نحوه اجرای طرح «بیمه تامین آتیه زندگی همگان»

عکس: نگار متین‌نیا

رییس کل بیمه مرکزی ایران از تامین یارانه بخشی از هزینه‌های بیمه تامین آتیه زندگی همگان خبر داد و اعلام کرد به زودی دستورالعمل اجرایی این مصوبه را وزارت اقتصاد با همکاری وزارت رفاه و معاونت برنامه‌ریزی و نظارت راهبردی رییس‌جمهوری تهیه خواهد کرد.

جواد فرشباف ماهریان در گفت‌وگو با مهر در خصوص تشکیل صندوق «تامین آتیه زندگی همگان» که در اولین جلسه هیات دولت در دولت دهم به تصویب رسیده است، گفت: این موضوع به عنوان طرح پیشنهادی بیمه مرکزی و وزارت امور اقتصادی و دارایی به منظور ایجاد فضای جدید برای پوشش‌های گسترده و عمومی مجموعه خانوارهای ایرانی مطرح شد.

رییس شورای عالی بیمه با اشاره به دغدغه مهم خانوارهای ایرانی در بحث تهیه مسکن، تامین هزینه‌های ازدواج، تحصیلات عالی، کسب و کار و همچنین تامین هزینه بیماری‌های صعب‌العلاج از لحظه تولد تا ۱۸سالگی فرزندان خانوارهای ایرانی، گفت: این بیمه‌نامه از لحظه تولد نوزاد توسط ولی قانونی نوزاد یعنی پدر، مادر یا سرپرست قانونی خریداری می‌شود.

وی ادامه داد: بر این اساس، تا سن ۱۸ سال منابعی برای فرد ذخیره می‌شود که بعد از ۱۸ سال و رسیدن به سن قانونی می‌تواند از این خدمات برای تهیه مسکن، ازدواج، تحصیلات عالی یا کسب و کار استفاده کند، ضمن اینکه اگر در این دوران آسیبی متوجه فرد باشد، از سرمایه مذکور استفاده کرده و بخشی از هزینه‌ها را تامین کند.

فرشباف ماهریان خاطرنشان کرد: در بخش بیماری‌های صعب‌العلاج فرد می‌تواند تا سن ۱۸ سالگی از سرمایه آن استفاده کند، ولی در سایر بخش‌ها تا ۱۸ سال این ذخایر به عنوان سرمایه بیمه‌گذار در یکی از شرکت‌های بیمه که این بیمه‌نامه از آن خریداری شده، ذخیره می‌شود.

وی با بیان اینکه مهم‌ترین مورد در این بحث این است که دولت تمایل دارد به نوعی از این طریق جوانان کشور را تحت پوشش‌های بیمه‌ای قرار دهد، افزود: دولت‌درصدی از هزینه‌های اجرای این طرح را تامین می‌کند، به نحوی که هزینه‌های گروه‌های پایین درآمدی، به خصوص خانوارهای تحت پوشش کمیته امداد، بهزیستی و ‌سازمان‌های تحت پوشش حمایتی را تامین خواهد کرد.

رییس کل بیمه مرکزی جمهوری اسلامی ایران اضافه کرد: حتی دولت بخشی از هزینه‌های سایر گروه‌ها و افرادی که از متوسط درآمد برخوردار هستند را نیز به صورت یارانه تامین می‌کند و مابقی را خود متقاضیان تامین خواهند کرد. همچنین گروه‌های اجتماعی که تحت پوشش دولت قرار نمی‌گیرند، نیز از ۱۰‌درصد یارانه دولتی برخودار خواهند شد و این امر به منظور تشویق افراد به خرید این بیمه‌نامه صورت می‌گیرد.

وی این پوشش را آتیه‌ای برای فرزندان جامعه برشمرد و گفت: به زودی دستورالعمل اجرایی این طرح را وزارت امور اقتصادی و دارایی با همکاری وزارت رفاه و تامین اجتماعی و معاونت برنامه‌ریزی و نظارت راهبردی رییس‌جمهوری در مورد چگونگی همکاری‌های فی‌مابین دستگاه‌های دولتی و شورای عالی بیمه تهیه خواهد کرد.

فرشباف ماهریان با تاکید بر اینکه محتوای طرح به صورت کارشناسی و علمی طراحی خواهد شد، بیان کرد: همچنین تهیه راهکارهای احتمالی در مسیر اجرای طرح همچون فوت فرد بیمه شده، ضوابط عمومی صدور بیمه‌نامه، نرخ، شرایط و غیره را شورای عالی بیمه با پیشنهاد بیمه مرکزی در دستور کار دارد و به محض تصویب به شرکت‌های بیمه ابلاغ خواهد شد.

وی با بیان اینکه تمام شرکت‌های بیمه از تاریخ ابلاغ می‌توانند نسبت به ارائه این خدمت اقدام کنند، اظهار کرد: این امر به افزایش رقابت شرکت‌های بیمه نیز منجر خواهد شد، این در حالی است که با توجه به حمایت دولت از این طرح شرکت‌های بیمه نیز علاقه‌مند به ارائه بیمه‌نامه مربوطه خواهند بود.

رییس شورای عالی بیمه این نوع بیمه‌نامه را اختیاری عنوان کرد و در مورد انصراف فرد قبل از ۱۸ سالگی از این نوع بیمه‌نامه گفت: این امر به مصوبه شورای عالی بیمه بستگی دارد و این مورد و موضوعاتی نظیر نرخ بیمه‌نامه و شرایط در موارد مختلف موضوعاتی است که شورای عالی بیمه در مورد آن تصمیم گیری خواهد کرد.

وی مصوبه مذکور را در راستای اجرای طرح تحول بیمه اعلام کرد و گفت: طبق استراتژی‌های طرح تحول، پوشش‌های گسترده و عمومی برای جامعه فراهم خواهد شد و این بیمه‌نامه نیز در همین راستا است.

فرشباف ماهریان افزایش ضریب نفوذ بیمه در کشور را نیازمند گسترش پوشش‌های عمومی بیمه‌ای نظیر صندوق «تامین آتیه زندگی همگان» دانست و افزود: مردم جامعه از طریق این‌گونه بیمه‌نامه‌ها با پوشش‌ها و فرهنگ بیمه آشنا می‌شوند.