بانک جهانی طی گزارشی اعلام کرد در حالی که بحران اقتصادی جهان ذخایر ارزی برخی کشورهای خاورمیانه را تا نصف کاهش داده، ذخایر ارزی ایران با افزایش ۶‌میلیارد دلاری به مرز ۶۰‌میلیارد دلار در پایان ۲۰۰۹ می‌رسد. به گزارش خبرگزاری فارس، بانک جهانی در گزارش جدید خود با عنوان «دورنماها و توسعه‌های اقتصادی» به ارائه آمارهایی در مورد وضعیت اقتصادی ۱۸ کشور خاورمیانه و شمال آفریقا پرداخته است.

رشد اقتصادی ۵/۲درصدی ایران

بانک جهانی در این گزارش رشد اقتصادی ایران را برای سال جاری میلادی ۵/۲درصد پیش‌بینی کرده است. این در حالی است که بر اساس پیش‌بینی صندوق بین‌الملل پول رشد اقتصادی ایران در سال جاری به ۵/۱درصد می‌رسد.

بانک جهانی رشد اقتصادی ایران برای سال ۲۰۱۰ را نیز ۳‌درصد پیش‌بینی کرده است.

بر اساس این گزارش، متوسط رشد اقتصادی منطقه خاورمیانه و شمال آفریقا در سال ۲۰۰۹ بالغ بر ۲/۲‌درصد خواهد بود.

در این منطقه قطر بالاترین رشد اقتصادی راطی سال ۲۰۰۹ تجربه خواهد کرد. پیش‌بینی شده است رشد اقتصادی قطر در این سال به ۲/۱۸درصد برسد. پس از این کشور،‌ یمن با رشد ۷/۷درصدی و عراق با رشد ۹/۶درصدی به ترتیب در رتبه‌های بعدی قرار دارند.

ایران از نظر میزان رشد اقتصادی در میان ۱۸‌کشور منطقه به همراه کشورهای اردن و لبنان در رتبه ۱۲ قرار خواهد داشت.

کشورهای کویت و عربستان نیز تنها کشورهای منطقه هستند که رشد منفی را در این سال تجربه می‌کنند. رشد اقتصادی کویت در این سال منفی ۲/۱درصد و رشد اقتصادی عربستان منفی ۹/۰‌درصد برآورد شده است.

رشد اقتصادی سایر کشورهای منطقه برای سال ۲۰۰۹ این چنین پیش‌بینی شده است: بحرین ۶/۲‌درصد، عمان ۳‌درصد، امارات ۳/۰درصد، الجزایر ۲/۲‌درصد، لیبی ۹/۲درصد، سوریه ۳‌درصد، مراکش ۵‌درصد،جیبوتی ۵‌درصد، مصر ۸/۳درصد،‌ و تونس ۳‌درصد.

نرخ تورم ایران و قطر در سال ۲۰۰۹

دو رقمی‌خواهد بود

بر اساس این گزارش متوسط نرخ تورم در خاورمیانه و شمال آفریقا طی سال ۲۰۰۸ بالغ بر ۶/۱۰‌درصد بود که انتظار می‌رود این رقم در سال جاری به ۷/۷‌درصد کاهش یابد.

در شرایطی که صندوق بین‌المللی پول در جدیدترین گزارش خود نرخ تورم ایران برای سال جاری میلادی را ۱۲‌درصد پیش‌بینی کرده بانک جهانی پیش‌بینی می‌کند نرخ تورم ایران در این سال به ۵/۲۳‌درصد برسد. نرخ تورم ایران در سال ۲۰۰۸ نیز به ۵/۲۲‌درصد رسیده بود.

بر اساس این پیش‌بینی، ایران بالاترین نرخ تورم در منطقه را طی سال ۲۰۰۹ خواهد داشت.

قطر با تورم ۱۰‌درصدی در رتبه دوم و سوریه، لبنان و مصر با تورم ۵/۸‌درصدی در رتبه سوم از این نظر قرار گرفته اند.

نرخ پیش‌بینی شده برای تورم در سایر کشورهای منطقه عبارت است از: بحرین ۳‌درصد،‌کویت ۲/۴درصد، عمان ۷/۶‌درصد، عربستان ۷/۵‌درصد، امارات ۲‌درصد، الجزایر ۵/۳درصد، عراق ۶‌درصد،‌ لیبی ۹/۰درصد،‌ یمن ۵/۵‌درصد، جیبوتی ۴/۵درصد، اردن ۲‌درصد، مراکش ۵/۳‌درصد، و تونس ۵/۳درصد.

