گزارشهای رسمی از روند ۲ دهه اخیر نشان میدهد
درجه تحلیل قدرت خرید خانوار
گروه بازار پول: گزارشهای بانک مرکزی نشان میدهد که طی ۲۳ سال گذشته، متوسط قیمتهای کالا و خدمات مصرفی ۷۲ برابر شده است. بررسی این آمار عنوان میکند که در این بازه زمانی، بهطور متوسط ارزش کالا و خدمات مصرفی در هر سال ۴/۲۰ درصد رشد کرده است. علاوهبر این افزایش بهای کالاها و خدمات در برخی کالاهای اساسی مانند خدمات بهداشتی و کالاهای خوراکی بیشتر از سایر کالاها بوده است. ﺷﺎﺧﺺ ﺑﻬﺎﻱ ﮐﺎﻻﻫﺎ ﻭ ﺧﺪﻣﺎﺕ ﻣﺼﺮﻓﻲ ﺩﺭ ﺍﻳﺮﺍﻥ ﻣﻌﻴﺎﺭ ﺳﻨﺠﺶ ﺗﻐﻴﻴﺮﺍﺕ ﻗﻴﻤﺖ ﮐﺎﻻﻫﺎ ﻭ ﺧﺪﻣﺎﺗﻲ ﺍﺳﺖ ﮐﻪ ﺗﻮﺳﻂ ﺧﺎﻧﻮﺍﺭﻫﺎﻱ ﺷﻬﺮﻧﺸﻴﻦ ﺍﻳﺮﺍﻧﻲ ﺑﻪ ﻣﺼﺮﻑ ﻣﻲﺭﺳﺪ.
گروه بازار پول: گزارشهای بانک مرکزی نشان میدهد که طی ۲۳ سال گذشته، متوسط قیمتهای کالا و خدمات مصرفی ۷۲ برابر شده است. بررسی این آمار عنوان میکند که در این بازه زمانی، بهطور متوسط ارزش کالا و خدمات مصرفی در هر سال ۴/۲۰ درصد رشد کرده است. علاوهبر این افزایش بهای کالاها و خدمات در برخی کالاهای اساسی مانند خدمات بهداشتی و کالاهای خوراکی بیشتر از سایر کالاها بوده است. ﺷﺎﺧﺺ ﺑﻬﺎﻱ ﮐﺎﻻﻫﺎ ﻭ ﺧﺪﻣﺎﺕ ﻣﺼﺮﻓﻲ ﺩﺭ ﺍﻳﺮﺍﻥ ﻣﻌﻴﺎﺭ ﺳﻨﺠﺶ ﺗﻐﻴﻴﺮﺍﺕ ﻗﻴﻤﺖ ﮐﺎﻻﻫﺎ ﻭ ﺧﺪﻣﺎﺗﻲ ﺍﺳﺖ ﮐﻪ ﺗﻮﺳﻂ ﺧﺎﻧﻮﺍﺭﻫﺎﻱ ﺷﻬﺮﻧﺸﻴﻦ ﺍﻳﺮﺍﻧﻲ ﺑﻪ ﻣﺼﺮﻑ ﻣﻲﺭﺳﺪ. ﺩﺭﺻﺪ ﺗﻐﻴﻴﺮ سالانه این شاخص، نرخ تورم را آشکار میسازد. محاسبه این شاخص براساس گروههای منتخب کالا و خدمات مصرفی با میانگین وزنی متفاوت است. این گروهها شامل «خوراکی و آشامیدنیها»، «دخانیات»، «پوشاک و کفش»، «مسکن و سوختهای مصرفی»، «اثاث، لوازم و خدمات مورد استفاده در خانه»، «بهداشت و درمان»، «حملونقل»، «ارتباطات»، «تفریح و امور فرهنگی»، «تحصیل»، «رستوران و هتل» و «کالا و خدمات متفرقه» است. در گزارشهای بانک مرکزی عنوان شده است که ﺍﻧﺘﺨﺎﺏ ﺍﻗﻼﻡ ﻣﺸﻤﻮﻝ ﺷﺎﺧﺺ ﺑﻬﺎﻱ ﮐﺎﻻﻫﺎ ﻭ ﺧﺪﻣﺎﺕ مصرفی که نماینده ﺗﻤﺎﻡ ﮐﺎﻻﻫا خدمات مصرفی شهرنشین است، بر اساس نتایج حاصل از بررسی مستقل با ﻋنوان «ﺑﺮﺭﺳﻲ ﺑﻮﺩﺟﻪ ﺧﺎﻧﻮﺍﺭ» ﺻﻮﺭﺕ ﻣﻲﮔﻴﺮﺩ.
