دنیای اقتصاد- دیروز بهای طلا در بازار‌های جهانی ۲۰ دلار افزایش یافت، در حالی که سکه‌بهار‌آزادی در روز گذشته ۲ تا ۳ هزار تومان ارزان شد. از آغاز معاملات این هفته بازار‌های جهانی، قیمت طلا از سطح ۱۱۱۵ دلار تا ۶۰/۱۱۳۵ دلار متغیر بوده است. در این مدت، بهای سکه بهار آزادی از ۲۶۶هزارتومان به ۲۶۳ هزار تومان، سکه طرح قدیم از ۲۷۰ هزار تومان به ۲۶۴ هزار تومان، نیم سکه از ۱۳۵ هزار تومان به ۱۳۴ هزار تومان و ربع سکه از ۶۸ هزار تومان به ۶۷ هزار تومان رسیده است. طلا ۲۰ دلار گران شد

حراج سکه در بانک کارگشایی ادامه می‌یابد؟

گروه بازار پول- بهای طلا در بازار‌های جهانی ۲۰ دلار افزایش یافت، در حالی که قیمت سکه‌بهار‌آزادی در روز گذشته ۲ هزار تومان ارزان شد.

روز گذشته بهای هر اونس طلا در بازار‌های بین‌المللی با ۲۰ دلار افزایش نسبت به روز قبل، به حد ۱۱۳۳ دلار تا ساعت ۱۵ به وقت تهران رسید. بهای طلا دیروز بین ۴۰/۱۱۲۱ دلار تا ۶۰/۱۱۳۵ دلار تا این ساعت در نوسان بود.

با وجود افزایش قیمت طلا در جهان، نرخ سکه بهار آزادی با ۲ هزار تومان کاهش ۲۶۳ هزار تومان، سکه طرح قدیم با ۳ هزار تومان کاهش ۲۶۴ هزار تومان و نیم سکه و ربع سکه نیز هریک با ۱۰۰۰ تومان کاهش به ترتیب ۱۳۴ هزار تومان و ۶۷ هزار تومان در بازار غیر بانکی به فروش رسیدند. از آغاز معاملات این هفته بازار‌های جهانی، قیمت طلا از سطح ۱۱۱۵ دلار تا ۶۰/۱۱۳۵ دلار متغیر بوده است. در این مدت بهای سکه بهار آزادی از ۲۶۶هزارتومان به ۲۶۳ هزار تومان، سکه طرح قدیم از ۲۷۰ هزار تومان به ۲۶۴ هزار تومان، نیم سکه از ۱۳۵ هزار تومان به ۱۳۴ هزار تومان و ربع سکه از ۶۸ هزار تومان به ۶۷ هزار تومان رسیده است.بهای انواع سکه بهار آزادی در بانک‌ها روز گذشته برای سکه بهار آزادی ۲۶۶ هزار و ۳۰۰ تومان، برای نیم سکه ۱۳۳ هزار و ۵۰۰ تومان و برای ربع سکه ۶۶ هزار و ۸۵۰ تومان تعیین شد. بر اساس نرخ ۱۰۰۴ تومانی دلار آمریکا و نرخ ۱۱۳۳ دلاری طلا در روز گذشته، قیمت واقعی هر قطعه سکه بهار آزادی بدون حق‌الضرب ۲۷۲ هزار و۵۸۷ تومان بود.

تقاضا برای خرید طلا توسط بانک‌های مرکزی به ویژه روسیه در روز‌های اخیر از جمله دلایل افزایش قیمت طلا عنوان شده است. درحالی که رشد ارزش دلار آمریکا به دلیل بروز نشانه‌هایی از رونق اقتصادی در آمریکا، طلا را طی روز‌های اخیر از اوج ۶۰/۱۲۲۶ دلاری تاریخی خود نزدیک به ۱۰۰ دلار پایین آورده است.

