بازگشت نوسان به بازار داخلی

گروه بازار پول- یک روز پس از آغاز مرحله جدید تحویل سکه‌های پیش فروش شده، قیمت سکه در بازار افزایش یافت. افزایش قیمت به دلیل بالا رفتن قیمت طلا در بازارهای جهانی بود. نرخ فروش سکه در بازار داخلی با حداقل ۷ هزار تومان افزایش، به ۷۱۵ هزار تومان رسید. در بازار ارز نیز قیمت دلار تا ۱۹۲۸ تومان افزایش یافت البته نوسان شدید قیمت‌ها نرخ‌های بالاتری را نیز برای آن در پی داشت. اعلام برخی خبر‌ها از نشست غیر علنی مجلس نیز در افزایش قیمت دلار موثر واقع شد. دیروز قیمت خرید روزانه سکه تمام بهار آزادی در بانک ملی مانند روز اول ۶۶۲ هزار تومان اعلام شد. این در حالی است که در بازار نقدی سکه روندی پر شتاب به خود گرفته و اعلام نرخ خرید نقدی توسط بانک آن هم با نرخ ۶۶۲ هزار تومان، بر خلاف انتظار قیمت‌ها را افزایش داد. تلاش بانک مرکزی برای نگاهداشت ذخایر طلا با وجود تعهد فروش تقریبا ۷۲ تن طلا از ذخایر طلایی خود در قالب ثبت نام تقریبا ۹ میلیون و ۳۱۸ هزار سکه،در این روزها علائمی از لزوم کنترل تزریق سکه به بازار داده است. در تازه ترین اظهارنظر‌ها، مدیر اداره بررسی‌ها و سیاست‌های بانک مرکزی تاکید کرده که برنامه ای برای پیش فروش دوباره سکه وجود ندارد.

قیمت‌های داخلی

در بازار قیمت سکه طرح قدیم نیز با ۱۰ هزار تومان افزایش تا محدوده ۷۲۰ هزارتومان گران شد. نیم سکه ۵ هزار تومان و ربع سکه ۲ هزار تومان افزایش یافته و به ترتیب ۳۶۰ هزار تومان و ۱۸۲ هزار تومان فروخته شدند. در بازار طلا قیمت هر مثقال طلای ۱۷ عیار بدون اجرت ساخت در بازار تهران با ۳۸۰۰ تومان افزایش تا ۳۱۶ هزار تومان بالا رفت. قیمت هر گرم طلای ۱۸ عیار هم با ۸۷۷ تومان افزایش به مرز ۷۳ هزار تومان نزدیک تر شده است. در بازار ارز قیمت هر دلار آمریکا ساعات اولیه بازار دیروز نرخ ۱۹۲۰ تومان را به مرور پشت سر گذاشته و تا غروب از مرز ۱۹۳۰ تومان گذشت اما مرتبا در سطوح زیر ۱۹۳۰ تومان نوسان داشت. قیمت یورو نیز با حداقل ۱۰ تومان افزایش تا ۲۳۵۰ تومان بالارفت. قیمت سایر ارزها نیز روز گذشته به کرات نوسان داشت.

در بازار گفته شد که افزایش قیمت‌ها هیجانی بوده و برخی انتظار داشتند که این قیمت پایین‌تر آمده و سطح مقاومتی ایجاد شده را بشکند. در عین حال برخی با اعلام اینکه این سطح قیمت با وجود ورود ارزهای ارزان‌تر به این سطح رسیده پیش‌بینی می‌کردند که در صورتی که روند فروش دلار‌های ارزان‌تر متوقف شود، قیمت دلار به سطوح قیمتی بالاتری دست خواهد یافت.