افزایش ۷۵‌درصدی سرمایه‌گذاری مستقیم خارجی در ایران

بانک جهانی انتظار دارد حجم سرمایه‌گذاری‌های مستقیم خارجی در ایران طی سال ۲۰۰۹ با افزایش قابل توجه نسبت به سال قبل از آن به ۷۰۰‌میلیون دلار برسد. حجم سرمایه‌گذاری‌های خارجی در ایران طی سال ۲۰۰۸، ۴۰۰‌میلیون دلار اعلام شده بود که بدین ترتیب ۷۵‌درصد افزایش می‌یابد.

بر اساس این گزارش متوسط سرمایه گذاری‌های مستقیم خارجی در خاورمیانه و شمال آفریقا از ۵/۲۸ میلیارد دلار در سال ۲۰۰۸ به ۸/۲۹ میلیارد دلار در سال جاری می‌رسد.

سه کشور مصر، مراکش و تونس در مجموع ۹/۱۷‌میلیارد دلار از این رقم را جذب می‌کنند. حجم سرمایه گذاری مستقیم خارجی در مصر بالغ بر ۶/۱۲‌میلیارد دلار پیش‌بینی شده که بالاترین رقم در منطقه است.

عربستان با جذب سرمایه‌گذاری ۱/۸‌ میلیارد دلاری و مراکش با ۶/۳‌میلیارد دلار در رتبه‌های بعد قرار می‌گیرند.

حجم سرمایه گذاری در برخی دیگر از کشورها این طور پیش‌بینی شده است: بحرین ۱۰۰‌میلیون دلار، قطر ۳۰۰‌میلیون دلار،‌ امارات ۵/۲‌میلیارد دلار،‌ عراق ۵۰۰‌میلیون دلار، سوریه ۹۰۰‌میلیون دلار و الجزایر ۷/۱‌میلیارد دلار.

ذخایر ارزی ایران

به مرز ۶۰‌ میلیارد دلار می‌رسد

بانک جهانی در گزارش خود میزان ذخایر ارزی ایران در پایان سال ۲۰۰۸ را بالغ بر ۴/۵۷‌میلیارد دلار اعلام کرده و پیش‌بینی کرده به‌رغم کاهش قیمت نفت این رقم در سال جاری افزایش یابد و به ۴/۵۸‌میلیارد دلار برسد.

حجم کل ذخایر ارزی منطقه در سال ۲۰۰۸‌ معادل ۵۴۳‌میلیارد دلار بوده که انتظار می‌رود این رقم در سال ۲۰۰۹ به ۵۷۳‌میلیارد دلار برسد.

ایران از نظر حجم ذخایر ارزی در منطقه در پایان سال ۲۰۰۸ رتبه سوم را دارا بوده است. الجزایر بیشترین حجم ذخایر ارزی را در منطقه داشته است. حجم ذخایر این کشور در پایان ۲۰۰۸، ۱۴۳‌میلیارد دلار اعلام شده است. پس از این کشور، لیبی با ذخایر ۷۹‌میلیارد دلاری در رتبه دوم قرار داشته است.

ذخایر ارزی سایر کشورهای منطقه در سال ۲۰۰۸ عبارت است از: بحرین ۵/۳‌میلیارد دلار، کویت ۲/۱۷، عمان ۶/۱۱،

قطر ۱۰، عربستان ۳۰ ، امارات ۳۱،‌ عراق ۷/۲۹، سوریه ۱/۱۷، یمن ۱/۸، جیبوتی ۱/۰، اردن ۸/۸، لبنان ۳/۲۸، مصر ۸/۲۳، مراکش ۷/۲۲، و تونس ۹/۸‌میلیارد دلار.

بر اساس این گزارش، بروز بحران اقتصادی در جهان باعث کاهش شدید ذخایر ارزی برخی کشورهای منطقه در سال ۲۰۰۸ نسبت به سال قبل از آن شده است و در این زمینه ایران هیچ اثری از بحران اقتصادی جهان نپذیرفته است.

در حالی که ذخایر ارزی ایران در سال ۲۰۰۸ با افزایش ۴/۵‌میلیارد دلاری نسبت به سال قبل از آن مواجه شده ذخایر ارزی عربستان از ۳۴‌میلیارد دلار به ۳۰‌میلیارد دلار و ذخایر ارزی امارات از ۷۷‌میلیارد دلار به ۳۱‌میلیارد دلار کاهش یافته است.