روسیه ۳۰ تن طلا می‌خرد

منابع خبری اعلام کردند بانک مرکزی روسیه قصد دارد۳۰ تن طلا به ارزش یک میلیارد دلار از بازارهای جهانی خریداری کند. به گزارش فارس، بانک مرکزی روسیه تصمیم گرفته است ۳۰ تن طلا به ارزش یک میلیارد دلار را از بازارهای جهانی خریداری کند. این رقم معادل ۱۶ درصد تولید طلای روسیه در سال گذشته و ۲۵/۱ درصد کل مصرف جهانی طلا است.

پیشتر کشورهای هند و سریلانکا نسبت به افزایش ذخایر طلای خود اقدام کرده‌اند. هند ۲۰۰ تن طلا از صندوق بین‌المللی پول در ماه گذشته خریداری کرده است.

بر اساس گزارش رسانه‌های روسیه مقامات بانکی این کشور نگران هستند انتشار خبر مذکور بر بازار طلا تاثیر بگذارد و قیمت‌ها را افزایش دهد و از همین رو بلافاصله پس از انتشار این خبر آن را تکذیب کردند.

رییس‌جمهور روسیه در ۷ دسامبر با صدور حکمی دستور خرید این حجم طلا را صادر کرد.

برخی منابع نیز می گویند روسیه قصد دارد ۲۰ تا ۵۰ تن طلا خریداری کند. با توجه به قیمت تاریخی ۱۲۲۶ دلاری طلا در برابر هر اونس، تحلیلگران معتقدند دولت روسیه نسبت به تعدیل قیمت طلا و عرضه این فلز به بازار داخلی یا خارجی تمایلی ندارد.

ادامه حراج سکه در بانک کارگشایی به وضعیت بازار بستگی دارد

مدیرعامل بانک ملی ادامه حراج سکه در بانک کارگشایی را بستگی به وضعیت بازار دانست و گفت: نیاز بازار حراج روزانه سکه را ایجاب می‌کند.

محمودرضا خاوری در گفت‌وگو با مهر، درباره ادامه عرضه سکه در بانک کارگشایی گفت: ادامه حراج سکه در بانک کارگشایی بستگی به وضعیت بازار سکه دارد و بانک ملی و کارگشایی تنها به عنوان عامل در این بخش عمل می‌کنند، یعنی به موجب قانون پولی و بانکی کشور تنظیم بازار پول، ارز و طلا بر عهده بانک مرکزی است. مدیرعامل بانک ملی افزود: هر زمان که قیمت سکه از وضعیت عادی خود خارج شود و اختلالی در نظم آن به وجود آید، قطعا بانک مرکزی وارد عمل می‌شود و عرضه سکه را در بازار آغاز می‌کند، بنابراین هم‌اکنون با توجه به نیازی که در بازار مشاهده می‌شود، بانک مرکزی حراج سکه به صورت روزانه را در بانک کارگشایی انجام می‌دهد.

وی در ادامه با بیان اینکه در زمان اعیاد، جشن‌ها و غیره که با افزایش تقاضا در بازار سکه مواجه می‌شویم، بانک مرکزی وارد عمل می‌شود، تصریح کرد: هم‌اکنون با دو مساله در بازار طلا و سکه مواجه هستیم، اول اینکه نرخ طلا در بازارهای جهانی که تابعی از بورس است، دچار نوساناتی است و دائما کاهش یا افزایش می‌یابد. خاوری ادامه داد: در ایران نیز قیمت سکه و طلا که تابعی از قیمت‌های طلای جهانی است، تحت تاثیر نوسانات جهانی آن قرار می‌گیرد. در مواردی نیز ممکن است، تقاضا زیاد باشد، بنابراین قیمت‌های داخلی فراتر از قیمت‌های جهانی افزایش یابد که البته با ورود بانک مرکزی و کارگشایی به بازار موضوع حل می‌شود. گفتنی است، از زمانی که قیمت‌های داخلی سکه با افزایش شدیدی مواجه شد و اختلاف قیمت سکه داخلی و جهانی به وجود آمد، بانک مرکزی حراج سکه به صورت روزانه و در دو نوبت صبح و عصر در بانک کارگشایی را در دستور کار قرار داد.