دیروز در مجلس رییس کل بانک مرکزی برای برداشته شدن سهمیه ارز مسافری پیشنهادی داشت. وی البته سهمیه ۴۰۰ دلاری ارز مسافری برای حج تمتع را از این پیشنهاد مستثنی کرده و در عین حال از اهتمام بانک مرکزی برای تصویب نهایی این طرح در مرجع مورد رسیدگی‌کننده که احتمالا شورای پول و اعتبار خواهد بود، سخن گفت. پیش‌تر نیز ارسلان فتحی‌پور رییس کمیسیون اقتصادی مجلس نیز از برداشته شدن این سهمیه خبرداده بود. خبری که البته چندان جدی گرفته نشد. انتشار این خبر هم در بازار بلافاصله در کانون توجهات بازاریان و دلالان ارز قرار گرفت که گفته شد بر نوسان قیمت ارز موثر واقع شده بود. برخی از مقامات واکنش منفی نسبت به برداشته شدن سهمیه ارز مسافری داشتند. معاون ارزی سابق بانک مرکزی از حذف ارز مسافری انتقاد کرد. سید کمال سید علی با بیان اینکه حذف ارز مسافری تقاضای بیشتری را روانه بازار آزاد می‌کند، بر امکان کلاهبرداری‌های بیشتر در بازار در مواجهه با تقاضای خرید ارز تاکید کرد. وی افزایش دلارهای تقلبی در بازار را پیامدهای احتمالی این شرایط دانست. معاون ارزی سابق بانک مرکزی پیش‌تر کل ارز اختصاص یافته به مسافران را ۱۱ میلیارد دلار در سال عنوان کرده بود که در مقایسه با ۱۰۰میلیارد دلار درآمدهای سالانه نفت در میزان قابل ملاحظه‌ای ندانسته بود.

سکـه طـلا بـه وفـور در بـازار وجـود دارد

تحویل تدریجی سکه به ثبت نام کنندگان در حالی از روز سه شنبه آغاز شده که مدیر اداره بررسی‌ها و سیاست‌های اقتصادی بانک مرکزی در مورد برنامه‌های بانک مرکزی برای سکه طلا پس از پایان تحویل دادن تمام سکه‌های پیش‌فروش شده، عنوان کرد: قطعا پیش‌فروش جدیدی نخواهیم داشت و در این شرایط ضرورتی ندارد که با ذخایر کشور این کار را کنیم؛ چرا که به وفور سکه طلا در بازار وجود دارد. پیمان قربانی در گفت‌وگو با ایسنا، در مورد برنامه‌های بانک مرکزی برای سکه طلا پس از پایان تحویل دادن تمام سکه‌های پیش‌فروش شده، گفت: ما قطعا پیش‌فروش جدیدی نخواهیم داشت و اصلا لازم هم نداریم که دیگر سکه پیش‌فروش کنیم. در فرآیند اجرای طرح پیش‌فروش سکه، از ۹ میلیون و ۳۰۰ هزار سکه پیش‌فروش شده، بیش از شش میلیون سکه تحویل داده شده که این میزان دو برابر میزان سال گذشته است و این سکه‌ها کماکان در بازار وجود دارند.

وی ادامه داد: خود افرادی هم که این سکه‌ها را دریافت کردند به مرور سکه‌های خودشان را عرضه می‌کنند. بنابراین در این شرایط ضرورتی ندارد که با ذخایر طلا وارز کشور این کار را کنیم. چرا که به وفور هست و اکنون اگر کسی سکه بخواهد این طور نیست که نتواند سکه پیدا کند. قربانی اضافه کرد: با توجه به اینکه نرخ‌های سود هم اصلاح شده به هر ترتیب عاقلانه‌تر این است که اگر کسی پولی دارد آن را در بانک سپرده گذاری کند نه این‌که سکه بخرد. وی در مورد طرح پیش‌فروش سکه متذکر شد: بانک مرکزی زمانی دست به اجرای این طرح زد که هنوز نرخ‌ها اصلاح نشده بود و بعد از اصلاح نرخ‌ها استقبال از طرح‌های پیش فروش هم کم شد و این نشان می‌دهد که این اقدام درستی بوده است. منتها در آن مقطع بالاخره این التهاب بازار باید گرفته می‌شد که طرح پیش‌فروش معرفی شد. مدیر اداره بررسی‌ها و سیاست‌های اقتصادی بانک مرکزی در پایان خاطرنشان کرد: در این طرح، بانک مرکزی کاملا به تعهداتش عمل کرده و نوسانات طلا امسال خیلی کمتر و قیمت‌ها پایین‌تر آمده است.

