گروه بازار پول: دیروز فضای بازار ارز به دو نیمه متفاوت تقسیم ‌شد. در حالی‌که در ابتدای روز دامنه نوسانات دلار محدود بود، از ساعت یک بعدازظهر با پایان کار بازار سهام، تغییرات قیمتی دلار زیاد شد و قیمت در مسیر افزایشی قرار گرفت؛ به طوری که با ۴۰ تومان افزایش در مقایسه با قیمت بسته شدن بازار در آخرین روز کاری، به سطح ۳۴۷۵ تومان رسید. فعالان بازار عامل اصلی این رشد را سقوط ۷۵۱ واحدی شاخص کل بورس در روز گذشته می‌دانند. ریزشی که موجب شد سطح شاخص به کمترین مقدار ۱۴ ماه گذشته برسد. افزایش دامنه نوسانات دلار در حالی صورت گرفت که از دوشنبه هفته گذشته فضای بازار آرام‌تر شده بود و دلار در یک بازه قیمتی با نوسان محدود -۳۴۰۰ تومان تا ۳۴۵۰ تومان- به سر می‌برد.

رشد دلار از میانه روز

روز گذشته شاخص بازار سهام با افت قابل توجهی همراه بود. این ریزش از این جهت دارای اهمیت بود که سطح شاخص کل را به آستانه ۷۰ هزار واحد پایین آورد، محدوده‌ای که در ۱۴ ماه گذشته بی‌سابقه بوده است. بورس به‌طور معمول تا ساعت ۱۲ و ۳۰ دقیقه فعالیت می‌کند. نکته قابل تامل در بازار ارز در روز گذشته، این بود که قیمت دلار تا حوالی ساعت بسته شدن بورس روی قیمت بسته شدن روز پنج‌شنبه (۳۴۳۰ تومان) ثابت بود ولی از این زمان به بعد و با انتشار خبر ریزش بورس و پایین آمدن آن به سطحی کم‌سابقه، هیجان بازار دلار آغاز شد. طی حدود نیم ساعت، تقریبا ۵ تومان به قیمت دلار اضافه شد و به ۳۴۳۵ تومان رسید و در ادامه کار بازار نیز، قیمت با رشد بیشتری مواجه شد تا به سطح ۳۴۷۵ تومان برسد. با وجود این افزایش، اختلاف نرخ و خرید فروش دلار نسبت به روزهای قبل کمتر و در اکثر ساعات روز فاصله این دو نرخ کمتر از ۲۰ تومان بود. کاهش اختلاف نرخ خرید و فروش می‌تواند به نوعی نشان‌دهنده اطمینان بازار به کانال جدید قیمتی (۳۴۰۰ تومان) باشد.

تحلیل‌های متفاوت در بازار

دیروز برخی فعالان افزایش نرخ دلار را ناشی از ریزش قیمت نفت به زیر ۶۰ دلار و افزایش تقاضای معامله‌گران برای خرید ارز عنوان کردند. اما تحلیل غالب در بین کارشناسان، افت دلار را در نتیجه آثار روانی ریزش بورس تلقی می‌کرد.

دیروز تا میانه‌های روز فضای بازار آرام و سمت عرضه و تقاضای بازار متعادل بود. اما پس از ساعت یک بعدازظهر تعداد خریداران و متقاضیان ارز به طور محسوسی بالا رفت و به دنبال آن قیمت دلار شروع به رشد کرد. به نظر می‌رسد در این ساعات افزایش تحرکات بازیگران غیررسمی و ایجاد موج روانی پیرامون افت شاخص بورس و کاهش دوباره قیمت نفت زمینه بالا رفتن قیمت را فراهم کرد. این بازیگران با اعلام نرخ‌هایی بالاتر از نرخ خرید سطح بازار موجب شدند فضای بازار کمی هیجانی شود و قیمت از سطح ۳۴۵۰ تومان عبور کند.

افزایش قیمتی بعدازظهر روز یکشنبه در حالی صورت گرفت که در ساعات ابتدایی بازار دامنه نوسانات دلار محدود بود و ارز شاخص بازار میان بازیگران غیررسمی با نرخ‌هایی بین ۳۴۲۲ تا ۳۴۲۸ تومان معامله می‌شد.

صعود قیمتی سکه

دیروز با وجود ثبات قیمتی طلای جهانی، بهای سکه تحت تاثیر افزایش دلار رشد کرد. دیروز هر سکه بهار آزادی به بهای یک میلیون و دو هزار تومان معامله شد که افزایشی ۲۷ هزار تومانی نسبت به آخرین روز کاری هفته قبل داشت. با اینکه نرخ غالب فروش سکه بیشتر از یک میلیون تومان بود، برخی فروشندگان قیمت فروش سکه خود را پایین‌تر از این قیمت اعلام کردند. بخشی از افزایش قیمت سکه ناشی از عبور نرخ هر گرم طلای ۱۸عیار از مرز ۱۰۲ هزار تومان بود. پنج‌شنبه گذشته نرخ هر گرم طلای ۱۸ عیار به بالای ۱۰۰ هزار تومان رسید و در اولین روز هفته نیز این نرخ به افزایش خود ادامه داد. به نظر می‌رسد عامل اصلی افزایش عبور نرخ هر گرم طلای ۱۸ عیار از مرز ۱۰۰ هزار تومان و افزایش قیمتی سکه، بالا رفتن بهای اونس و دلار طی هفته قبل باشد. با وجود افزایش قیمتی سکه حباب قیمتی این فلز گرانبها منفی و ارزش ذاتی سکه بیشتر از قیمت بازار است. محاسبات «دنیای اقتصاد» نشان‌می‌دهد که قیمت سکه بازار حدود ۲ هزار تومان کمتر از ارزش ذاتی سکه است.