دنیای اقتصاد: فاصله قیمت «خرید» و «فروش» ارز در بازار آزاد به ۱۰ تومان کاسته شده است؛ درحالی‌که پیش از این فعالان بازار در واکنش‌ به قیمت‌های هیجانی بالای ۳۳۰۰ تومان، قیمت خرید را تا ۵۰ تومان کمتر از قیمت فروش درج می‌کردند. این عوامل نشان می‌دهد پس از التهابات ارزی اخیر، قیمت نهایتا در محدوده کنونی به ثبات رسیده و التهاب در بازار ارز فروکش کرده است. فاصله نرخ خرید و فروش حداقل شد

فروکش التهابات ارزی

گروه بازار پول: دلار روز پنج‌شنبه هم روی ۳۲۹۰ تومان ثابت ماند. در این روز فاصله قیمت خرید و فروش به ۱۰ تومان کاهش یافت که نشانه تمایل صرافان به ثبات در این سطح از تعادل قیمتی است.

بعد از چند هفته نوسان و بالا و پایین شدن قیمت، بازار آزاد ارز روی آرامش و ثبات به خود دید و صرافان مجبور نبودند مدام قیمت‌ها را روی تابلوها دستکاری کنند. شروع روند باثبات بازار از روز سه‌شنبه هفته گذشته آغاز شد که مطابق با پیش‌بینی‌های فعالان بازار بود. هر چند دلالان تا جایی که می‌توانستند تلاش کردند بازار یا به ثبات نرسد یا این اتفاق دیرتر رخ دهد. اما صرافان و فعالان بازار علاقه‌ای به ادامه روند بی‌ثبات و پرنوسان بازار نداشتند. نکته قابل‌تامل در این خصوص کاهش فاصله خرید و فروش در روز پنج‌شنبه نسبت به روز چهارشنبه است. روز چهارشنبه صرافان «فردوسی» دلار را ۳۲۹۰ تومان می‌فروختند، اما آن را ۳۲۶۵ تا ۳۲۷۵ تومان می‌خریدند که نشان می‌داد به قیمت ۳۲۹۰ تومان برای هر دلار هم زیاد باور ندارند و منتظر کاهش بیشتر در روزهای بعدی هستند. اما روز پنج‌شنبه با اینکه قیمت فروش دلار روی همان قیمت ۳۲۹۰ ثابت ماند آنها قیمت خرید را ۱۰ تومان افزایش دادند و در این روز دلار را به قیمت ۳۲۷۵ تا ۳۲۸۰ تومان خریدند. این موضوع می‌تواند نشان‌دهنده این باشد که فعالان بازار به تعادل نرخ دلار در این قیمت امیدوارتر از روزهای قبل شده‌اند.

تقویت ورودی انتظارات را کاهشی کرده است

روز چهارشنبه خبرهایی هم از ورود قریب‌الوقوع ارز حاصل از صادرات پتروشیمی به بازار منتشر شد. از طرف دیگر هم سخنگوی دولت از علاقه دولت به تک نرخی کردن ارز و ثبات قیمت دلار روی ۲۶۵۰ تومان گفته است. مجموعه این عوامل باعث شده انتظارات بازار هم کاهشی باشد البته نه کارشناسان و نه فعالان بازار فعلا از اینکه قیمت دلار در آینده نزدیک به پایین‌تر از ۳ هزار تومان برسد پیش‌بینی ندارند و موضع‎گیری سخنگوی دولت را بیش از حد خوش‌بینانه و مغایر با واقعیت‌های بازار و شرایط اقتصاد کلان می‌دانند. آنها معتقدند در شرایط فعلی روند منطقی بازار این است که دلار روی ۳۲۰۰ تا ۳۳۰۰ تومان به ثبات برسد. بازار نه ظرفیت و زمینه لازم را برای ایجاد بورس‌بازی و سفته‌بازی دارد و نه توان اینکه کاهش‌های شدید را تجربه کند. به نوعی از دیدگاه تحلیلگران سطح فعلی قیمت دلار با توجه به مجموعه عوامل کاهشی و افزایشی تاثیرگذار بر بازار، یک سطح منطقی است. البته این پیش‌بینی‌ها با فرض ثبات شرایط و عوامل فعلی است.

کاهش قیمت سکه و طلا

روز پنج‌شنبه قیمت سکه و طلا کاهشی بود. سکه تمام بهار آزادی با ۱۲ هزار تومان کاهش نسبت به روز چهارشنبه به ۹۹۱ هزار تومان رسید. نیم سکه هم ۸ هزار تومان نسبت به روز قبل‌تر کاهش قیمت داشت. به این ترتیب قیمت‌ها در بازار سکه و طلا در بازار متاثر از ثبات قیمت دلار و کاهش قیمت طلای جهانی، کاهش یافت و با اینکه یک هفته سکه بالای یک میلیون تومان ایستاده بود باز هم به زیر یک میلیون تومان رسید. مجموعا روند هفته گذشته را می‌توان نوعی پیروزی برای صرافان و مکانیزم بازار در مقابل دلالان به حساب آورد.

التهاب ارزی فروکش کرد