علیرضا لوعالیان تمیجانی*

چندین سال است که در بانکداری روز دنیا روش‌های پرداخت تسهیلات تغییر یافته است و می‌توان با جرات ابراز نمود که در کشورهای صاحب بانکداری نوین دیگر از روش‌های سنتی و مناسبات سیاسی و اقتصادی خاص که باعث پرداخت بی‌رویه تسهیلات بدون توجه به شخصیت و ظرفیت فرد می‌شود، خبری نیست. متاسفانه بانک‌ها در سال‌های اخیر با توجه به پرداخت تسهیلات تکلیفی و غیرتکلیفی فراوان که از محل اعتبار بودجه تبصره‌های گوناگون و وجوه اداره شده و نیز منابع داخلی پرداخت نموده‌اند دارای مقادیر بسیار نجومی مطالبات سررسیده و معوق می‌باشند که یکی از مشکلات عمده بانک‌ها در ادامه حیات خویش می‌باشد.

از آنجا که روش پرداخت تسهیلات در ایران کاملا سنتی و بدون نگرش جدید می‌باشد، باعث شده تا تعداد مراجعات مشتریان به خاطر دریافت تسهیلات بسیار زیاد باشد و این مساله باعث شده است که فاصله زمانی زیادی بین ارائه درخواست تسهیلات و دریافت آن واقع شود.

البته آنچه که صاحب این قلم را وادار به نوشتن این یادداشت نموده است، بیشتر مراحل دریافت تسهیلات است و در مورد باید و یا نباید این کار و پرداخت تسهیلات بی‌رویه که باعث بدهی بی‌اندازه مردم و حجم عظیم مطالبات بانک شده است، بحث به یادداشت دیگری موکول خواهد شد.

اما در‌خصوص دریافت تسهیلات باید گفت که در شرایطی که ما انتظار داریم رو به سوی بانکداری نوین حرکت نماییم لزوم تهیه یک نرم‌افزار جامع اعتباری به نظر می‌رسد که بتوان با توجه به اطلاعات ورودی از جمله فاکتورهایی مانند درآمد ماهیانه و توان بازپرداخت اقساط و شخصیت و ظرفیت هر فرد مقدار تسهیلات قابل دریافت او را مشخص نمود.

باید توجه داشت که تهیه این نرم‌افزار از طرفی پرداخت‌های سلیقه‌ای و بی‌رویه را کنترل می‌نماید و از طرف دیگر مردم را نیز زیر بار تسهیلاتی که در حد ظرفیت مالی و توان بازپرداختشان نیست نخواهد برد.

همچنین بانک‌ها نیز با توجه به نگرش جدید می‌توانند با خیالی آسوده از بازپرداخت تسهیلات نسبت به پرداخت تسهیلات به مشتریان با خیال راحت اقدام نمایند و با وصول به موقع اقساط تعداد بیشتری از مشتریان از تسهیلات بانکی استفاده خواهند نمود.

*کارشناس مدیریت امور بانکی

Loalian_@yahoo.com