صندوق بینالمللی پول خبر داد
کاهش سهم دلار در ذخایر ارزی جهان
در حالی صندوق بین المللی پول از کاهش سهم دلار در ذخایر ارزی جهان به ۸/۶۲درصد خبر داده است که کارشناسان معتقدند، حمایت لفظی دولتمردان آمریکا از سیاست «دلار قوی» هیچ ارزشی ندارد و آنها عمدا به دنبال کاهش ارزش دلار برای افزایش صادرات آمریکا و خروج از بحران هستند.
به گزارش خبرگزاری فارس به نقل از بلومبرگ، تحلیل گران و کارشناسان اقتصادی بر این باورند که با گذشت بیش از یک دهه از قرار گرفتن دلار قوی به عنوان اولویت سیاستهای ملی آمریکا از سوی روبرت رابین وزیر دارایی پیشین این کشور، به کار بردن این کلمات از سوی مقامهای دولت اوباما هیچ معنا و ارزشی ندارد.
ارزش دلار آمریکا از ماه مارس تاکنون بیش از ۱۲درصد کاهش داشته است. این در حالی است که تیموتی گیتنر وزیر دارایی آمریکا تاکید کرد، این برای ما خیلی مهم است که از سیاست دلار قوی حمایت کنیم.
آمریکا آخرین بار در سال ۱۹۹۵میلادی برای حمایت از ارزش دلار در بازار ارز دخالت کرده است. کاهش ارزش دلار موجب افزایش صادرات آمریکا خواهد شد و این مساله به خروج اقتصاد این کشور از بحران و رکود کمک زیادی خواهد کرد. کاهش ارزش دلار بزرگترین سرمایهگذاران در آمریکا یعنی چین و ژاپن را به شدت نگران کرده است.
سهم دلار در ذخایر ارزی جهان طی سه ماه دوم ۲۰۰۹ به کمتر از ۸/۶۲درصد کاهش یافت که این پایینترین رقم طی ۱۰سال اخیر است. دیوید مالپاس، رییس موسسه تحقیقاتی انسیما گلوبال در این باره گفت، در حالی که با کاهش شدید ارزش دلار روبهرو هستیم، به کار بردن لفظ دلار قوی از سوی وزیر دارایی آمریکا هیچ ارزش و معنایی ندارد. ارزش دلار از اوایل ماه مارس تاکنون در برابر یورو ۱۵درصد و در برابر ین ۱۱درصد کاهش داشته است.
بر اساس آمارهای دولت آمریکا، سرانه ثروت و دارایی در آمریکا از ۲۱۲۵۹۹دلار در سپتامبر ۲۰۰۷ به کمتر از ۱۷۲۷۴۹ در اوت ۲۰۰۹ رسیده است. بر اساس گزارش سازمان ملل، سطح کیفیت و استاندارد زندگی در آمریکا از رتبه پنجم در سال ۲۰۰۰ به رتبه ۱۳ در سال ۲۰۰۷ تنزل یافته است.
مقامهای اروپایی نیز در نشست بانک مرکزی اروپا در شهر ونیز بر افزایش ارزش دلار تاکید کردند. تویو گیوتن، مشاور ارشد وزیر دارایی ژاپن نیز گفت، در شرایط کنونی هیچ جایگزینی برای دلار آمریکا نمی توان متصور شد.
وزیر دارایی آمریکا تصریح کرد، ما نسبت به اهمیت حفظ ارزش دلار در بازارهای جهانی کاملا آگاهی داریم و دولت آمریکا به مسوولیتهای خود برای حفظ دلار قوی عمل خواهد کرد. این در حالی است که برزیل و چین رسما خواستار جایگزینی ارز جدیدی به جای دلار آمریکا در ذخایر ارزی بینالمللی شدهاند.
هو جین تائو، رییسجمهور چین در حاشیه نشست پیتسبورگ آمریکا تاکید کرد، نوسانات شدید ارزش دلار به ضرر ثبات و رشد اقتصادی جهان است و ثبات بازارهای مالی جهان را به خطر خواهد انداخت.
ارزش شاخص دلار در برابر یورو، ین، پوند، دلار کانادا، فرانک سوئیس و کرونای سوئد طی سالهای ۱۹۹۶ تا ۱۹۹۹ زمانی که کلینتون در قدرت بود، بیش از ۹۳/۴درصد افزایش یافت. این در حالی است که در زمان ریاست جمهوری جورج دبلیو بوش ارزش شاخص دلار در بازارهای جهانی بیش از ۲۰درصد کاهش یافت.
یکی از مهمترین آثار مثبت کاهش ارزش دلار، کاهش کسری تجاری این کشور به کمتر از ۳۲میلیارد دلار در ماه جولای بوده است. کاهش ارزش دلار نیز موجب شد تا میزان صادرات آمریکا از ۱۲۰.۶ میلیارد دلار در آوریل به بیش از ۱۲۷.۶ میلیارد دلار در ماه جولای افزایش یابد.
