عمده‌ترین علت آتش‌سوزی شهر تهران نواقص تاسیسات برق است

لیلا اکبرپور - آیا می‌دانید شرکت‌های بیمه دولتی تنها در ۳ماه اول امسال معادل ۷۶میلیارد و ۲۴۹میلیون ریال در رشته آتش‌سوزی خسارت پرداخت کرده‌اند. که این خسارت بابت حوادث در واحدهای صنعتی به مبلغ ۱۵میلیارد و ۲۶میلیون ریال و واحدهای غیرصنعتی، مسکونی و انبارها به مبلغ ۶۱میلیارد و ۲۲۳میلیون ریال بوده است.

سهم بیمه ایران در پرداخت مجموع این خسارت معادل ۴۹میلیارد و ۴۰۲میلیون ریال، سهم بیمه آسیا معادل ۱۴میلیارد و ۳۲۱میلیون ریال، سهم بیمه البرز معادل ۱۰میلیارد و ۸۸میلیون ریال و سهم بیمه دانا معادل ۲میلیارد و ۴۵۶میلیون ریال است.

آمار مذکور موجب شد تا در حاشیه مراسم قدردانی بیمه ایران از ماموران سازمان آتش‌نشانی گفت‌وگویی را با براتی معاون حفاظت و پشتیبانی این سازمان انجام دهیم که در ادامه می‌آید: آقای براتی، سال گذشته هم در چنین شبی با دنیای اقتصاد گفت‌وگویی داشتید و از برنامه‌های خود گفتید، طی یک سال گذشته به تحقق چند درصد از برنامه‌های خود دست یافتید؟

چنانچه به خاطر داشته باشید در سال گذشته اعلام کردم که سازمان آتش‌نشانی در پی تاسیس ایستگاه‌های بیشتری در شهر تهران است، که توانستیم طی یک سال گذشته ۱۲ایستگاه دیگر در شهر تهران احداث کنیم که با توجه به شرایط پایتخت، کار بسیار سختی بود و با همکاری و حمایت شهرداری تهران انجام شد.

اکنون وضعیت ایستگاه‌های تهران به استاندارد بین‌المللی رسیده است؟

در حال حاضر تهران دارای ۷۶ ایستگاه است که استاندارد آن وجود ۱۲۰ایستگاه می‌باشد، که با مدیریت جدید ایمنی شهر تهران و حمایت شهرداری حداکثر تا ۲سال آینده شمار ایستگاه‌های فوق به ۱۲۰ می‌رسد و ماموران در حداقل زمان ممکن خود را به حریق می‌رسانند، البته مشارکت تمام نهادها در تجهیز این سازمان مفید خواهد بود.

برنامه جدید دیگری دارید؟

بله، برای توسعه و فرهنگ خودامدادی و مهار دامنه خسارت آتش‌سوزی در طرح جدیدی با تاکسیرانی همکاری خواهیم داشت. تاکسی‌داران شهر تهران به عنوان آتش‌نشانان افتخاری به صورت رایگان کپسول آتش‌نشانی را در خودرو خود نصب می‌کنند و از آنجا که در تمام معابر شهر حضور دارند با دیدن حادثه می‌توانند در اولین فرصت نسبت به مهار آتش اقدام کنند. هر راننده تاکسی در قبال مهار آتش مبلغ ۳۰هزار تومان پاداش از سازمان آتش‌‌نشانی دریافت می‌کند که البته اجر معنوی آن بسیار بیشتر خواهد بود.

برای فرهنگ‌سازی خدمات ایمنی و پیشگیری از حوادث چه برنامه‌ای دارید؟

ارتباط با رسانه‌ها و انعکاس اخبار به مقامات و مردم از دیگر برنامه‌های ما است یا مانند آیینه‌ای حوادث شهرمان را به نمایش بگذاریم. از سوی دیگر دانشکده ایمنی در حال تکمیل‌شدن است تا رشته‌های مرتبط با ایمنی، پیشگیری و بحران آموزش داده شود.

پوستری با عنوان «توسعه ایمنی ساختمان‌های بلند» در برخی از برج‌ها و ساختمان‌های مسکونی شهر نصب شده و در دیگر برج‌ها نصب خواهد شد تا افراد با تمام موارد پیشگیری از حوادث آشنا شوند. در این پوسترها ۱۲مورد از نکاتی که باید برای ایمنی ساختمان‌ها رعایت شود طراحی شده است.

