در گفتوگوی امین با دنیای اقتصاد تشریح شد
آخرین وضعیت بیمه البرز در آستانه واگذاری
دکترشمس الدین حسینی، وزیر امور اقتصادی و دارایی در جلسه شنبه شب گذشته که با حضور رییس سازمان خصوصیسازی و مدیرعامل بیمه البرز برگزار شد، از سازمان حسابرسی خواست تا با تعجیل در بررسی پیشبینی بودجه سال ۸۸ بیمه البرز، امیدنامه این شرکت را نهایی کرده و شرایط برگزاری جلسه معارفه آن در اوایل هفته آینده فراهم شود.
لیلا اکبرپور
دکترشمس الدین حسینی، وزیر امور اقتصادی و دارایی در جلسه شنبه شب گذشته که با حضور رییس سازمان خصوصیسازی و مدیرعامل بیمه البرز برگزار شد، از سازمان حسابرسی خواست تا با تعجیل در بررسی پیشبینی بودجه سال ۸۸ بیمه البرز، امیدنامه این شرکت را نهایی کرده و شرایط برگزاری جلسه معارفه آن در اوایل هفته آینده فراهم شود. چنانچه سازمان حسابرسی با توجه به توصیه وزیر اقتصاد امیدنامه بیمه البرز را کامل و ارائه دهد، سهام اولیه این شرکت اواخر شهریور ماه امسال عرضه میشود و سپس بهترتیب سهام بیمههای دانا و آسیا عرضه خواهد شد. این تازهترین خبری بود که ابراهیم امین، رییس هیاتمدیره و مدیرعامل بیمه البرز درخصوص وضعیت این شرکت در آستانه واگذاری اعلام کرد.
گفتوگوی اختصاصی دنیایاقتصاد با مدیرعامل بیمه البرز را در ادامه بخوانید:
آقای امین شهریور امسال با انتشار اخبار ضد و نقیض درخصوص شرایط واگذاری سه شرکت بیمه دولتی مشمول اصل ۴۴ آغازشد. درحالی که رییسسازمان خصوصیسازی از واگذاری قریبالوقوع سهام بیمههای دولتی میگفت، مسوولان بورس از عدم آمادگی بیمهها خبر میدادند. لطفا در این خصوص توضیح دهید؟
همان طور که میدانید برای عرضه سهام یک شرکت مدارک و مستندات متعددی برای ارائه به سازمانهای خصوصیسازی، بورس، حسابرسی و شرکت بورس لازم است.
مهمترین این موارد تصویب صورتهای مالی است که سال گذشته مطرح شد و بیمه البرز با ارائه حسابهای شش ماه اول سال ۸۷ در انتظار تایید آن بود که به خاطر نبود هماهنگیهای لازم سال مالی تمام شد و ناگزیر باید حسابهای مالی یک ساله بهسازمان ارائه میشد، اینک حسابهای رسیدگی شده ۱۲ماهه سال ۸۷ موجود است.
مدرک دیگر مورد نیاز برنامه کسب و کار شرکت برای سه سال بود که حدود چهار ماه پیش تهیه و مورد قبول واقع شد.
یک سری نامه و تاییدیه بیمه مرکزی ایران از نحوه عملکرد شرکت، امیدنامه که توسط مدیر پذیرش بورس براساس دادههای آماری و بودجه پیشبینی شده سال ۸۸ تهیه میشود از دیگر مدارک مورد نیاز است.
اما مهمترین سندی که لازم بود و علت اصلی به تاخیر افتادن واگذاری سهام بیمههای دولتی به شمار میرود، اصلاح اساسنامه شرکتها است که نیازمند مصوبه مجمع و امضای وزرای اقتصاد و بازرگانی است. اصلاح اساسنامه انجام شد اما امضای آن یک ماه به طول انجامید که مورد موافقت ثبت شرکتها قرار نگرفت و باید صورتجلسه مجمع دوباره تهیه و به امضای وزرا میرسید که این مرحله دو هفته پیش انجام و به ثبت شرکتها ارائه شد. اساسنامه شرکت بیمه البرز با بررسی مدارک متعدد که طی این دو هفته توسط ثبت شرکتها درخواست شد امروز نهایی میشود.
پیشبینی شما از استقبال بورسیها هنگام عرضه سهام بیمه البرز چیست؟
از آنجا که بیمه البرز به عنوان نخستین شرکت بیمه دولتی وارد بورس میشود احتمال اینکه سرمایهگذاران بازار سرمایه تحلیل دقیقی از شرکت بیمه، عملکرد آن و وضعیت آینده نداشته باشند زیاد است که سعی میشود در جلسه معارفه ضمن شفافسازی ابعاد فعالیت یک شرکت بیمه و بررسی وضعیت مالی و شاخصها به پرسشهای شرکتکنندگان به طور دقیق پاسخ داده شود تا تصویر روشنی از بیمه البرز در اذهان عمومی ایجاد شود.
میزان سرمایه و ذخایر شرکتهای بیمه در پذیرش ریسکها، ترکیب پرتفوی بیمهها از نظر تعهدات پذیرفته شده و خرید پوششهای اتکایی برای ریسکهای سنگینی مانند پروژههای نفتی و هوایی نقش بسزایی در تعیین ارزش واقعی هر سهم آنان دارد.
