شبکه pos تنها دهدرصد به هدفگذاری نزدیک شده است
بر اساس نماگرهای بانک مرکزی طی شش ماهه اول سال جاری متوسط تراکنش هر posدر ماه ۹/۱۶بار بوده؛ در حالی که بر اساس بسته سیاستی -نظارتی بانک مرکزی متوسط تراکنش هر پایانه فروش ۲۵بار هدف گذاری شده؛ اما عملکرد شش ماهه شبکه posبیانگر آن است که posها به طور متوسط ماهانه ۹/۱۶تراکنش داشتهاند که نسبت به سال ۸۷ تنها ۹/۰تراکنش افزایش یافته است. به گزارش خبرنگار پایگاه خبری بانکداری الکترونیک، طبق ماده ۳۹ بسته سیاستی-نظارتی بانک مرکزی بانکها موظفند با اقداماتی نظیر صدور کارت خرید اعتباری و اجرای برنامههای انگیزشی در ترغیب و تشویق مردم به استفاده از کارت در کارتخوانهای فروشگاهی زمینه افزایش تعداد تراکنشها در این پایانهها را فراهم آورند؛ به طوری که طی سال ۸۸حداقل به طور متوسط در هر کارتخوان ۲۵ تراکنش در ماه انجام شده باشد.
این در حالی است که نماگرهای بانک مرکزی نشان میدهد، در سال ۸۷ در هر کارتخوان ۱۶تراکنش و در سال ۸۸ در هر کارتخوان ۹/۱۶تراکنش انجام شده است.
کارشناسان سیستم بانکی معتقدند، در ایران نسبتهای استفاده از posوATM منطبق با میانگین جهانی استفاده از دستگاههای مذکور نیست و همین امر سبب گردیده بر خودپردازها فشار وارد شود.
بنابراین گزارش، در حال حاضر نسبت استفاده از ابزارهای پرداخت الکترونیک ۱۱ به ۸۹ است؛ یعنی دارندگان کارت ۱۱درصد از posو ۸۹درصد از ATMاستفاده میکنند؛ در حالی که در بسیاری از کشورها حدود ۶۰ به ۴۰ است.
به نظر میرسد عدم اطمینان مردم ازposهای فروشگاهی و مراجعه ناموفق به کارتخوانها اصلیترین دلیل این معضل محسوب میشود و همین امر سبب گردیده مشتریان به سمت خرید نقدی متمایل شوند.
در نهایت اینکه خدمات مربوط به posدر شبکه بانکی باکیفیت مناسب ارائه نمیشود؛ در نتیجه به نظر میرسد تلاشهایی که در راستای گسترش فرهنگ استفاده از pos از سوی بانکها انجام میشود عملا حاصلی در بر نداشته است.
بنابراین گزارش در اکثر کشورها اساس استفاده از پایانههای فروشگاهی از طریق کارتهای اعتباری است؛ به طوری که فرد با وجود کارت اعتباری هیچ نگرانی از نداشتن نقدینگی ندارد وبا خیال آسوده از کارتخوانها استفاده میکند.
در بسته سیاستی -نظارتی نیز بانکها مکلف شدهاند در قالب دستورالعملهای ابلاغی بانک مرکزی، حداقل به میزان تعیین شده سال ۸۸ کارت اعتباری صادر کنند؛ این در حالی است که شواهد نشان میدهد با وجود اینکه از شبکه بانک مرکزی تلاشهایی صورت گرفته اما نتیجه عملی در خور توجهی در پی نداشته است.
آنچه که مسلم است، در حال حاضر زیر ساختها تا اندازهای فراهم است و هزینههای لازم نیز صورت گرفته؛ اما استفاده بهینه از زیرساختها نشده است و متناسب با نیازهای مشتریان این زیرساختها توسعه نیافته است؛ به طوری که به گفته کارشناسان بانکها هنوز مشتریان خود را نشناختهاند تا متناسب با آن خدمات الکترونیک ارائه دهند.
این گزارش حاکی است، کارتخوانهای فروشگاهی تبدیل به دستگاههای کم استفادهای شدند که هنوز بسیاری از مردم پرداخت پول نقد یا استفاده از خودپرداز را به آنها ترجیح میدهند.
مساله دیگری که در خصوص posها در ایران وجود دارد چالش فعالان بانکداری الکترونیک وبانک مرکزی بر سر ایجاد یک posمشترک بین بانکی است؛ به طوری که کارشناسان posها را در شرایط حاضر زیانده میدانند و معتقدند در ایجاد آنها آیندهنگری لازم صورت نگرفت؛ در حالی که بانک مرکزی سیستم فعلی posرا مناسب دانسته و حتی معتقد است پتانسیل ایجاد pos مشترک بین بانکی در کشور وجود ندارد.
ارسال نظر