عملیات بانکی مشتریان در شعبه به 20‌درصد کاهش می‌یابد

در حال حاضر ۸۰‌درصد عملیات بانکی مشتری در شعب انجام می‌شود، در راستای برنامه‌ریزی‌های انجام شده این میزان تا پایان سال ۸۸ به ۲۰‌درصد کاهش خواهد یافت. به گزارش خبرگزاری مهر، ‌دبیر کارگروه خدمات بانکداری نوین در یک نشست مطبوعاتی با اشاره به اهداف الکترونیکی کردن خدمات بانکی در کشور،‌ افزود:‌ به منظور الکترونیکی کردن خدمات بانکی در مرداد ماه سال‌جاری سه هدف عمده یعنی تضمین دسترس پذیری کافی برای مردم به خدمات بانکی، بهبود کیفیت خدمات بانکی و جبران خسارت‌های مالی برای سیستم بانکی ترسیم و برای هر یک برنامه‌ریزی‌هایی صورت گرفت.

فاطمی ‌با اشاره به ترسیم یک مدل توسعه‌ای در این جهت برای سیستم بانکی، تصریح کرد: با توجه به ناقص بودن چرخه تبدیل پول فیزیکی به پول الکترونیکی در کشور یک برنامه‌ریزی سه ساله برای کشور در این جهت تهیه شد.

وی اضافه کرد: براساس ارزیابی روند الکترونیکی شدن خدمات بانکی در ۴ کشور در حال توسعه هم سطح ایران، یک برنامه‌ریزی برای سیستم بانکی طراحی شد تا طی سه سال بستر توسعه پول الکترونیکی همسان و همسو با این کشورها در ایران رشد یابد.

به گفته دبیر کارگروه خدمات بانکداری نوین تضمین اجرای این برنامه توسط مجمعی است که برای تمام بانک‌ها تشکیل شده و با پیگیری‌های سازمان حسابرسی و وزارت امور اقتصادی و دارایی اجرایی خواهد شد.

وی اهداف رشد خدمات بانکی طی سه سال آینده تا پایان سال ۸۸ را در بخش کارت‌های الکترونیکی ۵۱‌درصد، خودپردازهای بانکی ۵۹‌درصد و در بخش پایانه‌های فروش را ۶۱‌درصد ذکر کرد.

فاطمی‌ یکی دیگر از اهداف خدمات بانکداری الکترونیکی در کشور که تا پایان سال ۸۸ عملیاتی خواهد شد را مجهز شدن تمام نقاط کشور به خدمات بانکداری الکترونیک و دستگاه‌های خودپرداز دانست.

وی مهم‌ترین عامل یا ابزارتوسعه پول الکترونیکی را کارت اعتباری عنوان کرد و افزود: با کارت اعتباری امکان دریافت پول نقد نیست و باید به سمت کارت‌های اعتباری پیش برویم.

دبیر کارگروه خدمات بانکداری نوین یکی از خلاء‌های کشور در بخش بانکی را کارت کیف پول عنوان کرد و گفت: اگر امروز ۸۰‌درصد عملیات بانکی در شعبه انجام می‌شود طی سه سال آینده این روند باید بالعکس شده و تنها ۲۰‌درصد عملیات بانکی مشتری از طریق مراجعه به بانک انجام شود و بقیه به صورت اینترنتی و تلفنی باشد.

وی ادامه داد: همچنین تا پایان سال ۸۸ باید حدود ۷۵‌درصد عملیات دریافت و پرداخت که درحال حاضر در شعبات انجام می‌شود به ۵۰‌درصد کاهش یابد.