۱۷۱ برابر شدن ارزش خدمات درمانی
آمارهای بانک مرکزی از سالهای ۶۹ تا ۹۲ حاکی از آن است که شاخص کالاها و خدمات مصرفی طی این مدت ۷۲ برابر شده است. این موضوع بیانگر این است که بهطور متوسط سطح قیمتها طی این ۲۳ سال۷۲ برابر شده است، اما این امکان وجود دارد که در برخی از «گروههای کالا خدمات مصرفی»، این رشد بیشتر و در برخی کالا و خدمات این رشد کمتر از این حد باشد. بررسیها نشان میدهد که طی این مدت، بیشترین رشد در گروه «بهداشت و درمان» رخ داده است. براساس این آمار، سطح قیمتها در گروه بهداشت و درمان طی سالهای ۶۹ تا ۹۲، ۱۷۱ برابر شده است. میتوان عنوان کرد که از سال ۶۹ تا ۹۲ بهطور متوسط در هر سال، ۱/۲۵ درصد به قیمتهای این گروه افزوده شده است.البته این افزایش قیمت، طی این مدت روند یکسانی نداشته، بهعنوان مثال در سالها ۸۹ تا ۹۲ سطح قیمتها در گروه بهداشت و درمان ۲ برابر (رشد ۱۰۰ درصدی) شده است. در این بازه سه ساله رشد متوسط قیمت حدود ۲۶ درصد بوده است.
علاوهبر گروه بهداشت و درمان، رشد متوسط قیمت در گروه «خوراکیها و آشامیدنیها» طی این مدت قابلتوجه بوده است، آمار بانک مرکزی حاکی از آن است که متوسط قیمتهای این گروه طی ۲۳ سال گذشته، بیش از ۱۰۷ برابر شده است، به بیانی دیگر اگر برای خرید یک کالای مشخص خوراکی در سال ۶۹، ۱۰۰ تومان هزینه میشد، این رقم در سال ۹۲ به ۱۰ هزار و ۷۰۰ تومان افزایش یافته است. شکل دیگر این معادله از منظر قدرت خرید به این معنا است که ۱۰ هزار ۷۰۰ تومان کنونی معادل ۱۰۰ تومان ۲۳ سال قبل برای خرید مواد خوراکی است؛ اما با بررسی این آمار طی ۲۳ سال گذشته میتوان عنوان کرد که در هر سال بهطور متوسط ۶/۲۲ درصد به قیمتهای این گروه افزوده شده است. روند افزایشی گروه خوراکی و آشامیدنی در سالهای اخیر نیز قابلتوجه بوده و متوسط قیمتهای آن در سالهای ۸۹ تا ۹۲، ۶/۲ برابر شده است؛ اما برخلاف رشد قابلتوجه قیمت در گروه خوراکیها و آشامیدنی و گروه بهداشت و درمان، متوسط بهای برخی گروهها مانند «ارتباطات» و «تفریح و امور فرهنگی» رشد کمتری (نسبت به سایر گروهها) داشتهاند. بر این اساس، طی ۲۳ سال گذشته، متوسط قیمتها در گروه ارتباطات ۱۲ برابر شده و متوسط رشد سالانه این گروه ۶/۱۱ درصد گزارش شده است. همچنین از سال ۶۹ تا ۹۲ متوسط سطح قیمت گروه تفریح و امور فرهنگی، ۲۳ برابر شده است که هر سال بهطور متوسط ۵/۱۴ درصد به آن افزوده شده است. این موضوع بیان میکند که طی این سالها، رشد متناسبی بین این گروهها برقرار نبوده است؛ بهنحویکه رشد بها در کالاهایی که بهعنوان نیاز اولیه و اساسی مردم بهشمار میآید، بهطور قابلتوجهی بالا بوده است، اما روند رشد قیمتها در کالاهایی که از لحاظ ضرورت در درجه پایینتری قرار میگیرد، کمتر بوده است.
