سه گزارش آماری «سهماهه» از سوی بانکمرکزی در ۶ روز منتشر شد
ضرورت تدوین یک تقویم آماری
گروه بازار پول: بانک مرکزی در روزهای اخیر، حجم وسیعی از آمارهای اقتصادی را منتشر کرد که از یکسو بیانگر رویکرد جدید این نهاد در انتشار آمارهای بیشتر و سریعتر بود و از سوی دیگر، بیانگر این بود که «بینظمی و نبود زمانبندی دقیق» در انتشار آمارها که در دوره گذشته وجود داشت، تاکنون اصلاح نشده است. بررسیهای «دنیای اقتصاد» نشان میدهد که در کشوری مثل آمریکا با نظام آماری باسابقه، زمان انتشار آمارهای مهم کاملا از قبل مشخص و ثابت است و تمهیدات ویژهای نیز برای انتشار عمومی و همزمان آمارها صورت میگیرد تا از توزیع رانت به علت دسترسی خاص به آمارها جلوگیری شود.
گروه بازار پول: بانک مرکزی در روزهای اخیر، حجم وسیعی از آمارهای اقتصادی را منتشر کرد که از یکسو بیانگر رویکرد جدید این نهاد در انتشار آمارهای بیشتر و سریعتر بود و از سوی دیگر، بیانگر این بود که «بینظمی و نبود زمانبندی دقیق» در انتشار آمارها که در دوره گذشته وجود داشت، تاکنون اصلاح نشده است. بررسیهای «دنیای اقتصاد» نشان میدهد که در کشوری مثل آمریکا با نظام آماری باسابقه، زمان انتشار آمارهای مهم کاملا از قبل مشخص و ثابت است و تمهیدات ویژهای نیز برای انتشار عمومی و همزمان آمارها صورت میگیرد تا از توزیع رانت به علت دسترسی خاص به آمارها جلوگیری شود. ایجاد یک جدول زمانبندی دقیق برای آمارها، از یک سو به تقویت «شفافیت اقتصادی و آماری» کمک میکند و از سوی دیگر، موجب ایجاد «تعهد» برای نهاد منتشرکننده آمارها شود. در نتیجه، میتوان بهتدریج، جهت اصلاح نظام آماری کشور اقدام کرد و علاوهبر این، برخلاف دوره قبلی، درصورت تغییر مسوولان نهادها، امکان تغییر رویههای آماری بهسادگی امکانپذیر نخواهد بود. البته گزارشها حاکی از این است که بانکمرکزی در دوره جدید، اصلاح نظام آماری را بهصورت جدی در دستورکار دارد که میتواند با اصلاح ضعفهای دوره گذشته، به یکی از حرکتهای ماندگار در کارنامه بانکمرکزی در دوره فعلی تبدیل شود.
سه آمار سه ماهه در پنج روز
در روزهای گذشته بانکمرکزی تعداد زیادی از گزارشها و نشریات آماری خود را منتشر کرده و بهنظر میرسد روزهای آینده نیز آمارهای دیگری از گزارشهای باقیمانده، منتشر شود. این موضوع به دلیل انتشار بسیار نامنظم آمارها در دوره قبلی تا حدودی امیدوارکننده است و میتواند بهعنوان یکی از نشانههای بازگشت دستگاه کارشناسی و آماری کشور به مسیر درست تلقی شود، چراکه در سالهای گذشته، بعضا مشاهده میشد که بیش از دو سال در انتشار برخی از آمارهای خاص، تاخیر رخ دهد. با وجود این حرکت مثبت در انتشار بیشتر و سریعتر آمارهای اقتصادی، مسالهای که بهنظر میرسد هنوز بهاندازه کافی موردتوجه قرار نگرفته، «ضرورت تدوین یک تقویم آماری دقیق» برای اقتصاد کشور است.