قیمت سکه داخلی کمتر از قیمت‌های جهانی

مدیرعامل بانک کارگشایی با بیان اینکه قیمت سکه‌های داخلی از قیمت‌های جهانی نیز پایین‌تر آمده است، دلیل آن را افزایش میزان فروش سکه اعلام کرد.علی عادلی در گفت‌وگو با مهر درباره آخرین وضعیت بازار سکه گفت: بازار سکه هم‌اکنون متعادل شده و حتی قیمت انواع سکه در بازار داخلی نسبت به قیمت جهانی پایین‌تر آمده است. مدیرعامل بانک کارگشایی دلیل کمتر بودن قیمت سکه بهار آزادی در بازار داخلی نسبت به قیمت‌های جهانی را بالا بودن میزان فروش سکه عنوان کرد. وی از ادامه حراج سکه در بانک کارگشایی به صورت روزانه در دو نوبت صبح و عصر تا اطلاع ثانوی خبر داد و درباره زمان توقف حراج سکه در این بانک اظهار داشت: هر زمان که بانک مرکزی دستور توقف حراج سکه به صورت مذکور را صادر کند، بانک کارگشایی آن را انجام می‌دهد.

عادلی در پاسخ به این سوال که آیا با وضعیت موجود نیازی به ادامه حراج روزانه سکه بهار آزادی وجود دارد؟ خاطرنشان کرد: ادامه این روند نیز بستگی به تصمیم و تشخیص بانک مرکزی دارد.

رایزنی برای تعدیل عیار مصنوعات طلا

عباداله محمدولی، رییس انجمن صنفی کارفرمایان طلا و جواهر در گفت‌وگو با سایت طلا درباره عزم این انجمن برای کاهش عیار طلای ساخته گفت: از دوسال و نیم پیش بحث‌هایی برای کاهش عیار طلای ساخته شده در محل انجمن انجام گرفت تا این که ما به یک جمع‌بندی و طرح جامع برای تعدیل عیار طلا رسیدم.

وی گفت: در این راستا طرحی را به موسسه استاندارد و تحقیقات صنعتی ارائه کردیم که در آن تقاضای تعدیل عیار مصنوعات طلایی را داشتیم.در این طرح پیشنهادی، تعدیل عیار از ۱۸ به ۱۴، ۱۲، ۹ داده شده و برای نظارت و کنترل این عیارها در بازار راهکار جامع و کاملی به این موسسه ارائه شد.

محمدولی که بازرس کانون کارفرمایان ایران نیز می‌باشد، درباره اهداف این طرح افزود: اجرای کاهش عیار مصنوعات طلا، باعث تقویت واحدهای صنفی و تولیدی و حفظ اشتغال و جذب نیروی کاری در این صنف می‌شود.

علاوه براین تعدیل عیار موجب بالارفتن قدرت خرید مصرف‌کننده و مهم‌تر از همه زمینه احترام و ارزش به مصرف‌کنندگان را نیز فراهم می‌آورد.وی که دارای مقالاتی در زمینه طلا و جواهرات نیز هست، درباره مخالفت‌های انجام گرفته در مقابل این طرح گفت: طرح تعدیل عیار ممکن است در کوتاه مدت به دلیل تغییر عیار رایج و عدم آشنایی فروشندگان و خریداران با طلای عیار پایین، دیرتر جواب دهد، ولی در دراز مدت منافع این طرح برای همه کسب خواهد شد.

محمدولی تصریح کرد: برخی توزیع‌کنندگان و فروشندگان طلا برای اجرای این طرح مانع ایجاد می‌کنند ولی انجمن با مباحث علمی ‌و تحقیق به این نتیجه رسیده که کاهش عیار با توجه به روند رشد بهای طلا برای همه بالاخص تولیدکنندگان و مصرف‌کنندگان منفعت ایجاد می‌کند.