مانع از افزایش حجم نقدینگی می‌شویم

عکس: نگار متین‌نیا

معاون اقتصادی بانک مرکزی گفت: این بانک پس از اجرای هدفمندسازی یارانه‌ها، حسب نیاز و براساس نرخ رشد نقدینگی بیش از حد لزوم، سیاست‌هایی نظیر فروش اوراق مشارکت و غیره را می‌تواند برای جلوگیری از افزایش حجم نقدینگی به‌کار گیرد.

«حسین قضاوی» در گفت‌وگو با خبرنگار ایرنا، درباره حجم نقدینگی بعد از اجرای هدفمندسازی یارانه‌ها افزود: حجم نقدینگی در حال حاضر حدود ۲۵۸ هزار میلیارد تومان است، در حالی که این رقم در پایان سال گذشته یا به عبارتی ابتدای سال جاری ۲۳۳ هزار میلیارد تومان بوده است.

به گفته وی،‌ طبیعی است بانک مرکزی مراقبت‌های لازم را همزمان با اجرای هدفمند سازی یارانه‌ها از میزان انباشت واقعی نقدینگی در سطح نقطه آغازین اجرای هدفمند کردن یارانه‌ها انجام دهد.

وی اظهار داشت: بانک مرکزی سناریوهای مختلفی را در این راستا مدنظر قرار داده و برآوردهایی را از جهش قیمتی محتمل بررسی کرده است.

به گفته وی، ‌سناریوها حکایت از آن دارد که چنانچه سیاست‌ها به‌صورت هماهنگ اجرا شود، یعنی فقط سیاست هدفمندکردن یارانه‌ها مدنظر قرار نگیرد، بلکه در کنار آن هماهنگی‌های لازم در حوزه‌های دیگر نظیر سیاست‌های پولی، ‌ارزی‌؛ تجاری و مالی و ‌بیمه‌ای اتحاذ شود، کما اینکه کل جلسات شورای تحول اقتصادی نیز در همین راستا بوده، بنابراین جهش قیمتی یک جهش منطقی و کنترل شده می‌تواند تلقی شود.

وی ادامه داد: قاعدتا چنانچه متعاقب اجرای سیاست هدفمندسازی یارانه‌ها بنگاه‌ها جهت‌دهی شوند تا در قالب یک برنامه منطقی الگوی مصرف خود را در حامل‌های انرژی اصلاح کنند سعی می‌شود که تجهیزات و ماشین‌آلات را اصلاح کنند تا انرژی کمتری مصرف کنند، در آن صورت این جهش قیمتی به یک دوره کوتاه محدود می‌شود و متعاقبا اقتصاد روند و رفتار عادی از منظر سطح عمومی قیمت‌ها و رشد اقتصادی خواهد داشت.

جذب سپرده‌های کوتاه‌مدت

معاون اقتصادی بانک مرکزی گفت: این بانک در عین حال آمادگی دارد که چنانچه شورای پول و اعتبار تصویب کند میزان جذب سپرده‌های کوتاه‌مدت را افزایش دهد به‌طوری که در شرایط حاضر می‌توان ترکیبی از سپرده‌های جاری و کوتاه‌مدت در بانک‌ها را به نفع سپرده‌های کوتاه مدت اصلاح و ثبات بیشتری را بر بازار پول حاکم کرد.

قضاوی خاطرنشان کرد: دولت به‌عنوان سیاست‌گذار مالی و بانک مرکزی به‌عنوان یک نهاد دولتی، اما سیاست‌گذار پولی معتقد است هدفمندسازی یارانه‌ها باید در قالب یک بسته همه جانبه اجرا شود.

وی با بیان آنکه‌ بازار‌های پول، سرمایه، کالا و ارز همانند ظروف مرتبطه هستند، ‌اظهار داشت: به همین دلیل نمی‌توان یک سیاست را در غفلت از سایر سیاست‌های پولی، ارزی، تجاری، مالیاتی و بیمه‌ای اجرا کرد.

معاون اقتصادی بانک مرکزی افزود: بنابراین اثر سیاست تعدیل یارانه‌ها بر سایر سیاست‌ها هم تا حد امکان مورد پیشگیری واقع و سعی شده تا تدابیر لازم و مقتضی در این زمینه اتخاذ شود. وی گفت: هرچه این تدابیر هماهنگ تر اجرا شود اعتماد مردم به سیاست‌گذاران بیشتر شده و موفقیت بیشتر هدفمند کردن یارانه‌ها را به همراه خواهد داشت.

اسکناس‌ درشت اثری در تورم ندارد

معاون اقتصادی بانک مرکزی با بیان آنکه این بانک همواره در تامین نیاز مردم به اسکناس درشت‌تر تلاش‌هایی را انجام داده؛ گفت: برهمین اساس تلاش‌هایی برای یافتن راه حل مناسب جهت حل این موضوع صورت گرفته است؛ ضمن آنکه اسکناس‌های درشت تاثیری بر تورم ندارد.

قضاوی تسهیل مبادلات بازرگانی را از وظایف بانک مرکزی دانست و اظهار داشت: قانون چندین وظیفه برای بانک مرکزی تعیین کرده که یکی از آنها تسهیل مبادلات بازرگانی است، هرچند مردم نیز توقع دارند که مبادلات شان با سهولت انجام شود.

به گفته وی، تسهیل این مبادلات از طریق بانکداری الکترونیک می‌تواند انجام شود و بانک‌ها باید به این امر ترغیب شوند تا ابزارهایی نظیر کارت‌های بدهی و اعتباری، دستگاه‌های خودپرداز، پایانه‌های فروش و غیره فراهم تا کار تسهیل شود.

معاون اقتصادی بانک مرکزی با بیان آنکه محور دیگر برای تسهیل مبادلات نیز از طریق اسکناس است، افزود: اسکناس‌ها به لحاظ حجم و اندازه باید به گونه‌ای باشند که با حجم اندکی از آن بتوان میزانی از مبادله را انجام داد.

وی گفت: بانک مرکزی از دیرزمان به این وظایف توجه داشته و سعی کرده که همکاران خود را حتی در بیرون از بانک قانع کند تا نسبت به این موضوع حساس باشند.

معاون اقتصادی بانک مرکزی ادامه داد: این بانک در دو تا سه سال گذشته نیز اقداماتی را برای کسب رضایت نسبی مردم انجام داده و برهمین اساس مبادلات مردم راحت‌تر شده است.

وی اظهار امیدواری کرد که کماکان این دقت نظر در همه دستگاه‌ها ایجاد شود تا بتوان فضایی برای تسهیل مبادلات فراهم کرد.

قضاوی با بیان آنکه اسکناس درشت اثری بر نرخ تورم ندارد، اظهار کرد: بنابراین عمده‌ترین مزیتی که اسکناس درشت دارد تسهیل مبادلات است و طبیعی است که مبلغ اسکناس براساس پارامترهای خاص در کشورهای مختلف تعیین می‌شود.