خاوری: دولت توانایی پرداخت بدهی خود به بانک‌ها را ندارد

عکس: حمیدجانی‌پور

مدیرعامل بانک ملی ایران بدهی حسابرسی‌شده دولت به این بانک را ۵۰ هزار میلیارد ریال اعلام کرد.

محمودرضا خاوری در گفت‌وگو با ایسنا با اشاره به بدهی ۵۰ هزار میلیارد ریالی دولت به بانک ملی ایران اظهار کرد: دولت توان پرداخت بدهی بانک‌ها را ندارد، اما بانک مرکزی برای کمک به بانک‌ها به صورت اعتبار قرض‌الحسنه منابعی را در اختیار بانک‌ها قرار داده است. او ادامه داد: بانک مرکزی برای افزایش توان اعتباری بانک‌ها خط اعتباری در اختیار آنها قرار می‌دهد و این اعتبارات براساس صورت‌های مالی تاییدشده از سوی سازمان حسابرسی به آنها ارائه می‌شود.

خرید تضمینی

وی درباره خرید تضمینی محصولات کشاورزی اظهار کرد: اولویت‌های این امر را وزارت بازرگانی مشخص می‌کند و ما در حال مذاکره با این وزارتخانه بر سر تعیین اولویت‌ها هستیم تا بتوانیم در قالب یک موافقت‌نامه هم میزان بودجه را مشخص کنیم و هم کالاهایی که باید مورد حمایت قرار بگیرد؛ سیاست ما حمایت از تولیدات و فرآورده‌های داخلی است و پس از آن اگر نیاز بود از خارج وارد شود. مرکبات، برنج، گندم و شکر از جمله کالاهای مورد حمایت است.

وام ۱۰ میلیونی

وی درباره وام ۱۰ میلیون تومانی جایگزینی خودروهای فرسوده گفت: برخی از بانک‌ها توافق کرده‌اند و اگر سهمیه بانک ملی در این باره اعلام شود، ما همکاری خواهیم کرد. وی همچنین گفت: بانک ملی ایران تا کنون ۸۵ درصد تعهدات مسکن روستایی را

انجام داده است.

خرید و فروش وام

وی درباره خرید و فروش وام اظهار کرد: در این باره باید فرهنگ جامعه بالا برود و مشتریان با حقوق خود آشنا شوند و بانک‌ها با اطلاع‌رسانی درست شرایط وام را به مردم بگویند تا جلوی خرید و فروش وام گرفته شود. بانک ملی علاوه بر اطلاع‌رسانی که از طریق مطبوعات انجام می‌دهد، باجه‌های ترویج بانک‌داری اسلامی را هم در شعب ایجاد کرده تا افرادی که اطلاع کافی ندارند، به بانک رجوع کنند. وی تصریح کرد: برای جلوگیری از خرید و فروش وام باید علت‌ها را پیدا کرد و با آن مبارزه کرد. بانک مرکزی هم با استفاده از ابزارهایش می‌تواند جلوی آن را بگیرد و ما به عنوان مجری سعی خود را انجام می‌دهیم. وی با این حال مشاوره گرفتن از کانون‌های مشاوره را بی‌اشکال دانست و گفت: اما اگر کسی از ارتباطات استفاده کند و فساد به وجود بیاورد، با او برخورد می‌کنیم.

وی درباره به کارگیری ابزار هجینگ گفت: به غیر از برخی کشورهای منطقه هنوز ریال ما در مبادلات بازرگانی کاربردی ندارد. برخی کشورها هم قصد دارند بپذیرند و به دنبال آن هستند، اگر این موضوع جا بیفتد می‌توان از ابزار هجینگ استفاده کرد. بانک مرکزی هم در حال صحبت با برخی کشورها است که در بعضی معاملات با ریال تسویه حساب کنند.

مدیرعامل بانک ملی ایران از مذاکره بانک مرکزی و بانک ملی با برخی کشورها برای تسویه‌حساب معاملات‌شان با ایران با ریال خبر داد و افزود: مذاکرات را ادامه و گسترش می‌دهیم و به زودی جزئیات آن اعلام می‌شود؛ این مذاکرات با کشورهای

همسایه است.

