دعوت از شرکت‌های ایرانی برای حضور در موسسه تامین‌مالی بانک توسعه اسلامی

فاطمه بهادری - بانک توسعه اسلامی، موسسه تامین مالی و تجاری بین کشورها (ITFC) را با سرمایه اولیه ۵۰۰میلیون دلار تاسیس می‌کند. ۲۵۰میلیون دلار از سرمایه این موسسه را بانک توسعه اسلامی و مابقی آن را کشورهای اسلامی عضو تامین می‌کنند. مهندس طهماسب مظاهری نماینده ایران در بانک توسعه اسلامی و مدیرعامل بانک توسعه صادرات ضمن بیان این مطلب گفت: ایران با ۶۹هزار و ۴۷۲سهم و در مجموع ۷/۸درصد از کل سهام بانک توسعه اسلامی چهارمین سهامدار این بانک است.

وی افزود: بانک توسعه اسلامی برای توسعه همکاری بین کشورهای عضو ، موسسه تامین مالی و تجاری بین کشورها را در ۲۴فوریه (۵اسفند) سال جاری تاسیس می‌کند.

مظاهری با تاکید بر اینکه همه شرکت‌های تجاری کشورهای عضو هم می‌توانند سهامدار موسسه تامین مالی و تجاری بین کشورهای عضو بانک توسعه اسلامی باشند اظهار داشت: همه شرکت‌های تجاری و سرمایه‌گذاری ایرانی نیز می‌توانند سهام این موسسه را خریداری کنند.

وی وظیفه این موسسه را توسعه مبادلات تجاری بین کشورهای عضو بانک توسعه اسلامی اعلام کرد و گفت: محدودیت تامین منابع مالی در تجارت بین کشورهای عضو باعث شد تا بانک توسعه اسلامی به فکر تاسیس این موسسه بیفتد.

مظاهری تصریح کرد: تا به حال بانک توسعه صادرات با ۲۵میلیون دلار، بانک اقتصاد نوین ، پارسیان شرکت سرمایه‌گذاری خارجی ایران، (IFIC) و یکی از شرکت‌های بیمه داخلی برای عضویت در موسسه فوق‌ اعلام آمادگی کرده‌اند.وی حداقل سرمایه‌گذاری در این موسسه را یکصد هزار دلار اعلام کرد و افزود از ۰ ۲۵میلیون دلار از سهم کشورهای عضو در موسسه معادل ۴۶میلیون دلار سهم هنوز واگذار نشده است .

نماینده ایران در بانک توسعه اسلامی اظهار داشت: تنها در برخی از نهادهای وابسته به بانک توسعه اسلامی، شرکت‌های داخلی کشورهای عضو نیز می‌توانند عضویت داشته باشند. به عنوان نمونه بانک‌های ملی و کشاورزی ایران در ICD عضویت دارند.

وی در عین حال از شرکت‌های مشاوره‌ای که مایل به حضور در طرح‌ها و مناقصه‌های بانک توسعه اسلامی هستند دعوت کرد تا با حضور در مناقصه‌های این بانک به عنوان مشاور اجرایی سند چشم‌انداز ۱۵ساله حضور یابند.

مظاهری تصریح کرد: در طول سه سال گذشته برخی اعضا از جمله ایران به بانک توسعه اسلامی پیشنهاد دادند که از سویی با توجه به تحولات اقتصادی دنیا و توسعه صنعت بانکداری و از سوی دیگر با توجه به برنامه‌های اصلاح ساختاری کشورهای عضو که در حال اجرا است، این بانک نقش خود را ارزیابی و باز تعریف کند.

وی ادامه داد: سوالی که در اجلاس سالانه و مجمع بانک توسعه اسلامی مطرح شد این بود که آیا این بانک تنها تعدادی پروژه اجرا کند یا وظیفه‌ای فراتر از آن دارد؟

مدیرعامل بانک توسعه صادرات افزود: متعاقب اجلاس سالانه بانک توسعه اسلامی، کمیته‌ای به عنوان کمیته چشم‌انداز ۱۴۴۰ در بانک توسعه اسلامی تشکیل شد که افقی ۱۵ساله را برای این بانک ترسیم می‌کرد.