آقای امین، آیا بیمه البرز برنامهای برای افزایش سرمایه دارد؟
با عرضه سهام بیمه البرز در بورس این شرکت خصوصی قلمداد شده و مشمول آییننامه موسسات بیمههای خصوصی در کشور میشود که یکی از مفاد آن افزایش سرمایه تا مبلغ ۴۰میلیارد تومان است. در این خصوص دکترفرشباف ماهریان رییس کل بیمه مرکزی ایران جلسه ای را با حضور مدیران عامل بیمههای دولتی مشمول اصل ۴۴ برگزار کردند و در آن شرایط تطبیق با آییننامه مذکور را متذکر شدند.
بیمههای دولتی مشمول اصل ۴۴ تا زمانی که دولتی باشند مجوز افزایش سرمایه را ندارند، اما با واگذاری ۵۱درصد سهام خود باید خود را با شرایط جدید تطبیق دهند که طی نامهای به بیمه مرکزی ایران اجرای این تطبیق را متعهد شدند.
پیشبینی شما از مقدار عرضه اولیه سهام بیمه البرز چیست؟ آیا به ۵۱درصد میرسد؟
در حال حاضر ۴۰درصد از سهام بیمه البرز بابت رد دیون دولت واگذار شده که به همراه ۵درصد سهام کارکنان و عرضه نزدیک به ۱۰درصد سهام اولیه بیش از ۵۱درصد واگذار خواهد شد.
فکر میکنید در روز عرضه بیش از ۵درصد واگذارشود؟
البته سرمایه بیمه البرز تنها ۲۶میلیارد تومان است و سهام محدودی برای عرضه دارد. با توجه به پیشنهاد خرید سهام بیمه البرز از سوی متقاضیانی مانند بانکها، سایر شرکتهای بیمه و هلدینگهای بزرگ سرمایهگذاری، استقبال خوبی از سهام این شرکت خواهد شد.
آقای امین طبق آمار ارائه شده بیمه البرز در سال مالی ۸۳ دارای ۳میلیارد تومان زیان بوده که این رقم طی سالهای ۸۴تا ۸۷ بهترتیب به ۶میلیارد، ۱۵میلیارد، ۱۷میلیارد و ۲۴میلیارد تومان سود در پایان سال مالی ۸۷ افزایش یافته است. لطفا درخصوص جبران زیان مالی سال ۸۳توضیح دهید؟
اینجانب در بهمن ماه سال ۸۴ به بیمه البرز آمدم، اما صورتهای مالی سال ۸۳ نیز در دوره مدیریت اینجانب بسته شد. متاسفانه در دورههای قبل به خاطر نشان دادن سود برخی از ذخایر مانند تغییر وضعیت حقوق پرسنل که از سال ۸۱ تصویب شده بود منظور نشده بود، ذخیره انعقاد قرارداد با بیمه آسیا نیز منظور نشده بود که با احتساب این ذخایر ۳میلیارد تومان زیان در صورتهای مالی شرکت منظور شد. پس از آن در سال مالی ۸۴ با ساماندهی وجوه نقد شرکت که به صورت پراکنده در صدها بانک در حساب جاری بود این وجوه در حسابهای سپردهگذاری کوتاه و بلندمدت بانکی جمعآوری شدند و همین مدیریت درست منابع موجب نشان دادن ۶میلیارد تومان سود در پایان سال شد. سپردههای بانکی بیمه البرز در سال ۸۳ معادل ۳۰میلیارد تومان بود که این رقم در سال ۸۷ به ۱۲۰میلیارد تومان افزایش یافت.
بیمهها عمدتا سود عملیاتی ندارند و سودآوری آنها از طریق مدیریت درست منابع و سرمایهگذاری در بانکها و بازار سرمایه تامین میشود.
بیمه البرز در سال مالی ۸۷ چه میزان حق بیمه تولید کرد؟
بیمه البرز در سال گذشته مبلغ ۲۷۸میلیارد تومان حق بیمه تولید کرد که در مقایسه با سال ۸۶ از رشد ۵/۱۳درصد برخوردار است و سهم این شرکت از کل بازار بیمه کشور به ۷درصد رسیده است. بیمه البرز همچنین بین شرکتهای بیمه دولتی با ۷۳درصد ضریب خسارت پایینترین ضریب خسارت را دارا است.
آینده خصوصیسازی در صنعت بیمه را چگونه میبینید؟
اگر به سیاستهای کلی اصل ۴۴ و اهداف آن نگاه شود هدف از واگذاریها کوچکسازی دولت و رشد بهرهوری و افزایش کارآیی از طریق استفاده از ظرفیتهای بخش خصوصی در اقتصاد کشور عنوان شده است.
اما این افزایش کارآیی تنها مستلزم خصوصیسازی نیست؛ بلکه رقابت واقعی نیاز است تا توسعه بیمه شکل گیرد اما باید دید آیا زمینه رقابت موثر در بازار کنونی فراهم شده است؟ تا آزادسازی به معنای واقعی صورت نگیرد و دولت همچنان بر تعیین قیمتها نظارت داشته باشد آن بهرهوری مورد انتظار به وقوع نخواهد پیوست.امید است برنامههای بیمه مرکزی در راستای تدریجی آزادسازی و اجرای نظام مالی به جای نظام تعرفه با توفیق همراه باشد.
ارسال نظر