در این زمینه، میتوان به انتشار چند شماره از گزارش «نماگرهای اقتصادی» در روزهای گذشته اشاره کرد. سایت رسمی بانکمرکزی، نشریه «نماگرهای اقتصادی بهار ۱۳۹۲» را چهارشنبه دو هفته پیش، «نماگرهای اقتصادی تابستان ۱۳۹۲» را شنبه یک هفته پیش و «نماگرهای اقتصادی پاییز ۱۳۹۲» را روز دوشنبه یک هفته پیش منتشر کرده است؛ یعنی طی ۶روز، سه شماره از یک نشریه «فصلی» منتشر شد. با وجود اینکه این موضوع میتواند بیانگر یک حرکت مثبت آماری برای شفاف کردن فضای اطلاعرسانی اقتصادی کشور باشد، اما همزمان نشان از نبود یک تقویم آماری در کشور دارد، البته در مثال خاص «نشریه نماگرهای اقتصادی»، یکی از دلایل بینظمی اخیر، میتواند این باشد که «سال پایه آمارهای مربوط به رشد اقتصادی»، از ۱۳۷۶ به ۱۳۸۳ تغییر یافته و همه آمارها و گزارشهای جدید و قبلی، مورد بازبینی قرار گرفته است و به همین دلیل، ممکن است اداره آمارهای بانکمرکزی خواسته باشد که بعد از نهایی شدن همه آمارها با سال پایه ۱۳۸۳، دست به انتشار گزارشهای آماری جدید از رشد اقتصادی بزند (گزارش «تحولات بخش واقعی اقتصاد در ۹ ماه نخست ۱۳۹۲» نیز روز یکشنبه هفته جاری منتشر شد). با این حال، بعضا گفته میشود رخدادهای دیگری نیز، گاهی موجب تاخیر انتشار آمارها میشود. بهعنوان مثال، بهنظر میرسد به دلیل اینکه «همایش سالانه سیاستهای پولی و ارزی» بانکمرکزی قرار بود در هفته آخر خردادماه برگزار شود، در روزهای منتهی به این همایش هیچ آمار جدیدی منتشر نشد و این ظن تقویت میشد که ممکن است نیت این بوده باشد که آمارهای جدید، نخستین بار در این همایش ارائه شود.
این روال در دوره گذشته بانکمرکزی به شدت مشهود بود. به خصوص با رسیدن به سالهای پایانی دولت دهم و منفی شدن رشد اقتصادی و صعود پیدرپی تورم، کمکم برخی از آمارها منتشر نمیشد و دیگر آمارها نیز، کاملا به شیوهای نامنظم انتشار عمومی مییافت. آمارهای باقیمانده نیز بهنظر میرسید که ابتدا فقط باید از سوی مسوولی مشخص، مثل رئیسکل بانکمرکزی، بیان شود، سپس در گزارشهای رسمی مکتوب منعکس شود. اما هیچ زمانبندی و نظم خاصی در انتشار آمارها به چشم نمیخورد.
زمانبندی و ملاحظات رانتی
این در حالی است که به گفته کارشناسان و به گواه تجربیات اقتصادهای پیشرفتهتر، در انتشار آمارها دو موضوع اصلی باید مراعات شود: «نظم و زمانبندی دقیق در انتشار» و دوم، «جلوگیری از توزیع رانت با اطلاع از آمارها پیش از انتشار عمومی». نگاهی به تجربه انتشار آمارهای اقتصادی در ایالاتمتحده آمریکا، این دو ضرورت را تا حدودی روشن میکند. در این کشور، مهمترین گزارشهای اقتصادی توسط دولت و در ساعت ۸:۳۰ صبح به وقت غرب آمریکا منتشر میشوند. آمارهای سالانه و ماهانه و بیشتر آمارهای هفتگی، از این قاعده پیروی میکنند و وقتی ساعت اعلام آنها مشخص است قطعا روز انتشار نیز معلوم است. همین حالا تمام آمار ریز و درشتی که بنا است در سالجاری میلادی اعلام شوند، روز و ساعت مشخصی را به خود اختصاص دادهاند؛ اما بهجز دقت، «شفافیت» اعلام آمار هم حائز اهمیت است. در هر زمانی پیش از این ساعت، اطلاعات اقتصادی نامعلوم است و درست پس از ساعت ۸:۳۰ گزارشها تبدیل به اطلاعاتی میشود که همه میتوانند از آن استفاده کنند. حفاظت از اطلاعات در واقع جلوی رانتخواری را میگیرد. آمار درست قرار میگیرد راس ساعت در پایگاههای مهم اینترنتی مثل بلومبرگ و رویترز قرار میگیرد و از این طریق در تمام رسانههای جهان منتشر میشود.