وی گفت: در سند چشم‌انداز ۱۴۴۰ بانک توسعه اسلامی که متن آن در سایت بانک موجود است، تصویری از وضعیت امروز وافق ۱۵ساله بانک ارائه شده تا در کنار انجام پروژه‌های زیربنایی در کشورهای سهامدار، وظیفه همراهی و توانمندسازی دولت‌های عضو برای استفاده از منابع به عهده گرفته شود.

به گفته مظاهری در راس وظایف افزایش توانمندسازی کمیته چشم‌انداز ، توانمندی نیروهای انسانی و آموزشی قرار دارد تا چه در سطح آموزش سواد و یا افزایش سطح عمومی بهداشت فعالیت‌هایی انجام شود.

وی در ادامه تصریح کرد: برنامه‌های آموزشی‌ای برای کشورهای عضو طرح‌ریزی شده است که بر روی ظرفیت‌های آموزشی خود کشورها تاکید دارد. برخی کشورها مانند ایران، ترکیه، مصر و امارات و.... که ظرفیت‌های خوبی در این زمینه دارند می‌توانند در برنامه فوق شرکت کرده و به صورت آموزشی‌های آنلاین و با استفاده از ابزارهای مخابراتی رایانه‌ای در این فعالیت‌ها شرکت کنند.

نماینده ایران در بانک توسعه اسلامی اظهار داشت: در سند چشم‌انداز بانک، کمک فنی و اجرایی به کشورهای عضو در جهت اصلاح ساختاری ارائه خواهد شد تا به نسبت تجربیات کشورهایشان به اصلاحات بپردازند.

وی با بیان اینکه بانک توسعه اسلامی برای اجرای برنامه چشم‌انداز، از شرکت های مشاوره کشورها استفاده خواهد کرد افزود: شرکت‌های مهندسی مشاور ایرانی نیز می‌توانند جداگانه و یا مشترکا در مناقصه‌های بانک شرکت کرده و در این امور سهیم شوند.

مظاهری با تاکید بر اینکه بانک توسعه اسلامی به تازگی رتبه برتر AAA را در جهان کسب کرده و در سال‌جاری نیز رتبه دیگری را می‌گیرد گفت: این رتبه‌بندی‌ها به بانک کمک می‌کند تا با توجه به ریسک پایینی که دارد منابع ارزان‌تری را برای کشورهای عضو تامین کند.

وی اظهار داشت: در حال حاضر بانک توسعه اسلامی ۱۵میلیارد دینار اسلامی سرمایه دارد که با افزایش سرمایه این رقم را به ۳۰میلیارد دینار اسلامی خواهد رساند. افزایش سرمایه بانک توسط اعضا و ظرف ۳سال محقق می‌شود. سهم ایران در این افزایش سرمایه نیز به زودی توسط مجلس به تصویب می‌رسد.

هر دینار اسلامی (ID) معادل یک SDR است که در حال حاضر ۳/۱دلار است.

مدیرعامل بانک توسعه صادرات با بیان اینکه افزایش سرمایه بانک توسعه اسلامی امکان می‌دهد تا منابع ارزان بازار را جذب کند افزود: جذب منابع ارزان شرایط مناسبی به کشورهای عضو می‌دهد.

وی مجموع طرح‌های مصوب ایران در بانک توسعه اسلامی برای دریافت تسهیلات را یک‌میلیارد و ۳۰۰میلیون دلار اعلام کرد که ۳۰۰میلیون دلار آن هزینه شده است.

مظاهری ادامه داد: در هفته جاری بانک توسعه اسلامی ۷۰میلیون دلار برای سرمایه‌گذاری طرح و توسعه و ۱۹میلیون دلار به عنوان سرمایه در گردش به فولاد خوزستان تسهیلات داده است که این وام بدون تضمین بازپرداخت از طرف دولت به فولاد خوزستان داده می‌شود.

به گفته وی چندی پیش بانک توسعه اسلامی وام‌دیگری را به شرکت ایران‌خودرو داده بود.