عضو هیات علمی دانشکده اقتصاد دانشگاه علامه گفت: بهتر است ۲ صفر تومانی یا ۳ صفر ریالی از پول ملی برداشته و بر این اساس نیز واحد پول جدیدی، تعریف شود.

فرهاد خرمی در گفت‌وگو با باشگاه خبری «توانا» در خصوص آثار حذف صفر‌های اضافی از واحد پولی ملی ابتدا از این طرح به عنوان یک اقدام مثبت نام برد و اظهار داشت: این کار به معنی تغییر نام «ریال» نیست، اگر واحد «ریال» نیز بخواهد در پول جدید باقی بماند تعریف جدیدی خواهد داشت و بر اساس اینکه ۲ صفر تومانی یا ۳ صفر ریالی از آن حذف شد مبادله می‌شود.

به گفته این کارشناس‌ بانکی باید صفر‌های اضافی از واحد پول ملی حذف شود، زیرا از سال ۵۷ تاکنون رشد تورمی ۲۵‌درصدی در جامعه به وجود آمده است.

وی افزود: رشد تورم باعث شده که به صفر‌های پول ملی اضافه و در مقابل ارزش پول کم شود.

خرمی با بیان اینکه زیاد شدن صفر‌های پول ملی باعث می‌شود تا حجم پول مورد نیاز در مبادلات افزایش پیدا کند، گفت: این امر ناراحتی‌های زیادی برای حمل‌ونقل پول به وجود می‌آورد، ولی زمانی که صفر‌های اضافی از پول ملی کاسته شود در واقع پول کمتری برای مبادلات موردنیاز خواهد بود.

وی در ادامه با بیان اینکه زمانی که صفر‌های اضافی حذف شود، هزینه حمل اسکناس نیز کاسته خواهد شد، اضافه کرد: در حال حاضر هزینه چاپ اسکناس زیاد بوده و این هزینه نیز از بودجه دولت تامین می‌شود، ولی وقتی صفرهای اضافی حذف شود این هزینه کاهش پیدا می‌کند و از استهلاک پول کاغذی نیز کاسته می‌شود.

خرمی با تاکید بر اینکه طرح مذکور به کاهش هزینه تولید اسکناس کمک می‌کند، گفت: یکی از مزایای دیگر حذف صفرهای اضافی در واقع کاهش اشتباهات حسابداری است و این طرح احتمال خطا را در محاسبات و وارد کردن اعداد کم می‌کند.

به گفته این کارشناس بانکی، زمانی که صفرهای اضافی از پول ملی حذف شود، نیاز به پول «خرد» بیشتر می‌شود و باید به دنبال اجرای این طرح پول‌های «خرد» نیز در دست مردم قرار گیرد.

وی در ادامه تصریح کرد: علاوه‌بر حذف صفر‌های اضافی باید همزمان اقدامی صورت گیرد که استفاده از کارت خرید رواج پیدا کند.

خرمی گفت: بعد از استفاده عموم از کارت‌های خرید مسوولان می‌تواند کارت اعتباری خرید را نیز وارد بازار کنند و با رواج کارت‌های خرید، دیگر نیاز به پول برای مبادلات اقتصادی نیست.

وی ادامه داد: همزمان با اجرای طرح حذف صفر‌های اضافی باید فرهنگ استفاده از کارت‌های خرید نیز رواج پیدا کرده و سیاست‌های کاهش نرخ تورم نیز از سوی بانک مرکزی و دولت اجرا شود.

این کارشناس بانکی با بیان اینکه طرح فوق در کاهش میزان استفاده از پول در مبادلات اقتصادی بسیار موثر خواهد بود، گفت: بانک مرکزی و دولت باید در حین اجرای طرح حذف صفر‌های اضافی، سیاست‌های ضد تورمی را نیز اجرا کنند.

وی افزود: در صورتی که سیاست‌های ضد تورمی اجرا نشود روند افزایش قیمت‌ها ادامه پیدا می‌کند و در سال‌های آتی نیز مجدد این مساله تکرار خواهد شد.

به گفته این کارشناس بانکی در حال حاضر نیز به خاطر تورم بالا است که چک پول‌های ۵۰ و ۱۰۰‌هزار تومانی در دست مردم قرار گرفته است و اگر صفر‌های اضافی حذف شود دیگر احتیاجی به این چک پول‌ها نیست.

خرمی گفت: با اجرای این طرح هزینه چاپ و نشر اسکناس کاهش پیدا می‌کند و هزینه ملی نیز کاسته می‌شود.

وی افزود: با عملی شدن تمام موارد فوق کارآمدی در نظام جدید پولی موفق‌تر عمل خواهد کرد.