دغدغههایی درباره افراد درگیر در تهیه گزارشها وجود دارد، اما ساز و کار اعلام آمار نشانه نهایت تلاش برای جلوگیری از سوءاستفادههای احتمالی است. اعضای رسانهها تا ساعت ۸ دسترسی به آمار ندارند و پس از دریافت اطلاعات تحت تدابیر امنیتی اجازه نوشتن مقاله و تحلیل بر اساس آن آمار را پیدا میکنند. خبرنگاران و نویسندگان رسانهها ساعت ۸:۲۵ اجازه پیدا میکنند که وسایل ارتباطی خود مانند لپتاپها را روشن کنند. ساعت ۸:۲۹ مقامات دولت ساعت را با رصدخانه دریایی هماهنگ میکنند و یک دقیقه بعد اجازه انتشار دادهها، مقالات و تحلیلها را به اعضای رسانه میدهند.
دقت در زمان و شفافیت در نحوه اعلام گزارشها و آمار باعث میشود که فعالان و کارشناسان اقتصادی ایالاتمتحده و همه جهان دسترسی راحتی به اطلاعات داشته باشند. برخی از مهمترین آمارهایی که توسط وزارت کار آمریکا منتشر میشود عبارت است از: گزارشهای وضعیت اشتغال، شاخص بهای مصرفکننده، شاخص بهای تولیدکننده، شاخصهای بهای صادرات و واردات، بهرهوری و هزینه، شاخص هزینه استخدام. برخی از مهمترین شاخصهایی که اداره تحلیل اقتصادی منتشر میکند عبارت است از: آمار تولید ناخالص داخلی، توازن تجاری، درآمد شخصی و مخارج مصرف فردی. تمام این آمار در روز و ساعت مشخص منتشر میشوند.
زمانبندی دقیق برای ایجاد «تعهد»
بهنظر میرسد که بانکمرکزی با ایجاد یک جدول زمانبندی دقیق برای انتشار آمارهای اقتصادی میتواند گامی بلند نیز برای متعهد کردن سیاستگذاری پولی و بنیانگذاشتن یک رویه صحیح و غیرقابل تخطی در اطلاعرسانی، حتی برای سالهای آینده بردارد. این موضوع میتواند مزایای زیادی را برای اقتصاد کشور در پی داشته باشد. بهعنوان مثال، قابلیت برنامهریزی بیشتری با توجه به زمانبندی اعلام شده وجود خواهد داشت.
همچنین، بهتدریج با مشخص شدن فاصله زمانی انتشار آمارها با دوره مورد بررسی، میتوان برای کاهش این فاصله، اقدامات لازم را انجام داد. علاوهبر این، درصورتیکه انتشار آمارها به یک روال منظم از سوی بانکمرکزی تبدیل شود، این امر به یک مشخصه ساختاری بانکمرکزی تبدیل میشود و از اتکای رویهها به افراد نیز، جلوگیری میشود. در نتیجه میتوان انتظار داشت که حتی با تغییر مسوولان بانکمرکزی نیز، کار برای افراد جدید برای بر هم زدن رویه انتشار منظم آمارها، دشوار شود.
این اقدام میتواند به سادگی در مورد برخی از آمارهای موجود انجام شود. بهعنوان مثال در حال حاضر گزارش قیمتهای خردهفروشی مواد غذایی، بهصورت هفتگی منتشر میشود. این گزارش که آمارهای تا پنجشنبه هر هفته را در برمیگیرد، بهصورت نامنظم از روز یکشنبه تا چهارشنبه هفته بعدی منتشر میشود. زمان انتشار این آمار با یک برنامهریزی مناسب میتواند به یکشنبه یا دوشنبه تغییر یابد. یا مورد دیگر، گزارش نماگرهای اقتصادی است که اکنون تاخیری ۶ ماهه دارد. این آمار نیز میتواند بهصورت منظمتر، مثلا سه ماه بعد از دوره مورد بررسی، منتشر شود. درخصوص مهمترین مرجع آماری بانکمرکزی یعنی «بانک اطلاعات سریهای زمانی» نیز که از سال ۱۳۸۹ به بعد به روز نشده است، میتوان با طراحی مجدد این بخش، بهروز رسانی هر کدام از آمارهای آن را، منوط به «بهروزرسانی» گزارشی کرد که سریهای زمانی با استناد به آن تهیه میشود.
ارسال نظر