاهش در حالی رخ داد که در آذرماه میانگین قیمتی سکه به میزان ۳/۵ درصد بالا رفت. بررسی دادههای قیمتی یک ماه گذشته نشاندهنده این است که میانگین قیمتی این فلز گرانبها در آذرماه ۹۶۶ هزار تومان بوده و به میزان ۴۹ هزار تومان از میانگین قیمتی این فلز گرانبها در آبان ماه بیشتر بوده است.
ارسال نظر