طلا در بازارهای جهانی

بهای جهانی طلا در واپسین ساعات کاری غروب دیروز به وقت تهران از ۱۶۰۰ دلار گذشت. دلیل عمده این افزایش در کنار عواملی همچون نگاه‌های مثبت به حمایت آلمان برای اعطای وام به اسپانیا خبری است که غروب روز گذشته در خبرگزاری‌ها انتشار یافت. بنابر این گزارش EWALD NOWOTNY سیاست‌گذار پولی بانک مرکزی اروپا اعلام کرد که این بانک به منابعی دسترسی پیدا کرده که سرمایه بانک مرکزی اروپا را برای کمک به رفع بحران بدهی‌ها تامین می‌کند. این اظهارات باعث افزایش نرخ برابری یورو در مقابل دلار آمریکا تا ۲۳/۱ شد که همراستا با تقویت قیمت طلا، افت ارزش دلار را در بازارهای جهانی نسبت به روزهای اخیر سبب شد.

دیروز قیمت طلا در بازارهای جهانی با ۲۶ دلار رشد دوباره در مسیر افزایشی قرار گرفت و تا ۱۶۰۲ دلار بالارفت. فارغ از افت قیمت نفت در بازارهای جهانی، قیمت طلا در هفته گذشته به شدت تحت تاثیر بحران بدهی‌ها در اسپانیا و یونان بود. نگاه خوشبینانه سرمایه‌گذاران به رای آلمانی‌ها به اعطای وام به اسپانیا در روز گذشته بازتاب مثبتی برای طلا به همراه داشت.در عین حال افت ارزش دلار در مقابل یورو یکی دیگر از عوامل افزایش قیمت طلا بود و برابری یورو به دلار که در روزهای اخیر تا ۲۰/۱ افت کرده بود، دیروز تا ۲۱/۱ بالا رفت. برخی در بازارهای جهانی از تاثیر مسائل ژئوپلتیک در منطقه خاورمیانه بر قیمت طلا سخن گفته و در عین حال تاثیر آن را تداوم دار ارزیابی نکرده‌اند. در کنار این دلایل افزایش هزینه نهایی تولید و استخراج طلا نیز از عوامل بالا رفتن قیمت ذکر شده است. نتیجه مجموع این شرایط خریدهای عمده طلا در بازارهای جهانی بود که افزایش قیمت را برای طلا رقم زد.

معاون سابق بانک مرکزی هشدار داد

احتمال بروز دلارهای تقلبی در بازار

معاون سابق ارزی بانک مرکزی در مورد پیشنهاد حذف ارز مسافرتی که رییس کل بانک مرکزی نیز با آن موافقت کرده است هشدار داد که سوق دادن مردم به سمت بازار آزاد ارز، روی قیمت ارز تاثیر می‌گذارد و ممکن است حتی ارزهای تقلبی نیز در بازار معامله شوند. سیدکمال سیدعلی در گفت‌وگو با ایسنا، در مورد پیشنهاد جدید ارزی مبنی بر حذف ارزهای مسافرتی که به گفته نمایندگان مجلس با موافقت رییس کل بانک مرکزی نیز همراه بوده، عنوان کرد: در حال حاضر ارز مسافرتی مشمول زائران و مسافران کشورهای دیگر مانند ترکیه و مالزی می‌شود که سقف ارز برای مسافران کشورهایی مانند ترکیه را به ۴۰۰ دلار تقلیل داده بودند و به نظر هم نمی‌رسد کسی با آن ۴۰۰ دلار می‌توانست به مسافرت برود. وی با تاکید بر اینکه باید از طریق خود بانک‌ها و صرافی‌ها فروش ارز صورت بگیرد، افزود: بعید به نظر می‌رسد که این موضوع تصویب شود، چراکه بالاخره هر چقدر که مردم را به بازار آزاد ارجاع دهیم معنای آن این است که بانک مرکزی هم آنجا ارز بفروشد و دخالت کند. معاون سابق بانک مرکزی تصریح کرد: بهتر آن است که با نرخ آزاد، ارز در بانک‌ها به فروش برسند. چون اگر مردم به سمت بازار بروند ارز تقلبی نیز ممکن است به دست آنها برسد. وی در همین مورد اظهار کرد: ‌بانک مرکزی خودش می‌داند که وقتی ارز مسافرتی به مردم ندهد هر چقدر که مردم بخواهند به بازار آزاد مراجعه کنند، بالاخره به قیمت بازار آزاد فشار می‌آورد و قیمت را افزایش می‌دهد.