بررسی ۵ روزه قیمتها در بازار ارز و سکه
قیمت دلار در اول این هفته ۱۹۴۵ تومان بود که طی دو روز به مرز ۱۹۰۰ تومان نزدیک شد و در میانه هفته حتی در جریان بازار، قیمت لحظهای دلار از این سطح هم پایینتر رفته و به ۱۸۸۳ تومان رسید. در این شرایط دلار بلافاصله با افزایش تقاضا مواجه شد و روز سه شنبه قیمت آن دوباره تا ۱۹۴۰ تومان بالا رفت. روز گذشته در تغییر دیگری قیمت دلار باز هم تا محدوده ۱۹۱۵ تومان افت داشت و نوسان قیمت باز هم بر بیثباتی بازار تاثیر گذاشت. قیمت روز گذشته نسبت به نرخ اول هفته دلار تقریبا ۵/۱ درصد افت نشان میدهد. این میزان در مقایسه با پایینترین قیمتهای ثبت شده البته ارقام متفاوتی دارد.
در همین مدت با توجه به افت 3/0 درصدی قیمت هر اونس طلا در بازارهای جهانی، قیمت سکه با شتاب بیشتر 8/3 درصد کاهش ثبت کرد. این نسبت البته از مقایسه قیمت روز گذشته با قیمت اول هفته به دست آمده است.
قیمت هر اونس طلا در بازارهای جهانی در پنج روز کاری این هفته تا دیروز، از ۱۵۸۲ دلار ابتدا به مرور به محدوده ۱۶۰۰ دلار نزدیک شد؛ اما دوباره تا سطح ۱۵۷۷ دلار افت داشت.
در بازار طلا نیز همین شرایط با ارقام نسبت متفاوتی ادامه یافت. قیمت هر گرم طلای 18 عیار بدون اجرت ساخت ابتدای هفته تحت فشار افزایشی قیمت دلار از 74 هزار تومان بالاتر رفته بود که با نوسانهای مختلف روز گذشته به 72 هزار و 649 تومان رسید و تقریبا 2 درصد کاهش ثبت کرد.
در همین مدت قیمت یورو به عنوان زوج اصلی دلار در بازارهای ارز جهانی در بازار داخل مرتبا از سطح ۲۴۰۰ تومان گذر کرده و دوباره به زیر آن بازگشته است که البته تقابل آن در بازارهای جهانی چندان سازگاری با روند قیمتی آن نسبت به دلار آمریکا در بازار داخلی ندارد.
طی این هفته افت و خیزهای قیمت ارز و سکه در بازار داخلی در حالی حفظ شده است که حساسیتهای منطقهای و سیاسی تقریبا از میان رفته بازار بیشتر از افزایش عرضه خط گرفته است. گفتوگوهای مقامات ایرانی با مقامات آژانس و تعیین سوم مرداد برای گفتوگوی در سطح معاونان تیم مذاکرهکننده در استانبول اگرچه یک ارزیابی مثبت از شرایط منطقهای به شمار میآید و حتی وزیر خارجه نیز از امکان گفتوگو بر سر غنیسازی 20 درصدی به طور مشروط سخن گفته (که بر آرامش فضای روانی بازار ارز قطعا تاثیر مثبت داشته) اما در یافتن دلایل نوسان قیمتها در بازار ارز باید به دنبال دلایل دیگری بود.
در این مدت یکی از مهمترین مسائلی که به شدت در محافل کارشناسی بازار پول مورد چالش بود، اظهارات رییس کمیسیون اقتصادی مجلس بود که از دلار سه نرخی صحبتهایی به میان آورده بود.
در روزهای گذشته یکی از نمایندگان مجلس از وجود طرحی برای سه نرخی شدن ارز سخن گفت. رییس کمیسیون اقتصادی مجلس نهم با بیان اینکه یکی از موضوعات مهمی که در این بسته اقتصادی مورد توجه قرار گرفته است، تعیین نرخ ارز است، گفت: پیشنهاد اعضای کمیسیون در این بسته اقتصادی سه نرخی شدن ارز است. ارسلان فتحی پور گفته بود: براین اساس، کالاها را به سه دسته «کالاهای اساسی»، «کالاهای واسطهای» و «کالاهای لوکس» تقسیمبندی کردهایم؛ به طوری که برای واردات کالاهای اساسی نرخ مرجع 1226 تومان را در نظر گرفتهایم و برای سایر کالاها نرخهای دیگری را که هنوز به تصویب نرسیده است. فتحی پور اضافه کرد: کالاهای اساسی مثل گوشت و مرغ، کالاهای واسطهای مثل تجهیزات و ماشین آلات کارخانهها و کالاهای لوکس هم مثل برخی خودروها هستند.
