مدیرکل اداره شتاب بانک مرکزی اعلام کرد:
خطای ۲۰درصدی خودپردازها در شبانه روز
فاطمه بهادری- حدود ۲۰-۱۵درصد از تراکنشهای دستگاههای خودپرداز به صورت خطا انجام میشود. یعنی از هر پنج تراکنش در این دستگاهها یک تراکنش به صورت نادرست انجام میشود. البته محاسبه میزان خطا در دستگاهها به صورت زمانهای سرویسدهی به مشتری تقسیم بر ۲۴ ساعت میشود. بنابراین میتوان گفت ۲۰-۱۵درصد از شبانهروز دستگاههای خودپرداز قادر به پول دادن به مشتریان نیستند. به گفته مهران شریفی، مدیرکل اداره شتاب بانک مرکزی تعداد تراکنشهای خودپردازها در بهمنماه امسال به ۴۰میلیون و ۶۶۰هزار رسید که نسبت به دیماه با ۲۳میلیون و ۲۳۱هزار و ۱۹۸ تراکنش از افزایش برخوردار بود.
به طور متوسط هر دستگاه خودپرداز از میان ۷هزار و ۱۵۰ دستگاه موجود در کشور ۱۹۰ تراکنش در روز انجام داده است. کل پرداختیهای این دستگاهها در بهمنماه ۹هزار و ۲۰۳میلیارد ریال بود که به نسبت ۸هزار و ۳۴۰میلیارد ریال در دیماه افزایش داشته است.
تعداد دستگاههای پایانه فروش شبکه بانکی نیز به ۱۶۰هزار دستگاه رسید که این تعداد دستگاه یکمیلیون و ۴۶۰هزار تراکنش را در بهمنماه ثبت کردند.
این رقم در دیماه امسال یکمیلیون و ۳۸۹هزار و ۵۳۱ تراکنش بوده است. در بهمن ماه نیز بانک صادرات با ۱۲میلیون و ۷۹۷هزار تراکنش بیشترین تعداد تراکنش در دستگاههای خودپرداز را به خود اختصاص داد.
بانک ملی با ۶میلیون و ۷۷هزار تراکنش در حالی رتبه بعدی را کسب کرد که فاصلهاش با بانک اول بسیار بالا است.
بانکهای ملت، سپه، کشاورزی و تجارت به ترتیب با ۵میلیون و ۹۴۱هزار، ۵میلیون و ۸۷۷هزار، ۴میلیون و ۵۲هزار و ۲میلیون و ۵۳۶هزار تراکنش در دستگاههای خودپرداز رتبههای سوم تا ششم را به خود اختصاص دادند. در رتبه هفتم رقمهای میلیونی به اتمام رسیده و بانک رفاه با ۹۰۶هزار تراکنش این رتبه را به خود اختصاص داد. پارسیان به عنوان نخستین بانک خصوصی در این رتبهبندی با ۶۳۰هزار تراکنش در رتبه هشتم قرار گرفت. پس از آن بانک سامان دیگر بانک خصوصی کشور ۴۵۳هزار تراکنش را در دستگاههای خود ثبت کرد. در حالی بانکهای اقتصاد نوین با ۴۱۵هزار، مسکن با ۲۵۶هزار، صنعت و معدن با ۱۸۰هزار، پاسارگاد با ۱۷۲هزار، پست بانک با ۱۶۵هزار، کارآفرین با ۸۰هزار و توسعه صادرات با ۲۶هزار و ۶۰۰ تراکنش رتبههای دهم تا شانزدهم را به خود اختصاص دادند که دستگاههای خودپرداز بانک سرمایه هیچ تراکنشی را ثبت نکردند.
