معاون نظارتی بانکمرکزی مطرح کرد
گذار از دستورالعمل نظارتی بال ۱ به بال ۳
همایش کفایت سرمایه مبتنیبر توافقنامههای بال ۲ و ۳ با حضور حمید تهرانفر معاون نظارتی بانکمرکزی و جمعی از کارشناسان و صاحبنظران علوم بانکی برگزار شد. به گزارش سایت رسمی بانکمرکزی، تهرانفر با اشاره به این مطلب که سلامت مالی بانک و ایجاد تمهیدات برای دستیابی به آن یکی از معیارهای نظارت اصولی است، افزود: از جمله موانع موجود در حوزه نظارت بانکمرکزی طی سالهای گذشته، عدم ارائه تعریف دقیق و مشخص از وظایف و فعالیت این حوزه بوده است. معاون نظارتی بانکمرکزی ضمن تاکید بر نقش نظارتی بانکها بر بازار پول گفت: تا قبل از راهاندازی بانکهای خصوصی مباحث فعلی پیرامون ریسک نقدینگی، کفایت سرمایه و مدیریت ریسک مطرح نبود.
همایش کفایت سرمایه مبتنیبر توافقنامههای بال ۲ و ۳ با حضور حمید تهرانفر معاون نظارتی بانکمرکزی و جمعی از کارشناسان و صاحبنظران علوم بانکی برگزار شد. به گزارش سایت رسمی بانکمرکزی، تهرانفر با اشاره به این مطلب که سلامت مالی بانک و ایجاد تمهیدات برای دستیابی به آن یکی از معیارهای نظارت اصولی است، افزود: از جمله موانع موجود در حوزه نظارت بانکمرکزی طی سالهای گذشته، عدم ارائه تعریف دقیق و مشخص از وظایف و فعالیت این حوزه بوده است. معاون نظارتی بانکمرکزی ضمن تاکید بر نقش نظارتی بانکها بر بازار پول گفت: تا قبل از راهاندازی بانکهای خصوصی مباحث فعلی پیرامون ریسک نقدینگی، کفایت سرمایه و مدیریت ریسک مطرح نبود. لیکن با حضور بانکهای خصوصی در عرصه نظام بانکی توجه به مسائل سرمایه و کفایت سرمایه آنها بهطور جدی مطرح شد تا بتوان در جریان عملیات بانکی تمهیداتی برای مدیریت ریسک نقدینگی و اعتباری اندیشه کرد تا در هنگام بحران در نظر گرفته شود. وی افزود: بر این اساس، میزان سرمایه بانک و اجزای آن مورد توجه قرار گرفت و در اولین گام، بانکمرکزی نسبت به تعریف سرمایه و کفایت سرمایه بر اساس استانداردهای جهانی (توافقنامه بال) اقدام کرد. تهرانفر درخصوص تدوین آییننامه کفایت سرمایه بانکها در سالهای ۸۱ و ۸۲ خاطرنشان کرد: یکی از مواردی که در این آییننامه به آن پرداخته شده، محاسبه ذخیره مطالبات مشکوکالوصول عمومی سرمایه پایه یا سرمایه نظارتی است که توسط کمیته بال تعریف شده بود. معاون نظارتی بانکمرکزی با اشاره به توافقنامههای بال گفت: توافقنامه بال ۱ که در سال ۱۹۸۸ با هدف ارتقای ثبات مالی بانکهای کشورها مورد استفاده قرار گرفت، در سالهای دهه ۱۹۹۰ با انتقادات زیادی مواجه شد و با اصلاح رویههای آن توافقنامه بال ۲ ملاک عمل واقع شد.
وی در ادامه افزود: بحران مالی سالهای ۲۰۰۷ تا ۲۰۰۹ نیز توافقنامه بال ۲ را با چالش جدی مواجه و کشورها را به سمت تنظیم توافقنامه بال ۳ هدایت کرد؛ ولی این توافقنامه هنوز جنبه عملیاتی به خود نگرفته است. در کشور ما توافقنامه بال ۱ از سوی بانکمرکزی در سال ۱۳۸۲ در قالب بخشنامه به بانکها ابلاغ شد. تهرانفر گفت: توافقنامههای بال ۲ و ۳ به بانکها ابلاغ نشده و این گذار نیازمند ایجاد زیرساختهای فنی و حقوقی در شبکه بانکی است. معاون نظارتی بانکمرکزی با بیان اینکه سال ۲۰۰۷ سال پایانی اجرای آییننامه بال ۱ و شروع عملیاتی بال ۲ بود، افزود: این آییننامه در ایران هیچ وقت اجرایی نشد. مشکلات زیادی که در سالهای گذشته و بعد از اجرای توافقنامه بال ۲ برای بانکهای بعضا مطرح اروپایی و آمریکایی رخ داد، نشاندهنده عدم تامین نیاز بانکها با اجرای آییننامه بال ۲ بود. تهرانفر در ادامه بیان کرد: دستورالعمل بال ۳ تا سال ۲۰۱۹ مهلت اجرا دارد که البته عمل به این دستورالعمل کار سخت و دشواری است. از جمله کارهایی که برای اجرای این دستورالعمل در ایران باید انجام دهیم، تغییر نگرشها به سیستم بانکی و چگونگی نظارت بر آن است. معاون نظارتی بانکمرکزی گفت: یکی از اهداف اصلی معاونت نظارت در بانکمرکزی اجرای آییننامه بال ۲ و ۳ در سیستم بانکی ایران است و بانکمرکزی تمام تلاش خود را در این زمینه بهکار خواهد گرفت. حمید تهرانفر ضمن اشاره به برنامههای بانکمرکزی در زمینه اجرای آییننامههای یادشده، تاکید کرد: برنامه بانکمرکزی در حوزه ارتقای سیستمهای نظارتی در گام اول، تغییر نگرش به مقوله نظارت است. در این مسیر باید ترجیحات و دیدگاهها نسبت به بانکها را تغییر دهیم و بانک را بهعنوان نهادی مستقل معرفی کنیم. وی گفت: سلامت مالی بانک در گرو استقلال عملیاتی هر بانک است. بر اساس این گزارش، همایش کفایت سرمایه مبتنیبر توافقنامههای بال ۲ و بال ۳ چهارشنبه ۴ تیرماه در موسسه عالی آموزش بانکداری ایران برگزار شد.
ارسال نظر