دکتر همتی بررسی کرد
تاثیر بانکداری الکترونیک بر ضریب فزاینده
گروه بنگاهها- رشد متناسب پایه پولی و بانکداری الکترونیکی تاثیر توسعه بانکداری الکترونیکی بر ضریب فزاینده نقدینگی را بی اثر کرده است. دکتر عبدالناصر همتی مدیرعامل بانک سینا در نشست سوم همایش بانکداری اسلامی در روز دوشنبه ۲۰ شهریور ماه مقالهای تحت عنوان «ارزیابی اثر توسعه بانکداری الکترونیک بر پایه پولی و ضریب فزاینده نقدینگی کشور» ارائه داد.
در این مقاله با اشاره به اینکه حجم نقدینگی و میزان رشد سالانه آن به عنوان یکی از چالش برانگیزترین جستارهای اقتصادی همواره مورد نظر محافل اقتصادی و بانکی کشور بوده، آن را تحت تاثیر دو عامل پایه پولی و ضریب فزاینده نقدینگی دانسته است. دکتر همتی در این مقاله تاکید کرد: هر اندازه ضریب فزاینده نقدینگی بزرگتر باشد، برای افزایش نقدینگی لازم در جامعه نیاز کمتری به افزایش پایه پولی وجود خواهد داشت. به این معنا که افزایش نقدینگی میتواند با کاهش آثار نامطلوب ناشی از گسترش پایه پولی همراه باشد.
دکتر عبدالناصر همتی از جمله عوامل مؤثر در افزایش ضریب فزاینده نقدینگی را توسعه بانکداری الکترونیک و استفاده از پول الکترونیکی دانسته و در مقاله خود آورده است: با توسعه بانکداری الکترونیک و استفاده از پول الکترونیکی، تقاضا برای اسکناس کاهش یافته و میتوان انتظار داشت که برای افزایش مقدار معینی نقدینگی، نیاز به افزایش پایه پولی کمتری وجود داشته باشد.
مدیرعامل بانک سینا تاکید کرد: با توجه به آنکه حجم پول الکترونیکی در مقایسه با سایر انواع پول خیلی اندک است تاثیر آن بر سیاستهای پولی به طور قطع قابل پیشبینی نیست اما کارشناسان بانک مرکزی و اقتصاددانان باید تلاش کنند اثرات آن را قبل از آنکه اهمیت بیشتری پیدا کند، پیشبینی نمایند.
دکتر همتی در این مقاله تاثیر بانکداری الکترونیکی و در پی آن توسعه پول الکترونیکی را بر شاخصهای بازار پولی نظیر میزان نیاز به مسکوک و اسکناس و از آن طریق ضریب فزاینده نقدینگی، تغییر حجم پول و نقدینگی و نیز سرعت گردش پول را ارزیابی و مورد تجزیه و تحلیل قرار داد.
بر اساس نتیجهگیری دکتر همتی در مقاله ارائه شده به علت رشد متناسب پایه پولی و انتشار مسکوک و اسکناس در طول دوره مورد بررسی (۱۳۹۰-۱۳۸۳) عملا رشد بانکداری الکترونیکی و کارتهای اعتباری و برداشت نتوانستهاند از حجم اسکناس و مسکوک بکاهند و لذا رشد بانکداری الکترونیکی تاثیری بر ضریب فزاینده نقدینگی نداشته است.
مدیرعامل بانک سینا همچنین تاکید کرد: با توجه به پایین بودن ضریب فزاینده نقدینگی در اقتصاد ایران و اعمال سیاستهای پولی انبساطی، گسترش پایه پولی به یکی از معضلات بازار پول تبدیل شده است.
دکتر همتی ایجاد زمینه لازم برای توسعه پول الکترونیکی و امکان به کارگیری تجهیزات پرداخت الکترونیکی در مراکز خرده فروشی، سیستمهای حمل و نقل عمومی و غیره را به منظور کاهش تقاضای اسکناس مورد تاکید قرار داد.
ارسال نظر