تأمین مالی از طریق انتشار اوراق رهنی
از جمله وظایفی که مدیریت امور سرمایه گذاری بانک سامان برای مشتریان و بانک دنبال می نماید، تأمین منابع مالی است که یکی از راه های تأمین مالی برای مشتریان توسط این مدیریت طراحی و انتشار اوراق مشارکت می باشد.
از راه های نوین تجدید منابع مالی برای بانک انتشار اوراق رهنی است. در عملیات انتشاراوراق رهنی بانک به عنوان بانی عملیات، سبدی از تسهیلات خود را که دارای پشتوانه رهنی می باشند انتخاب نموده و جریانات نقد آتی آنها را به ارزش روز به ناشر می فروشد. ناشر نیز بهای سبد بانی را از طریق انتشار اوراق تأمین می نماید.منفعت این طرح برای بانک نیز آن است که جریانات نقد آتی تسهیلات اعطایی خود را که قرار بود مثلاً طی ده سال دریافت نماید، به صورت یک جا و به ارزش روز دریافت می کند و این موجب تجدید قوای بانک در اعطای تسهیلات جدید در حوزه ساخت و ساز مسکن می گردد.
برخی اظهار نظرها حاکی از وجود نگرانی در خصوص تشابه اوراق رهنی با علت ایجاد بحران مالی در غرب می باشد، در این مورد باید گفت به دلایل زیر ایجاد چنین بحرانی در ایران و با انتشار این اوراق منتفی می باشد :
الف) برخلاف آنچه در غرب صورت می پذیرد در کشور ما تسهیلات واگذار شده ازسوی بانی به ناشر از نوع درجه یک و یا اصطلاحاً AAA و بسیار مرغوب می باشند.
ب) در مدل ایرانی انتشار اوراق به علت وجود رُکن ضامن، ریسک عدم پرداخت تسهیلات حتی برای ناشر هم کاملاً پوشش داده می شود و در حالی که در غرب لزوماً چنین رُکنی وجود ندارد.
ج) بازار رهن دست چندم، عمده مورد مشکل دار در بحران غرب بوده است، در حالی که این نوع بازارها درایران ممنوع است.
د) مکانیزم وام دهی در بانک های کشور به گونه ای است که اگر ارزش املاک بیش از ۴۵% نسبت به زمان وام دهی افت نماید و این روند نیز ادامه دار باشد، وضع به گونه ای می شود که پرداخت اقساط برای گیرندگان تسهیلات مقرون به صرفه نبوده و وصول کل مطالبات نیز برای بانک یا ناشر از طریق حراج ملک مقدور نمی باشد که این احتمال نیز بسیار بعید است.
سؤال دیگر آن است که در چنین شرایطی، تعامل مشتری گیرنده تسهیلات با بانک به چه نحو ادامه پیدا می کند؟ پاسخ این است که نوع تعامل متقابل بانک و مشتری کماکان به روال سابق ادامه پیدا می کند. بدین معنا که مشتری می بایست در مواعد مقرر، اقساط خود را بپردازد و در صورت عدم ایفای تعهدات، اقدامات حقوقی منحصراً مطابق با آنچه پیش از این در قرارداد منعقده با مشتری ذکر شده است، صورت می پذیرد.
در پایان خاطر نشان می سازد؛ پروسه طراحی و انتشار اوراق رهنی از مرحله صفر تا صد، در مدیریت امور سرمایه گذاری بانک سامان برنامه ریزی شده و انجام پذیرفته است و در انتظار صدور مجوز از سوی مراجع قانونی می باشد. ضمناً این مدیریت آمادگی دارد تا همکاری لازم راباسایر بانکها و مؤسسات در خصوص طراحی این اوراق صورت دهد.
تلفن: ۲۳۰۹۵۵۴۵-۰۲۱ ، پست الکترونیکی: investment@sb۲۴.ir تهیه و تنظیم: محمدرضا ملکمحمدی(کارشناس مهندسی وطراحی ابزارهای مالی- مدیریت امور سرمایه گذاری بانک سامان)
ارسال نظر