در هشت ماه امسال بیش از ۴۰ میلیون دلار طلا وارد کشور شده که در مقایسه با مدت مشابه در سال ۸۷، بیش از ۵ هزار درصد افزایش داشته است.

به گزارش ایسنا، ۱۶ آبان ماه امسال بود که اعلام شد با ابلاغ قانونی از سوی رییس‌جمهوری، واردات انواع شمش طلا و نقره از پرداخت حقوق ورودی معاف شده است و پنج روز پس از آن، خبری منتشر شد مبنی بر این که براساس پیگیری‌های بانک مرکزی جمهوری اسلامی ایران درباره لایحه پیشنهادی دولت مبنی بر معافیت واردات انواع شمش طلا و نقره از پرداخت حقوق ورودی، مجلس شورای اسلامی واردات انواع شمش طلا و نقره را از پرداخت حقوق ورودی معاف کرد. حال اینکه چند روز زودتر این موضوع توسط رییس جمهوری ابلاغ شده بماند.

در آن گزارش معافیت واردات طلا از پرداخت حقوق ورودی عنوان شده بود. « براساس ماده ۲ قانون اصلاح موادی از قانون برنامه سوم توسعه اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی جمهوری اسلامی (موسوم به تجمیع عوارض) و همچنین بند ب ماده ۴۱قانون مالیات بر ارزش‌ افزوده، بانک مرکزی جمهوری اسلامی ایران جهت ورود طلا و نقره وارداتی خود به منظور تامین نیازهای داخلی و تنظیم بازار، مشمول چهار درصد تجمیع عوارض ورودی ارزش کالا شده و از ابتدای سال ۱۳۸۲ مکلف به پرداخت آن شده است. بنابراین مطابق قوانین، معافیت مذکور در ماده ۲۸ قانون پولی و بانکی کشور مصوب ۱۳۵۱ در خصوص حقوق ورودی اسکناس، طلا، نقره و مطلس‌های فلزی متعلق به بانک مرکزی لغو شد.

براساس ماده ۲۸، اسکناس‌های بانک مرکزی جمهوری اسلامی ایران و همچنین طلا و نقره و مطلس‌های مسکوک فلزی متعلق به بانک مرکزی جمهوری اسلامی ایران، از حقوق و عوارض گمرکی و سود بازرگانی و هرگونه مالیات و عوارض دیگر معاف است.

همچنین به‌منظور برقراری مجدد معافیت مورد بحث، بنا به پیشنهاد وزارت بازرگانی لایحه‌ای از سوی دولت تحت عنوان «لایحه معافیت واردات انواع شمش طلا و نقره از پرداخت حقوق ورودی» در سال ۱۳۸۴ تقدیم مجلس شورای اسلامی شد که نهایتا در ششم مرداد سال جاری مورد تصویب اعضای کمیسیون اقتصادی مجلس قرار گرفت. بانک مرکزی نیز برای ابقای ماده ۲۸ قانون پولی و بانکی (برخورداری معافیت واردات انواع شمش طلا و نقره از پرداخت حقوق ورودی) با پیشنهادی در قالب لایحه اصلاح تبصره ۴ ماده ۲ قانون اصلاح موادی از قانون برنامه سوم توسعه که در تاریخ ۱۹ فروردین سال ۸۶ به تصویب هیات وزیران رسید و برای طی مراحل قانونی به مجلس شورای اسلامی تقدیم کرد.»

همه این‌ها یعنی در نهایت با اقدامات و اصرار بانک مرکزی معافیت واردات انواع شمش طلا و نقره از پرداخت حقوق ورودی نه تنها در برنامه چهارم توسعه اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی تصویب شد، بلکه پس از اتمام این برنامه نیز لازم‌الاجرا خواهد بود.

افزایش ۵ هزار درصدی واردات طلا

حال پس از گذشت حدود دو ماه از زمان ابلاغ معافیت واردات انواع شمش طلا و نقره از پرداخت حقوق ورودی، مراجعه به آمار گمرک در زمینه واردات طلا قابل توجه است که افزایش ۵ هزار درصدی این واردات در هشت ماهه امسال را نشان می‌دهد، البته این را هم نباید فراموش کرد که این آمار برای هشت ماهه‌ای است که تنها دو هفته از این هشت ماه، واردات طلا از پرداخت حقوق ورودی معاف بوده است و قبل از آن، تعرفه این واردات طبق اعلام گمرک کشور چهار درصد بود.

به هر حال در هشت ماهه امسال بیش از هزار و ۱۰۶ کیلوگرم طلا به ارزش ۴۰ میلیون و ۸۸ هزار و ۷۳ دلار با سهم ۱۲/۰ درصدی از ارزش کل واردات کشور طی این مدت، وارد کشور شده است. این میزان واردات در مدت مشابه سال گذشته ۲۷ کیلوگرم و به ارزش ۷۵۹ هزار و ۱۹۶ دلار بوده است. براساس این اعلام گمرک، میزان واردات طلا به کشور طی هشت ماهه امسال در مقایسه با مدت مشابه سال گذشته از نظر وزن و ارزش به ترتیب ۴ هزار و ۵۹ و ۵ هزار و ۱۸۰ درصد افزایش داشته است.

کاهش ۹۰ درصدی واردات نقره

معاف نبودن طلا و نقره در روزهای قبل از ۱۶ آبان ماه امسال هرچند به نظر می‌رسد در واردات طلا آنچنان تاثیری نداشته، اما در واردات نقره اثر چشمگیری گذاشته است، چراکه در این مدت میزان واردات نقره با کاهش مواجه بوده است.