بانک پارسیان که در تراکنشهای دستگاههای خودپرداز رتبه هشتم را به خود اختصاص داده بود، در دستگاههای پایانه فروش و با ۸۶۴هزار تراکنش اول شد. پس از آن بانک سامان با ۲۲۴هزار، ملت با ۱۲۹هزار، اقتصاد نوین با ۸۱هزار و ۴۰۰ و ملی با ۷۱هزار تراکنش رتبههای دوم تا پنجم تراکنشهای دستگاههای پایانه فروش را کسب کردند. بانک کشاورزی رتبه ششم را با ۴۶هزار تراکنش به خود اختصاص داد. بانک صادرات در این خصوص با ۳۷هزار و ۴۰۰ تراکنش در رتبه هفتم و بانک پاسارگاد با ۴هزار و یکصد تراکنش رتبه بعدی را از آن خود کرد. بانک مسکن در بهمن ماه امسال یکهزار، تجارت ۵۹۰ و سپه ۵۳۰ تراکنش را در دستگاه های پایانه فروش ثبت کردند. این بار نیز بانک سرمایه در کنار بانکهای کارآفرین، صنعت و معدن، رفاه، توسعه صادرات و پست بانک بدون هیچ تراکنشی در رتبه آخر قرار گرفت.
تعدادکارتهای بانکی در بهمن ماه به ۲۲میلیون و یکصدهزار کارت رسید که سهم بانک ملی از این تعداد ۴میلیون و ۷۴۷هزار کارت بود و در ردیف اول قرار گرفت. بانک صادرات با ۳میلیون و ۸۲۱هزار، سپه با ۳میلیون و ۳۴۵هزار، پارسیان با ۲میلیون و ۵۴۴هزار و تجارت با ۲میلیون و ۴۱۲کارت در ردههای دوم تا پنجم قرار گرفتند. پس از این بانکها، بانک کشاورزی با ۲میلیون و ۱۰۷هزار و ملت با یکمیلیون و ۲۱۳هزار کارت در حالی رتبههای بعدی را کسب کردند که رقمهای میلیونی در کارتهای بانکی به اتمام میرسد. بانک اقتصاد نوین در این ماه ۹۵۶هزار کارت در دست مشتریانش داشت و رتبه هشتم را به خود اختصاص داد. پس از آن بانکهای سامان، مسکن، رفاه، پاسارگاد و کارآفرین به ترتیب با ۶۹۸هزار، ۱۲۲هزار، ۳۴هزار، ۳۲هزار و ۶۰۰ و ۲۶هزار رتبههای نهم تا سیزدهم کارت بانکی را در میان سایر بانکها کسب کردند.
پس از آن پستبانک ۱۸هزار و ۴۰۰ و توسعه صادرات ۱۴هزار کارت بانکی داشتند. صنعت و معدن با ۱۲هزار کارت رتبه شانزدهم را کسب کرد. این بار نیز بانک سرمایه بدون هیچ کارتی بانک هفدهم شبکه بانکی بود. بانک توسعه صادرات در بین بانکهای کشور بهترین سرویسدهی را دارد که علت آن تعداد کارتهای صادره توسط این بانک است.
بانکهای ملی و صادرات با ۸۵ و ۸۰درصد دارای بالاترین سرویسدهی در کل کشور هستند یعنی در هر روز حداقل یکبار دستگاههای خودپرداز این بانکها پر و خالی میشوند. بیشترین بازدهی در این بانکها سبب میشود تا این بانکها دارای بیشترین خطا هم باشند. حجم بالای کار بانکهای ملی و صادرات سبب میشود تا بیشترین خدمات را از دیگر بانکها دریافت کنند.
در این بازار دادوستد، بانک ملت و پس از آن کشاورزی بیشترین خدمات را به بانکهای دیگر ارائه میکنند.
مسکن و رفاه نیز بانکهای بعدی سرویسدهنده به شبکه بانکی هستند. بانکهای تجارت و سپه نیز در تعادل قرار دارند یعنی به میزان سرویسی که به دیگر بانکها ارائه میدهند از آنها سرویس میگیرند.
اما بهرغم اینکه گفته میشود بانکهای خصوصی از بانکهای دولتی خدمات دریافت میکنند باید گفت که این بانکهای دولتی هستند که از بانکهای خصوصی خدمت دریافت میکنند.
ارسال نظر