مدیرعامل بانک ملی ایران در ادامه با اعلام خبر تسویه ۵۰ درصد اضافه برداشت بانک ملی از بانک مرکزی گفت: در پایان سال گذشته ۵۱ هزار و ۵۲۶ میلیارد ریال به بانک مرکزی بدهکار بودیم که هم‌اکنون این رقم به ۲۶ هزار و ۱۰۹ میلیارد ریال کاهش پیدا کرده است.

وی در پاسخ به سوالی درباره اخباری مبنی بر کسری بودجه بانک ملی و قطع شدن اضافه‌کاری‌ کارمندان این بانک اظهار کرد: هیچ یک از همکاران بانک ملی معوقه ندارند و این گونه اخبار صحت ندارد و جوسازی است.

وی افزود: کارکنان بانک ملی یک ریال معوقه ندارند و کارانه و حق‌الوکاله‌های آنان را هم محاسبه می‌کنیم. بانک ملی ۴۵ هزار کارمند و ۲۲ هزار نفر بازنشسته دارد و برای کارکنان بازنشسته مزایایی هم در نظر گرفته‌ایم.

آمادگی نظام بانکی برای پرداخت تسهیلات خودرویی

رییس شورای عالی هماهنگی مدیران عامل بانک‌های دولتی از آمادگی نظام بانکی برای پرداخت تسهیلات ۱۰ میلیون تومانی خودروهای فرسوده و مذاکره با معاون اول رییس جمهوری درباره خرید تضمینی محصولات کشاورزی خبر داد.

محمود رضا خاوری در گفت‌وگو با خبرگزاری مهر درباره پرداخت تسهیلات ۱۰۰ میلیون ریالی خودروهای فرسوده که مورد تاکید ستاد مدیریت حمل و نقل و سوخت کشور و بانک مرکزی قرار گرفته است، گفت: در حال حاضر با پرداخت تسهیلات خودروهای فرسوده توسط برخی از بانک‌ها موافقت شده است.

مدیرعامل بانک ملی با بیان اینکه این بانک منتظر اعلام سهمیه توسط بانک مرکزی است، تاکید کرد: در صورتی که بانک مرکزی میزان سهمیه بانک ملی در زمینه پرداخت تسهیلات ۱۰۰ میلیون ریالی به خودروهای فرسوده را اعلام کند، همکاری خواهیم کرد.

این مقام مسوول بانکی در ارتباط با تخصصی شدن اعطای تسهیلات به بخش مسکن، افزود: این بخش از کار به صورت کامل توسط بانک مسکن در حال پیگیری است، البته در گذشته بانک ملی در بخش مسکن روستایی ۸۵ درصد تعهدات خود را انجام داده و تحقق ۱۵ درصد دیگر نیز در دستور کار قرار دارد.

وی درباره نحوه و میزان تسهیلات پرداختی برای خرید تضمینی محصولات کشاورزی، گفت: در این زمینه اولویت‌های خرید محصولات را وزارت بازرگانی تعیین می‌کند، ولی برای روشن شدن وضعیت پرداخت تسهیلات، بانک ملی در حال مذاکره است.

مدیرعامل بانک ملی اظهار داشت: با معاون اول رییس جمهور نیز برای روشن‌شدن میزان بودجه و نوع محصولاتی که باید مشمول تسهیلات خرید تضمینی شوند، صحبت شده تا این کار در قالب یک موافقت‌نامه‌ مشخص شود. از این طریق کالاهایی که باید مورد حمایت قرار گیرند، مشخص خواهند شد.

خاوری بیان داشت: به صورت کلی سیاست خرید تضمینی و پرداخت تسهیلات به این بخش در مرحله اول حمایت از تولیدات و محصولات داخلی است و امیدواریم وزارت بازرگانی نیز در همین راستا حرکت کند. در اولویت دوم و در صورت نیاز بیشتر به بحث واردات توجه می‌شود.

وی از مرکبات، برنج، گندم و شکر به عنوان محصولات داخلی مورد حمایت سیستم بانکی در بحث خرید تضمینی سخن گفت و افزود: به صورت کلی کالاهای مورد حمایت سیستم بانکی غیر از موارد فوق نیز توسط وزارت بازرگانی تعیین می‌شود.