فروشندگان بیمه‌های عمر رتبه‌بندی می‌شوند

لیلا اکبرپور

فروشندگان انواع بیمه‌های عمر در جشنواره برترین‌های بازاریابی و فروش بیمه‌های زندگی که ۲۱ مهرماه امسال برگزار می‌شود رتبه‌بندی خواهند شد. این رتبه‌بندی که در سومین کنفرانس بهبود فضای کسب‌وکار صنعت بیمه با محوریت بازاریابی و فروش حرفه‌ای بیمه‌های زندگی اعلام خواهد شد با معرفی شعبه یا سرپرستی، شرکت خدمات بیمه‌ای (نماینده حقوقی)، نماینده حقیقی و کارگزاران برتر فروش بیمه‌های عمر از سوی شرکت‌های بیمه بازرگانی صورت می‌گیرد.

محمدرضا نوتاش و هاشم آقازاده رییس و دبیر همایش سومین کنفرانس بهبود فضای کسب‌وکار صنعت بیمه با محوریت بازاریابی و فروش حرفه‌ای بیمه‌های عمر و زندگی، روز گذشته در یک نشست مطبوعاتی شرکت و به تشریح برنامه برگزاری سمینار پرداختند.

نوتاش رییس کنفرانس درخصوص بیمه‌های عمر به تفاوت فاحش ۱۰ برابری سهم بیمه‌های زندگی در ایران نسبت به مقیاس جهانی آن اشاره کرد و افزود: سهم بیمه‌های زندگی در بازار بیمه ایران پایین‌تر از ۶ درصد است، در حالی که این سهم در دنیا بالاتر از ۶۰ درصد می‌باشد.

وی با بیان اینکه «بیمه‌های اتومبیل رکورددار فروش بیمه در کشورمان هستند»، گفت: طی سال‌های گذشته، توجه جدی به زندگی انسان و پس‌اندازهای وی نشده است.

نوتاش گفت: نمایندگی‌های شرکت‌های بیمه‌ای مدعی بازاریابی هستند، اما در واقع هنوز به صورت سنتی عمل می‌کنند.

او با تاکید بر توسعه بیمه‌های زندگی در کشور به برگزاری نمایشگاه‌های جانبی، کارگاه‌های آموزشی در کنار برگزاری این کنفرانس اشاره کرد و گفت: از برترین‌های بیمه در زمینه بازاریابی و فروش حرفه ای بیمه‌های زندگی در این کنفرانس قدردانی می‌شود.

نوتاش با اشاره به نامطلوب بودن فضای کسب‌وکار در ایران گفت: رتبه‌ ما در شاخص کسب و کار در جهان بیش از ۱۴۰ بوده که در سال گذشته به ۱۳۷رسیده است. این روند نشان می‌دهد که تغییرات به وجود آمده در شاخص کسب‌وکار رو به بهبود است.

او به دلیل این امر نیز اشاره کرد: معمولا ارگان‌ها و نهادهای مربوطه یا آمار را به بانک جهانی ارائه نمی‌کنند یا آماری گردآوری نشده تا به این سازمان جهانی ارائه شود. هنوز بسیاری از کشورهای آفریقایی در این شاخص نسبت به ایران در وضعیت بهتری قرار دارند. به نوعی می‌توان گفت موانع در فضای کسب و کار زیاد است. از تاسیس و راه‌اندازی کسب و کار گرفته تا به بهره‌برداری رسیدن آن مشکل وجود دارد. در هر حال همه در تلاشند تا گره‌ها باز شود.

رییس همایش در ادامه به آمار دیگری اشاره کرد: ما در آینده به دنبال برگزاری همایش بیمه‌های خرد هستیم درحال حاضر ۹۰ درصد بیمه‌ها در جهان مربوط به بیمه‌های خرد است.

وی معرفی روش‌های نوین بازاریابی و فروش بیمه عمر و زندگی، افزایش دانش، بینش و مهارت بازاریابی و فروش بیمه زندگی، معرفی تجربه‌ها و روش‌های موفق در بازاریابی و فروش بیمه زندگی و آشنایی با مدیران موفق، آشنایی با نرم افزارهای موجود در زمینه بازاریابی و فروش بیمه زندگی، شناسایی متخصصین و مشاورین بازاریابی و فروش بیمه زندگی، ترویج فرهنگ و توسعه بیمه زندگی و توانمندسازی شبکه فروش بیمه زندگی را از اهداف برگزاری این همایش دانست.

به گفته نوتاش‌، خلاقیت و کارآفرینی در بازاریابی و فروش بیمه‌های زندگی، بازارسازی و بازارداری بیمه‌های زندگی، نقش شرکت‌های تخصصی بیمه زندگی در توسعه بازار بیمه‌های زندگی، نقش شبکه بازاریابی و فروش تخصصی در توسعه بیمه‌های زندگی، نقش بانک - بیمه در بازاریابی و فروش بیمه‌های زندگی، نقش رسانه‌ها در توسعه بازاریابی و فروش بیمه‌های زندگی، نقش صندوق‌های بازنشستگی در توسعه بیمه‌های زندگی از دیگر محورهای همایش است.

سخنرانی‌های کاربردی

دکترآقازاده عضو هیات علمی دانشکده مدیریت دانشگاه تهران و دبیر علمی سومین کنفرانس بهبود فضای کسب و کار صنعت بیمه نیز در ادامه به جایگاه تعیین کننده صنعت بیمه در توسعه اقتصادی کشور تاکید کرد.

وی، معرفی روش‌های نوین بازاریابی و فروش بیمه‌های عمر و افزایش دانش و بینش و مهارت‌های بازاریابی را از اهداف برگزاری این کنفرانس دانست.

دبیر علمی این کنفرانس با تاکید بر ایراد سخنرانی‌های کاربردی در این همایش در ادامه از حضور مخاطبان بیمه عمر و زندگی به عنوان مدعوین ویژه در کنفرانس مذکور خبر داد وگفت: وزرای اقتصاد، کار، بهداشت و رفاه به همراه انجمن منابع انسانی ازبخش بیمه‌گذاران و دریافت‌کنندگان خدمات بیمه‌ای دراین همایش حضور دارند.

به گفته آقازاده، بحث خرید انواع بیمه‌ها برای کارکنان سازمان‌ها در مسوولیت مدیران منابع انسانی است.

صابری رییس انجمن منابع انسانی سازمان‌ها در این خصوص یادآورشد: این انجمن دارای یک هزار عضو است که ۱۵۰عضو حقوقی از شرکت‌های خودروسازی و پتروشیمی و مابقی حقیقی هستند.