در واکنش به سخنان وی وزیر امور اقتصادی و دارایی با تاکید بر اینکه در قانون برنامه پنجم نیز نظام ارزی کشور، نظام شناور مدیریت شده است، اظهار کرد: این نظام تلویحا دربردارنده این است که نظام ارزی کشور باید تک نرخی باشد تا بتوان دامنه نوسان آن را مدیریت کرد. حسینی خاطرنشان کرد: با توجه به مجموعه دلایل گفته و ناگفته امروز بازار موازی ارز داریم؛ ولی دغدغه ما تک نرخی کردن ارز است.
این شرایط در حالی است که برخی از کارشناسان همچنان با توجه به شاخصهای اقتصادی و تفاوت نرخ بهره و تورم داخل و خارج از کشور نسبت به قیمت 1226 تومانی برای دلار را که بانک مرکزی از آن به عنوان نرخ رسمی ارز یاد میکند، دغدغه دارند. برخی انتظار دارند که قیمت رسمی دلار باید به مراتب بالاتر از قیمت فعلی باشد. به عقیده این کارشناسان واقعیتر کردن قیمت دلار موجب کاهش انگیزه برای فاصله گرفتن قیمت رسمی و غیررسمی از یکدیگر است.
در مقابل عدهای هر گونه افزایش در این قیمت را موجب بالاتر رفتن قیمت دلار بازار و بیشتر شدن فاصله دلار بازار از نرخ مرجع میدانند. در روزهای بعد واکنش شدید کارشناسان به این اظهارات همچنان ادامه داشت. کورش پرویزیان، عضو شورای پول و اعتبار سه نرخی شدن را برای کشور مناسب ندانست و گفت: چنین طرحی به صورت عملی خیلی امکانپذیر نیست.
عبده تبریزی رییس کل سابق بورس نیز گفته بود این کار نه تنها برای کشور مفید نیست، بلکه به فساد نیز دامن خواهد زد.
شکاف قیمت دلار مرجع و دلار بازار البته از مهر ماه ۸۹ شکل گرفته و تلاشهای مختلف از سوی بانک مرکزی و وزارت اقتصاد هنوز نتوانسته این فاصله را از میان بردارد. روز گذشته نیز با رسیدن قیمت دلار به رقم ۱۹۱۵ تومان البته شکاف قیمت رسمی و غیر رسمی ارز کمتر از ۷۰۰ تومان شد اما همچنان تا از میان برداشته شدن آن فاصله بسیار است. این فاصله طبعا رانتزا است و در صورتی که بتوان به شرایط سال ۸۱ تا نیمه ۸۹ و تک نرخی شدن ارز بازگشت، قطعا امکان رانت خواری از بازار ارز کشور رخت برخواهد بست.
قیمتهای دیروز
روز گذشته قیمت دلار با افت ۲۵ تومانی تا ۱۹۱۵ تومان پایین آمد. در این راستا قیمت یورو ۲۳ تومان، پوند ۲۰ تومان، صد ین ژاپن ۵۰ تومان، درهم امارات هفت تومان و دلار استرالیا ۲۵ تومان کاهش داشتند. در بازار همچنین قیمت سکه بهار آزادی با ۱۴ هزار تومان کاهش تا ۷۱۱ هزار تومان افت کرد. سکه طرح قدیم نیز ۱۲ هزار تومان کاهش داشت و به ۷۱۸ هزار تومان رسید.
نیم سکه 7 هزار تومان و ربع سکه 1500 تومان کاهش قیمت داشتند. در بازار طلا هر مثقال طلای 17 عیار بدون اجرت ساخت با 4500 تومان کاهش قیمت به نرخ 314 هزار و 700 تومان فروخته شد.
در این راستا قیمت هر گرم طلای ۱۸ عیار بدون احتساب اجرت ساخت و مالیات بر ارزش افزوده ۱۰۳۸ تومان کاهش داشت و به ۷۲ هزار و ۶۴۹ تومان رسید.
در بازارهای جهانی
قیمت هر اونس طلا با ۱۶ دلار کاهش تا ساعت دو بعداز ظهر به وقت تهران به ۱۵۷۷ دلار رسید. نوسان قیمت نفت واعلام اخبار متفاوت در مورد بحران بدهیها در اروپا و همچنین اعلام اخبار تازه از آمارهای اقتصادی در چین و آمریکا موجی از کاهش تقاضا را متوجه اغلب کالاها کرده که ضمن تقویت ارزش دلار، از قیمت طلا در بازارهای جهانی کاسته است.
ارسال نظر