رشد ناهمگون تورم ماهانه
یکی دیگر از نکات مهم در گزارشهای شاخص کالاها و خدمات مصرفی، روند رشد ماهانه طی ۲سال اخیر بوده است. آمار منتشر شده از گروههای کالاها و خدمات مصرفی، در ۲ سال گذشته نشان میدهد که «اثر شوک افزایش قیمت»، در همه گروه کالاها روند یکسانی نداشته است. با بررسی شاخص گروههای خدمات و مصرفی، میتوان دریافت که در برخی گروهها مانند، «خوراکیها و آشامیدنی»، «اثاث، لوازم و خدمات در خانه» و «مسکن، آب، برق و گاز و سایر سوختها» متاثر از متغیرهای کلان اقتصادی، رشد قیمتها بلافاصله آشکار شده است، حال آنکه این رشد قیمتی در برخی گروهها مانند «بهداشت و درمان» و «تحصیل» با یک تاخیر زمانی صورت میگیرد. بهعنوان مثال در بازه زمانی دی ماه سال ۹۱ تا فروردینماه سال ۹۲، سطح قیمتها در گروه خوراکیها و آشامیدنیها، بیش از ۲۴ درصد افزایش یافته است، حال آنکه در این بازه زمانی افزایش سطح قیمتها در گروه بهداشت و درمان حدود چهار درصد عنوان شده است. این موضوع، اما با گذشت چند ماه، کاملا روند معکوسی داشت، به این معنی که از سطح افزایش قیمت در گروه خوراکیها و آشامیدنیها، تا حدودی کاسته شده و به سطح قیمتها در گروه بهداشت و درمان افزوده شده است. بنابر آمار در بانک مرکزی، از فروردینماه تا تیرماه سال ۹۲ رشد سطح قیمتهای گروه خوراکی و آشامیدنی معادل چهار درصد عنوان شده است، اما در همین بازه زمانی افزایش شاخص قیمتها در گروه بهداشت و درمان حدود ۱۶درصد عنوان شده است. این بررسیها نشان میدهد که توزیع شوک افزایش قیمتی در گروهها، یکسان نبوده است. یکی از مهمترین دلایل این افزایش قیمتها، تاثیر رشد قیمتی در هزینه اولیه تهیه این کالاها خواهد بود، بهعنوان مثال، اقلام تشکیل دهنده گروه خوراکی و آشامیدنی، شامل انواع مواد غذایی مانند، غلات، گوشت، لبنیات، میوه خشکبار و سایر مواد خوراکی است که بخش عمدهای از این کالاها، کالاهای وارداتی است و اثر افزایش قیمت دلار، بر بهای تمام شده آنها به صورت آنی آشکار میشود. این احتمال نیز وجود دارد که افزایش قیمت ارز در سال گذشته، عرضه این کالاها را تحت تاثیر قرار داده و اضافه شدن این محدودیت، رشد آنی قیمت این کالاها را تشدید کرده است. عامل دیگر را میتوان «زمانبر بودن تولید کالاها» عنوان کرد. بهعنوان مثال، فرآیند تولید اتومبیل نسبت به تولید مواد خوراکی، در بازه زمانی بزرگتری انجام میگیرد و این احتمال وجود دارد که تاثیر افزایش کالاهای واسطهای در مواد خوراکی به مراتب زودتر آشکار شود.
عامل دیگر را میتوان «دستوری بودن افزایش قیمت» در برخی گروهها دانست. برای مثال، اجزای گروه بهداشت و درمان، را «خدمات پزشکی، دندانپزشکی و پیراپزشکی» تشکیل میدهند. در نتیجه، رشد قیمتی در این گروه، از طریق تعیین تعرفه این خدمات و متاثر از سیاستهای دستوری مسوولان خواهد بود. میتوان این امکان را در نظر گرفت که مسوولان اقتصادی برای کنترل نرخ تورم، افزایش قیمت تعرفهها را به بازه زمانی (این زمان با افزایش قیمت دیگر کالاها و خدمات همپوشانی نداشته باشد) دیگری موکول کنند. در نتیجه این موضوع باعث میشود که شوک افزایش قیمت در این گروهها نسبت به سایر گروههای کالا و خدمات مصرفی متفاوت باشد.
ارسال نظر