به اعتقاد کارشناسان اقتصادی، کاهش ارزش دلار و افزایش صادرات مهمترین اولویت و راهکار دولت آمریکا برای خروج از بحران اقتصادی است. بر اساس گزارش صندوق بینالمللی پول، سهم دلار در ذخایر ارزی بینالمللی از ۶۵درصد در سه ماه نخست امسال به ۸/۶۲درصد کاهش داشته است. سهم یورو در این مدت از ۲/۲۵درصد به بیش از ۵/۲۷درصد افزایش داشته است.
اظهار بیاطلاعی روسیه از بررسی تغییر دلار در معاملات نفتی مشاور ارشد رییس جمهور روسیه تاکید کرد، بررسی تغییر محاسبات معاملات نفتی از دلار به دیگر ارزها مفید خواهد بود، ولی مسکو از چنین مذاکراتی بیخبر است.
به گزارش خبرگزاری فارس به نقل از ریانووستی، روزنامه انگلیسی ایندیپندنت گزارش داده بود، کشورهای حاشیه خلیج فارس، چین، روسیه، ژاپن و فرانسه یک سری دیدار انجام داده اند که در جریان آنها مساله امتناع از دلار در معاملات و محاسبات نفتی بررسی شده است. آرکادی دوارکوویچ، مشاور ارشد رییس جمهور روسیه طی کنفرانسی مطبوعاتی تصریح کرد: ما مدتها است که میگوییم باید شرایطی به وجود آوریم که انجام محاسبه معاملات از جمله در خصوص نفت با روبل دیگران را جلب کند.
به همین خاطر این موضوع اجازه حیات دارد، اما از مذاکرات مشخصی در این زمینه اطلاعی ندارم. به ادعای روزنامه ایندیپندنت، در مذاکرات محرمانه ای که در سطح وزرای دارایی و روسای بانکهای مرکزی انجام شد، امکان تعیین سبد جدید ارزی برای پرداخت منابع انرژی را بررسی کردند که متشکل از طلا، یوآن، ین، یورو و ارز جدید کشورهای عضو شورای همکاری کشورهای حاشیه خلیج فارس است.
بعد از گزارش این روزنامه، ارزش دلار به طور ناگهانی کاهش یافت، اما بعد از آنکه مسوولان مالی و بانکهای برخی از کشورها این خبر روزنامه بریتانیایی را تکذیب کردند، اندکی افزایش پیدا کرد.
پیش قدمی ایران در حذف دلار
خبرگزاری فرانسه با اعلام اینکه کشورهای قطر، کویت، روسیه، چین، عربستان و امارات مذاکرات محرمانه برای حذف دلار از معاملات نفتی را تکذیب کردند، افزود: ایران اولین کشوری است که جایگزینی دلار با ارزهای دیگر از جمله یورو در معاملات نفتی را عملی کرده است.
به گزارش خبرگزاری فرانسه، کریستین لاگارد وزیر اقتصاد فرانسه تصریح کرد، مذاکرات کشورهای عرب حاشیه خلیج فارس با حضور فرانسه مبنی بر حذف دلار از مبادلههای نفتی ادعایی کاملا بیاساس است.
وزیر اقتصاد فرانسه گزارش اخیر روزنامه انگلیسی ایندیپندنت را کاملا بی پایه و اساس خواند. معامله گران نفتی اعلام کردند، گزارش این روزنامه عاملی برای کاهش ارزش دلار و بهبود قیمتها در بازار نفت و طلا طی روزهای اخیر بوده است.
روزنامه ایندیپندنت از انجام مذاکرات محرمانه بین کشورهای عرب حاشیه خلیج فارس با مسوولان دیگر کشورهای خارج از منطقه برای خروج دلار از معاملات نفتی و جایگزین کردن یک سبد ارزی دیگر خبر داد. این گزارش از سوی نمایندگان کشورهای قطر، کویت، روسیه، چین، عربستان و امارات تکذیب شد.
بنابراین گزارش، ایران اولین کشوری است که طرح جایگزینی دلار با ارزهای دیگر از جمله یورو را ارائه داده است. این کشور با توجه به نوسان دلار آمریکا در سالهای اخیر و تضعیف آن تصمیم گرفت تا در مبادلات بینالمللی خود میزان کمتری از دلار را به عنوان درآمد دریافت کند و از مشتریان خود خواست تا این تغییر ارزی را انجام دهند؛ هم اکنون ایران بیشتر نفت خود را در قبال دریافت یورو عرضه میکند.
چندی بعد عبدا... سالم البدری، دبیرکل اوپک، نیز گفت، احتمال دارد با توجه به کاهش ارزش دلار، این سازمان در یک دهه آینده یورو را جایگزین دلار در معاملات نفتی خود کند.
ارسال نظر