ایران در استانداردهای ایمنی از کشورهای دیگر خیلی عقب است؟

اجازه دهید ایران را با ژاپن مقایسه کنیم، کشور ما از نظر مخاطرات و خسارت‌هایی که در طول تاریخ رخ داده با ژاپن شباهت زیادی دارد، اما از نظر برنامه و راهکارهایی برای پیشگیری از حوادث در ایران هیچ کار اصولی مانند ژاپن انجام نشده است و متاسفانه دستاورد قابل توجهی نداریم. البته با مشارکت نهادها و سرمایه‌گذاری‌ها می‌توان به استانداردها دست یافت.

در تهران روزانه تلفن ۱۲۵ چند بار به صدا درمی‌آید؟

به‌رغم تمام توضیحات در خصوص تلفن ۱۲۵ و تاکید بر استفاده از این شماره در موارد خاص اما باز هم همشهریان برای موارد دیگر این خط را اشغال می‌کنند. اما طبق آمار تلفن‌های حوادث واقعی طی یک سال میانگین ۱۰ تا ۱۵هزار خبر حریق داریم که روزانه می‌شود ۵۰تماس. البته در بسیاری از حوادث افراد آشنایی از خدمات آتش‌نشانی ندارند و به گمان هزینه‌بر بودن آن سعی می‌کنند خودشان حریق را مهار کنند و قطعا تلفنی به ما نمی‌شود که اگر این حوادث را در نظر بگیریم آمار حریق در شهر تهران بسیار بالا است.

علل عمده آتش‌سوزی‌ها چیست؟

بیشتر حوادث، ناشی از نواقص تاسیسات برق است. متاسفانه نواقص شبکه برق‌رسانی بالاترین علت آمار آتش‌سوزی را به خود اختصاص داده است و بعد از آن حوادث رانندگی و آتش‌سوزی ناشی از آن بسیار نگران کننده است. توجه داشته باشید که حوادث آتش‌سوزی در فصل‌های سال فرق می‌کند، در گرما تعداد حریق در فضای سبز بیشتر است و در فصل سرما تعداد حریق در ساختمان‌ها و منازل بیشتر است.

اکنون در آغاز فصل پاییز هستیم و هوا کم‌کم سرد می‌شود، در این فصل متاسفانه هزاران نفر تلفات جانی به خاطر استنشاق گاز منواکسیدکربن که از سوخت ناقص تولید می‌شود، داریم. این گاز از دودکش‌ها نشت می‌کند و به راحتی جان افراد را می‌گیرد.

از نظر شما «محل ایمنی» چه مکانی است و چه ویژگی‌هایی دارد؟

محل امن باید در زمینه‌های مختلف و نه تنها در سیستم‌ها و تجهیزات در رابطه با کانون‌های خطر تدابیر مناسبی اتخاذ و به نوعی بروز خطرات رفع شده باشد. ایمن‌سازی برق، از بین بردن کانون خطر، نصب درست دودکش‌ها و منابع حرارتی از ویژگی‌های محل امن است.

وضعیت امداد هوایی تهران چگونه است، سال گذشته شما از وجود تنها ۲ هلی‌کوپتر استیجاری ارتش نام بردید؟

تلاش‌های زیادی برای استفاده از بالگردهای مناسب با موقعیت تهران انجام شده و به زودی به نتیجه می‌رسد. در واقع مدیریت فرماندهی حریق از بالای شهر تهران مساله‌ای است که با تربیت نیروهای ویژه و تجهیز امکانات در دست بررسی است.

یکی از اتفاقات ناگوار سال گذشته سقوط هواپیمای سی-۱۳۰ بود که در مجتمع مسکونی توحید اتفاق افتاد، همان‌طور که می‌دانید بلوکی که هواپیما با آن برخورد کرد دارای ۱۰۵ نفر بود که امداد هوایی سازمان آتش‌نشانی و نیروهای زمینی در دقایق اولیه این حادثه خود را به محل رساندند و تمام ساکنان بلوک جان سالم از واقعه ناگوار به در بردند، کمک به این افراد برگ زرینی در کارنامه آتش‌نشانی تهران است.